ΩΡΑ
09:17:11
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
19-11-2012
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αρθρογραφία



Αρθρο Βενιζέλου για την «αλήθεια στο ζήτημα των ομολογιούχων»...


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

Eκτενές άρθρο με το οποίο ξεκαθαρίζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στάση που τήρησε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών στο θέμα των ομολογιούχων, δημοσίευσε στην  προσωπική του ιστοσελίδα ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος και είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον διοικητή της ΤτΕ.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι προ του PSI η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και την στήριξη τότε τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), επεδίωξε «με διάφορους τρόπους να εξαιρέσει από την υπαγωγή στο PSI τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ιδίως αυτά που ως αποταμιευτές τα είχαν προμηθευτεί, χωρίς να κερδοσκοπούν, στην δευτερογενή αγορά» και που, ούτως ή άλλως, ήταν πολύ μικρής ονομαστικής αξίας σε σχέση με το συνολικό όγκο των 210 δισ. ευρώ που υπήχθησαν στο PSI.

Όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση προσέκρουσαν στα κράτη-μέλη της Eυρωζώνης και το ΔΝΤ που «έθεσαν με άκαμπτο και κατηγορηματικό τρόπο ως όρο για την στήριξη και χρηματοδότηση του PSI, να μην εξαιρεθεί κανένα φυσικό πρόσωπο», καθώς και σε διαμαρτυρίες πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κατείχαν ελληνικά ομόλογα. Κατά τον τρόπο, αυτό αποκλείστηκε τότε ρητά και η λύση του συμψηφισμού μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων των ομολογιούχων.

Το «κούρεμα» προχώρησε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και των κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση (είχε στο μεταξύ αποχωρήσει ο ΛΑΟΣ) κάνοντας μία «αναγκαστική στάθμιση προκειμένου να διασφαλισθεί η πραγματοποίηση του PSI». Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδιώχθηκε να βρεθεί και πάλι μία λύση, ανάλογη με την προστασία των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Αμέσως σχεδόν μετά την ολοκλήρωση του PSI η χώρα εισήλθε σε μακρά προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια της όποιας τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν με ευκολία αόριστες υποσχέσεις στους ομολογιούχους, που είχαν στο μεταξύ συγκροτήσει σωματείο. Στις δικές μας συναντήσεις με το σωματείο, τους προτείναμε ως ρεαλιστική και άμεση λύση να χρησιμοποιήσουν το ισοδύναμο ρευστού που είχαν λάβει με τη μορφή τίτλων του EFSF προκειμένου να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα ελληνικού δημοσίου νέας έκδοσης, η πληρωμή των οποίων είναι ουσιαστικά διασφαλισμένη από το EFSF».

«Αυτό, σε συνδυασμό, αν χρειαστεί, με φορολογικές απαλλαγές για τους κατόχους νέων ομολόγων, μπορούσε να καλύψει όλες τις απώλειες», αναφέρει. «Το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να τεθεί τώρα που συζητείται και πάλι το πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους. Εμείς ούτως ή άλλως το είχαμε θέσει στο Eurogroup το Φεβρουάριο, ο δε σημερινός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ είχε προεκλογικά τοποθετηθεί υπέρ της κάλυψης των ομολογιούχων - φυσικών προσώπων» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

«Αντί όμως να ακολουθήσουν την πρότασή μας, προτίμησαν την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα του PSI, πράγμα που πολύ θα ήθελαν οι απανταχού της γης κερδοσκόποι. Ενδεχομένως πείστηκαν από προεκλογικές υποσχέσεις που όμως δεν τις έδωσε το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως παρασύρθηκαν από κάποιους που χρησιμοποιούν τους ομολογιούχους ως μοχλό δημιουργίας ‘αντιμνημονιακών’ εντυπώσεων. Ενδεχομένως κάποιοι που κερδοσκοπούσαν με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από απλούς, μικρούς αποταμιευτές που έτυχε να έχουν ομόλογα και όχι καταθέσεις και αδικηθήκαν» προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:

«Όταν συνεπώς εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάνει αυτή την προσπάθεια να βρούμε πρακτική λύση και έχουμε μιλήσει εξαρχής με τόσο υπεύθυνο τρόπο στους ομολογιούχους, θεωρούμε αδικαιολόγητο και παράδοξο να οργανώνονται τέτοια γεγονότα σε βάρος μας. Όχι από το σωματείο των ομολογιούχων, όπως αμέσως μας διευκρίνισε η διοίκησή του».

Ο κ. Βενιζέλος καλεί επίσης σε σύγκριση των παραπάνω με δημοσιογραφικές αναφορές, μεταξύ των οποίων του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στη στήλη του στο Βήμα της Κυριακής, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «πέρυσι το Μάρτιο και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος ζημίωσε περίπου 15.000 ομολογιούχους του Δημοσίου».
in.gr

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα