ΩΡΑ
16:26:54
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
31 Μαρτίου 2011
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ



Εναλλακτικά κοινωνικά νομίσματα


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

Από τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΓΡΑΨΑΜΕ για τον «ΟΒΟΛΟ»· την πρώτη εναλλακτική κοινωνική τράπεζα που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί νομίμως στην Πάτρα.

Παρουσιάσαμε τις «διακοπές χωρίς ευρώ» μέσα απ' τα εναλλακτικά συστήματα, όπως «ο γύρος του κόσμου απ' τον καναπέ μου», «ανταλλαγές εξοχικών» κ.ά. Εκτιμώντας, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας, δύο καθηγητές του τμήματος Διοίκησης Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, οι κ. Τάκης Νικολόπουλος και Δημήτρης Καπογιάννης, μας έστειλαν τις πολύ ενδιαφέρουσες σημειώσεις που μοίρασαν στους φοιτητές τους για το θέμα αυτό: για τη διεθνή εμπειρία στη χρήση εναλλακτικών κοινωνικών νομισμάτων.

ΜΠΑΙΝΩ στον πειρασμό να αντιγράψω: «Οσο οι πολυδιάστατες καταστροφικές συνέπειες του συστήματος της οικονομίας της αγοράς - ανάπτυξης - μεγέθυνσης στη διεθνοποιημένη μάλιστα μορφή της (οικονομική νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση) ακουμπούν περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη τόσο οι εναλλακτικοί και πολυμορφικοί μηχανισμοί διεξόδου ή διαφυγής από το σύστημα, οι οποίοι προέρχονται εκ των κάτω -από τους πολίτες (οικονομία του ισογείου)- πληθαίνουν. Σε διάφορα σημεία του πλανήτη αναπτύσσονται αλληλέγγυες πρωτοβουλίες, οι οποίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση νέων κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων.

ΟΛΕΣ αυτές τις πολυμορφικές κινήσεις και τα εναλλακτικά δίκτυα, που άλλοτε παίρνουν και θεσμική μορφή (θεσμοποιούνται) και άλλοτε παραμένουν άτυπα, αποκαλούμε συνήθως κοινωνική ή αλληλέγγυα οικονομία. Λειτουργούν δε εντός του επίσημου - κυρίαρχου συστήματος και παράλληλα και συμπληρωματικά μ' αυτό, δημιουργώντας -κυρίως οι άτυπες μορφές- μια μικρή και τοπικής εμβέλειας παράλληλη μη κερδοσκοπική αγορά.

ΣΤΙΣ άτυπες-κοινοτικές μορφές τους αυτά τα υπαρκτά -πρακτικά πειράματα- μοντέλα εναλλακτικών ανταλλαγών, φτάνουν μέχρι και στη δημιουργία εναλλακτικών - κοινωνικών νομισμάτων, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με το επίσημο εθνικό ή υπερεθνικό νόμισμα στο πλαίσιο μιας "νομισματικής ποικιλότητας" (diversite monetaire) και τα οποία έτσι αμφισβητούν το κρατικό εξουσιαστικό νομισματικό μονοπώλιο. Δεν αμφισβητούν ωστόσο το ίδιο το οικονομικό σύστημα».

ΟΙ δύο καθηγητές κάνουν εκτεταμένη αναφορά στο «Banco Palm», το εναλλακτικό νομισματικό πείραμα της Βραζιλίας, αλλά και στις χιλιάδες «λέσχες ανταλλαγών»-nodos της Αργεντινής, όπου κυκλοφόρησαν 200 εκατομμύρια κοινωνικά χαρτονομίσματα creditos. Και χάρη σ' αυτό το εναλλακτικό συστήματος ανταλλαγών (επι)ζούν 3-6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αργεντινή. Και αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό η ανεργία και η μαύρη εργασία.

Η εμπειρία της Αργεντινής θ' αποτελέσει μπούσουλα για τη δική μας προσπάθεια επιβίωσης που οσονούπω θα κινηθεί στον αστερισμό του: «Αναλαμβάνεις δωρεάν δικηγόρος μου, αν σου καθαρίζει η γυναίκα μου δύο φορές την εβδομάδα το σπίτι;».

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ πάλι από τις σημειώσεις: «Στη Γερμανία, όπου υπάρχει και Ενωση Εναλλακτικών Νομισμάτων, κυκλοφορούν περί τα είκοσι εναλλακτικά νομίσματα (και ετοιμάζονται άλλα τριάντα), από το πρωτοεμφανισθέν "ρόλοντ" στη Βρέμη (2001), πιο πρόσφατα το Chimagauer στη Βαυαρία (περιοχή Ρόσενχαϊμ - 2003) και τελευταία το "μπερλίνερ" στο Βερολίνο (2007). Το νόμισμα αυτό, που τυπώθηκε σε 10.000 κομμάτια, έχει την ίδια "ισοτιμία" με το ευρώ και κυκλοφορεί ως μέσο συναλλαγής παράλληλα με αυτό. Γίνεται δεκτό σε 190 καταστήματα του Βερολίνου. Στην Ιταλία κυκλοφορούν το libra και το credito (στη Βόρεια Ιταλία, στην κοιλάδα Valchiusella, βόρεια του Τορίνο).

ΣΤΗ Γαλλία το sol είναι ένα ηλεκτρονικό νόμισμα (κάρτα) που αρχίζει να χρησιμοποιείται στην εναλλακτική κοινωνική οικονομία σε μαγαζιά συνεταιριστικά, ισοδίκαιου εμπορίου, ταμεία αλληλοβοήθειας κ.λπ. Η πρωτοτυπία αυτού του νέου κοινωνικού νομίσματος έγκειται στο ότι καλύπτει τρεις λειτουργίες σε μία κάρτα ηλεκτρονική: α) το συνεταιριστικό sol, το οποίο αποκτάται όταν γίνονται αγορές αγαθών ή υπηρεσιών κοινωνικο-οικολογικού χαρακτήρα, β) το sol δέσμευση (engagement) που αφορά τοπικές πρωτοβουλίες καθαρά κοινωνικές ή αλληλέγγυες, γ) τέλος, το sol ορισμένου σκοπού (affecte) αφορά όσους επωφελούνται της κοινωνικής βοήθειας και οι οποίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν μια ένωση για παροχή βοήθειας στο σπίτι ή μια αλληλοβοηθητική ασφάλεια για υπηρεσίες υγείας». 

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα