10:26:14
4-09-2012
Πολιτιστικά
Ολοκληρώθηκαν στις 30 Αυγούστου, με πολύ μεγάλη επιτυχία οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας στους μελλοντικούς χρήστες των Βιβλιοθηκών. Η συμμετοχή των παιδιών στην καλοκαιρινή εκστρατεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συμμετείχαν συνολικά 485 παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών, τα οποία μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, απόλαυσαν πιστεύουμε ένα δημιουργικό και ξεχωριστό καλοκαίρι συμμετέχοντας σε δραστηριότητες για την προώθηση της ανάγνωσης, τη γνωριμία με τα καινούργια βιβλία της βιβλιοθήκης, τη δημιουργία παραμυθιών, το θεατρικό παιχνίδι και τις κατασκευές χειροτεχνίας και ζωγραφικής, την δραματοποίηση παραμυθιού, τις διαδρομές μέσα στην πόλη για να γνωρίσουν ιστορικά κτίρια και σύμβολα της Πρέβεζας, τη χρονογραμμή των 100 χρόνων ελεύθερης Πρέβεζας, με παραδοσιακά παιχνίδια, με τα μεταναστευτικά πουλιά του Αμβρακικού. Ήταν τόση μεγάλη η συμμετοχή των παιδιών σε ορισμένες εκδηλώσεις, που προσθέσαμε και νέες ημερομηνίες, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να μπορέσουν να συμμετάσχουν. Ένα καλοκαίρι γεμάτο ξεχωριστές δράσεις, παιχνίδια και εκπλήξεις για να γνωρίσουν τα παιδιά το μαγικό κόσμο της βιβλιοθήκης.
1η Δράση : Ο Χρόνος που μας χωρίζει ο Χρόνος που μας ενώνει.
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου και την Τρίτη 28 Αυγούστου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Συμμετείχαν 36 παιδιά ηλικίας 8 – 12 ετών. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην ιστορία της Πρέβεζας των τελευταίων 100 χρόνων, μέσα από τα ιστορικά της σύμβολα (κτίρια, μνημεία, αγάλματα κ.α.), έμαθαν για τη διαχρονική χρήση τους και έφτιαξαν τη Χρονογραμμή.
Εμψυχωτές στην δράση της Χρονογραμμής: Αικατερίνη Κορωναίου, Σπύρος Λάμπρος και Ιωάννα Δούκα.
2η Δράση: Οδύσσεια: Η πολυμήχανη ιστορία (θεατρικό παιχνίδι).
Η δράση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Συμμετείχαν 40 παιδιά, ηλικίας 7 – 12 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Ηλικίας 7-9 ετών και ηλικίας 10-12 ετών. Θεατρικό παιχνίδι που εξελίχτηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση τον Ιούλιο περιελάμβανε 4 συναντήσεις για την κάθε ηλικιακή ομάδα, με θεατρικό παιχνίδι, μουσική, χορό, θέατρο, αυτοσχεδιασμό και παιχνίδι. Η δεύτερη φάση τον Αύγουστο, περιελάμβανε εικαστική απεικόνιση της κάθε περιπέτειας σε τρισδιάστατη μορφή, χρησιμοποιώντας υλικά όπως εφημερίδες, κουτιά, νήματα, πέτρες, ξύλα, κόλλα, πλαστικά χρώματα κ.α.
Εμψυχωτές στο θεατρικό παιχνίδι και των εργαστηρίων της Οδύσσειας: Ευαγγγελία Κατσάβαρου και Κυριακή Κάρτσακα.
3η Δράση: Τα Μονοπάτια των βιβλίων. Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία της Βιβλιοθήκης.
Στο παιχνίδι συμμετείχαν 78 παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου, την Τρίτη 10 Ιουλίου (έκτακτη δράση), την Πέμπτη 19 Ιουλίου και την Πέμπτη 23 Αυγούστου. Τα παιδιά χωρισμένα σε 4 ομάδες των 19 και 20 ατόμων, ξεναγήθηκαν στα καινούργια παιδικά βιβλία της βιβλιοθήκης μέσα από παιχνίδι με ζάρια και κάρτες και στο τέλος σχεδίασαν και έφτιαξαν το αναμνηστικό τους δώρο: την πανέμορφη κατσούφα πασχαλίτσα, τον Έλμερ το Ελεφαντάκι, ψαράκια της θάλασσας και πανέμορφα δέντρα, εμπνευσμένα από τα ομώνυμα βιβλία του παιχνιδιού. Εμψυχωτές στα Μονοπάτια των βιβλίων: Αλεξία Μπουκουβάλα, Σίσσυ Τσαούση και Δήμητρα Λάμπρου. Στην δράση βοήθησαν επίσης η Έλσα Ζώτου, η Ελευθερία Καραγιαννίδου και ο Σπύρος Λάμπρος.
4η δράση: Τα ζάρια των ιστοριών
Στο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουλίου, την Δευτέρα 6 (έκτακτη δράση) και την Τρίτη 21 Αυγούστου, συμμετείχαν 58 παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών. Τα παιδιά έριξαν τα ζάρια και τις τράπουλες των ιστοριών και έφτιαξαν όλα μαζί τα δικά τους παραμύθια, με ιστορίες για ταξίδια, περιπέτειες και μακρινούς πολιτισμούς. Στο τέλος ζωγράφισαν τους ήρωες των παραμυθιών τους. Εμψυχωτές στα Ζάρια των Ιστοριών η νηπιαγωγός Αλεξάνδρα Κωστάκη και ο Σπύρος Λάμπρος.
5η δράση Γνωρίζω το γείτονά μου
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου, την Δευτέρα 23 Ιουλίου (έκτακτη δράση) και την Πέμπτη 30 Αυγούστου και συμμετείχαν 68 παιδιά, ηλικίας 8 – 12 ετών. Με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε χαρακτηριστικά κτίρια της Πρέβεζας με διαπολιτισμικό χαρακτήρα (Ρολόι Πρέβεζας, Σειτάν Παζάρ, Αγγλικό και Γαλλικό Προξενείο, Εβραϊκή συναγωγή (νυν κτίριο ΟΤΕ), Γενί Τζαμί, Καθολική εκκλησία, Κάστρο Αγίου Ανδρέα, Εσκί Τζαμί (νυν Λέσχη προσκόπων), έμαθαν την ιστορία τους και τη διαχρονική χρήση τους. Εμψυχωτές στην δράση αυτή η Αικατερίνη Κορωναίου και η Ιωάννα Δούκα. Βοήθησαν επίσης η Αθηνά Ιωάννου, η Δήμητρα Λάμπρου, η Αναστασία Παπαδημητρίου και ο Σπύρος Λάμπρος.
6η δράση Βγες έξω
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Συμμετείχαν 67 παιδιά ηλικίας 8 – 12 ετών τα οποία έμαθαν την τεχνική του Γράφιτι, πήραν στα χέρια τους σπρέυ και τηρώντας πιστά τους κανόνες ασφαλείας (μάσκες και γάντια), σχεδίασαν το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και του κακού του λύκου, σε μια σύγχρονη εκδοχή του, με τη βοήθεια των εμψυχωτών-καθοδηγητών, της ζωγράφου Βίκυς Ράπτη και των σχεδιαστών γράφιτι Δημήτρη Κοντού και Θεοφύλακτου Μπούκουρα. Στην δράση βοήθησαν επίσης :Ιωάννα Δούκα, Αικατερίνη Κορωναίου, Ιωάννα Κατσανού, Δήμητρα Λάμπρου και Σπύρος Λάμπρος.
7η Δράση Γνωρίζω παραδοσιακά παιχνίδια της Πρέβεζας - Αμπαλί
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιουλίου και την Πέμπτη 2 Αυγούστου, στο μαγευτικό χώρο της Κυανής Ακτής.. 40 παιδιά ηλικίας 10 – 12 ετών, γνώρισαν και έπαιξαν το παραδοσιακό παιχνίδι της Πρέβεζας Αμπαλί, με την βοήθεια του εμψυχωτή και έμπειρου παίκτη του παιχνιδιού Τάσου Δημητρίου και των έμπειρων παικτών Ευστράτιου Κωλέτση, Γεώργιου Ρετσίνα, Σάββα Φώτογλου, Ευστράτιου Μέξη και Αναστάσιου Πανάγου. Στη δράση βοήθησαν επίσης η Αικατερίνη Κορωναίου, ο Σπύρος Λάμπρος και Αθηνά Ιωάννου.
8η Δράση. Οι μεταναστεύσεις των ζώων
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας, την Τρίτη 31 Ιουλίου και την Πέμπτη 9 Αυγούστου. Συμμετείχαν 77 παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών, τα οποία ερεύνησαν και γνώρισαν τα μεταναστευτικά πουλιά του Αμβρακικού Κόλπου, με τη βοήθεια του εμψυχωτή Παναγιώτη Μερκούρη και στο τέλος κατασκεύασαν ένα πανέμορφο χελιδονάκι με τη καθοδήγηση της νηπιαγωγού Σίσυς Τσαούση και της καθηγήτριας Αλεξίας Μπουκουβάλα. Στην δράση βοήθησαν επίσης η Αικατερίνη Κορωναίου και ο Σπύρος Λάμπρος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκ μέρους της ΑΜΚ εταιρείας Future Library που είχε τη εποπτεία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, ο κ. Κώστας Νίκου, υπεύθυνος για τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.
9η Δράση. Θεατρικό Παιχνίδι - Δραματοποίηση Παραμυθιού.
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Αυγούστου στο χώρο της σχολής χορού Αυλαία. 20 παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών πήραν μέρος στο θεατρικό παιχνίδι. Το παραμύθι «Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίλ Σαιν-Σανς, ζωντάνεψε μέσα από την αυτοσχεδιαστική κίνηση των παιδιών, με την βοήθεια των εμψυχωτών Άννας Μπαρκούζου (δασκάλα χορού Αυλαία) και Κοσμά Μαρκή και τη μουσική επιμέλεια του τραγουδιστή Κώστα Αντύπα. Την πρώτη ημέρα, τα παιδιά άκουσαν και διάβασαν το παραμύθι και το δραματοποίησαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, ενώ τη δεύτερη μέρα έφτιαξαν μάσκες και άλλες κατασκευές και έδωσαν μια μικρή θεατρική παράσταση.
Η αντιδημαρχία πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο, στην επιτυχία των εκδηλώσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη». Ιδιαίτερα ευχαριστεί την ΑΜΚ εταιρεία Future Library και τον διευθυντή της κ. Ιωάννη Τροχόπουλο, που είχε την γενική επιμέλεια και εποπτεία των εκδηλώσεων και το κοινωφελές ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο υποστήριξε και χρηματοδότησε την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2012.
Επίσης ευχαριστεί θερμά τους εμψυχωτές και εθελοντές της Καλοκαιρινής Εκστρατείας:
Αλεξάνδρα Μπουκουβάλα (καθηγήτρια), Σίσσυ Τσαούση (νηπιαγωγό), Αλεξάνδρα Κωστάκη (συν. νηπιαγωγό), Ευαγγελία Κατσάβαρου (δημοτική υπάλληλο), Κυριακή Κάρτσακα (φοιτήτρια), Βίκυ Ράπτη (καθηγήτρια), Δήμητρα Λάμπρου (φοιτήτρια), Παναγιώτη Μερκούρη (δημοτικό υπάλληλο), Τάσο Δημητρίου (συντ. καθηγητή), Άννα Μπαρκούζου (δασκάλα χορού Αυλαία), Κοσμά Μαρκή (καθηγητή), Κώστα Αντύπα (τραγουδιστή), Δημήτρη Κοντό (φοιτητή), Θεοφύλακτο Μπούκουρα (μαθητή), Αναστασία Παπαδημητρίου (μαθήτρια), Αθηνά Ιωάννου (δημόσια υπαλληλο), Έλσα Ζώτου (δασκάλα), Ελευθερία Καραγιαννίδου (δασκάλα), Ιωάννα Κατσανού (ιδ. υπάλληλο), του παίκτες του Αμπαλί (Ευστράτιο Κωλέτση, Γεώργιο Ρετσίνα, Σάββα Φώτογλου, Ευστράτιο Μέξη, Αναστάσιου Πανάγο) και τους χορηγούς των εκδηλώσεων το βιβλιοπωλείο Κύκλος και το βιβλιοπωλείο Bookshop.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιωάννα Δούκα (καθηγήτρια) και τους βιβλιοθηκονόμους Αικατερίνη Κορωναίου και Σπυρίδωνα Λάμπρου που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία ως εμψυχωτές και παράλληλα είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού
Δήμου Πρέβεζας
Κοσμάς Κορωναίος
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;