ΩΡΑ
10:04:15
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
10-09-2012
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑρθρογραφίαΤρεις προκλήσεις - ευκαιρίες μέσα στην κρίση


Γράφει ο Απόστολος Τzιτzικώστας

Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

 

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και οι σαθρές δομές ενός υπέρμετρα διογκωμένου κράτους αποτελούν τα κύρια αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή τραγική κατάσταση. Στην αντιμετώπιση όμως των παραπάνω προβλημάτων και των διαχρονικών διαρθρωτικών αδυναμιών, μπροστά στις οποίες το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έκλεινε τα μάτια για δεκαετίες, εδράζονται και οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για το μέλλον του τόπου μας.
 
Πρώτη, σημαντική πρόκληση είναι αδιαμφισβήτητα το συμμάζεμα του κράτους. Χάθηκαν δυόμισι πολύτιμα χρόνια εξαιτίας της αναβλητικότητας και της αναποτελεσματικότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακόμα και σήμερα, λειτουργούν υπηρεσίες και φορείς που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντικείμενο, ενώ το δημόσιο συνεχίζει να σπαταλά πακτωλό χρημάτων για ενοίκια, την ώρα που κρατικά κτίρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η αξιολόγηση των δομών και η σωστή κατανομή του προσωπικού μόλις τώρα ξεκινάει, η μηχανογράφηση και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, ενώ ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και η θωράκιση του συστήματος προμηθειών πραγματοποιείται με πολύ αργά βήματα. Ουσιαστικά, την ώρα που το κράτος προσπαθεί να αντλήσει έσοδα, μεταφέροντας ασήκωτα βάρη στις πλάτες των πολιτών, η μαύρη τρύπα του δημοσίου καταπίνει κάθε προσπάθεια.
 
Η δεύτερη κρίσιμη πρόκληση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το νέο φορολογικό πλαίσιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση να είναι διαχρονικό, δίκαιο και ανταποδοτικό. Μέχρι σήμερα, οι προηγούμενες παρεμβάσεις είχαν ως αποκλειστικό στόχο την κάλυψη αστοχιών και ελλειμμάτων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως ήταν φυσικό, αυτό οδήγησε στην υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και λειτούργησε ως το βασικό αντικίνητρο για εγχώριους και ξένους επενδυτές, ενώ οι διαρκείς και αιφνιδιαστικές αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τις αναπτυξιακές μας προοπτικές. Την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή εκλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει περιορισμένες δυνατότητες διότι δε διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία για ελέγχους και διασταυρώσεις και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να διασύρεται διεθνώς, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων στους σχετικούς πίνακες παραοικονομίας, που δημοσιεύουν διεθνή ιδρύματα και οργανισμοί. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ακαδημαϊκή μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για το έτος 2009 άγγιξε τα 28 δισ. ευρώ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η αδυναμία δραστικού περιορισμού του φαινομένου, ουσιαστικά οδηγεί στην επαναλαμβανόμενη λήψη σκληρών, οριζόντιων μέτρων που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο.
 
Η τρίτη κεντρική πρόκληση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το μοντέλο κράτος – επιχειρηματίας δεν είναι απλώς αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, αλλά δεν συναντάται σήμερα ούτε στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η ιδιωτικοποίηση ή ακόμα και η είσοδος στρατηγικών επενδυτών σε ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις θα προσελκύσει κεφάλαια από ξένους και εγχώριους επενδυτές, θα εξορθολογήσει τα κόστη και τη λειτουργία τους, θα αυξήσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητάς τους με πολλαπλά δημοσιονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα. Παράλληλα, η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κρατικών εκτάσεων γης για τουριστική, εμπορική και γενικότερα επιχειρηματική εκμετάλλευση θα αναχαιτίσει το κύμα ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους μέσα από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Ευκαιρίες και προκλήσεις υπάρχουν και μέσα στην κρίση. Το ζητούμενο είναι να τις εκμεταλλευτούμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, διεκδικώντας τη θέση μας στο μέλλον. Η αδράνεια, η αναποτελεσματικότητα, η αναβλητικότητα υπήρξαν ιδιαίτερα επιζήμιες για τον τόπο μας. Τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικά, σταθερά βήματα μπροστά.

|


Ροή Ειδήεων

19:44 | Πολιτική
Τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της τελικής Έκθεσης του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία


17:38 | Πρεβεζα
Αναστολή λειτουργίας του Υπ/τος της ΔΕΗ στην Πρέβεζα λόγω κρούσματος Covid-19


08:15 | Πρέβεζα
Ο Δήμος Πρέβεζας στη ψηφιακή πλατφόρμα ποδηλατικού τουρισμού Biketify


20:05 | Πρέβεζα
Mοριακά τεστ σε 63 εργαζόμενους του Δήμου Πρέβεζας


10:07 | Ελλάδα
Πέθανε ο επικεφαλής της εταιρείας δολοφόνων


09:32 | Πρέβεζα
Αφιερωμένο στους ασυνείδητους ...


08:15 | Πρέβεζα
Στην συχνότητα της ΕΡΤ 3 ο Αμβρακικός Κόλπος


21:14 | Ελλάδα
1.698 νέα κρούσματα, 71 θάνατοι, στους 392 οι διασωληνωμένοι - Η γεωγραφική κατανομή


21:14 | Ελλάδα
Ο χάρτης του κορωνοϊού σε Ελλάδα


21:14 | Life&Style
Ολοκληρωμένη προστασία με οικονομικά ασφάλιστρα!


20:50 | Ελλάδα
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 εως 5 - Κλειστά take away από τις 20:30 κανονικά τα delivery


20:12 | Πρέβεζα
Εν μέσω καραντίνας ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Πρέβεζας


13:45 | Πρέβεζα
Προέκυψαν οι ανάδοχοι μηχανικοί στο Open Mall της Πρέβεζας


13:22 | Πρέβεζα
Επιστολή Ιωάν. Μπούρη στον Πρωθυπουργό


14:39 | Κόσμος
Aποτελεσματικό κατά 90% ανακοίνωσε η Pfizer για το εμβόλιο της