09:02
31-7-2020
Πολιτική
Συμμετέχει στις συσκέψεις για τον κορονοϊό και για το άνοιγμα - κλείσιμο των συνόρων, απογυμνωμένη από οποιοδήποτε συναίσθημα και οπλισμένη με μία δυνατή φωνή τεχνητής νοημοσύνης: είναι στην πραγματικότητα ένα ψηφιακό πρωτόκολλο ελληνοαμερικανικής σύλληψης που λειτουργεί προς το παρόν αποκλειστικά για την Ελλάδα - με επιτυχία
Γιατί πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και η Ισπανία, είδαν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να εκτινάσσεται, περίπου δέκα ημέρες αφότου άνοιξαν τα σύνορά τους; Γιατί δεν συνέβη κάτι ανάλογο σε έκταση με την Ελλάδα; Ποιος είναι ο άσος που έχει στο μανίκι του μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Η στατιστική πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ξεχώρισε για τους σωστούς χειρισμούς της και στη φάση μετά την επέλαση του πρώτου κύματος της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Πώς; Θέτοντας σε λειτουργία για πρώτη φορά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει τα ύποπτα εισαγόμενα κρούσματα.
Το ψηφιακό πρωτόκολλο αφίξεων, το PLF (Passenger Locator Form) ή πιο γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου ως… Εύα, ήταν επιλογή και ρίσκο του έλληνα Πρωθυπουργού, που είχε στόχο τη διάσωση του τουρισμού. Και όχι απλώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη χώρα μας. Αλλά είναι και κάτι που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από ελληνικά μυαλά.
Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι κάπου στο Λος Αντζελες από τον Κίμωνα Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (UCS), με σπουδές στο MIT. Ο Κίμων ενδιαφερόταν πολύ για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας και είχε ξεκινήσει τη συνεργασία με έναν καθηγητή από το UCS και το Πανεπιστήμιο Wharton στην Πενσυλβανία για τη δημιουργία ενός αλγόριθμου που είτε θα εντόπιζε είτε θα κατηγοριοποιούσε τα ύποπτα για κορονοϊό περιστατικά.
«Στην αρχή δεν είχαν αποκρυσταλλώσει την ιδέα τους, οπότε δεν γνώριζαν αν αυτό που θα δημιουργήσουν θα είναι ερευνητικό ή κάτι που θα μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα», εξηγεί στο Protagon ειδικός που συμμετέχει στη δημιουργία, υλοποίηση, αλλά και εξέλιξη του προγράμματος.
Τις πρώτες ημέρες που «έπλαθαν» την Εύα, χρησιμοποιούσαν για την τροφοδότησή της προσομοιώσεις από τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα.
Γνωρίζοντας ότι η χώρα μας τα έχει πάει εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κίμων αποφάσισε να στείλει email στον Πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για τις δυνατότητες του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και κάποια από τα δεδομένα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους απάντησε άμεσα και δέχθηκε με χαρά να τους ακούσει. Ετσι, ύστερα από πολλά zoom calls, στα οποία ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς και κάλυπτε τις απορίες του για το τι και πώς μπορεί να υπολογίσει και να προβλέψει η Εύα, η Ελλάδα βρέθηκε την 1η Ιουλίου με το σύστημα PLF.
Protagon.gr
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;