ΩΡΑ
11:02:20
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
15-7-2012
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εργασία



Μείωση μισθών 15% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

 

Υστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι δέχθηκαν την πρόταση που διατύπωσε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η συμφωνία (ισχύει από 1ης Ιουλίου 2012 μέχρι το τέλος του 2013) προβλέπει μείωση του βασικού μισθού 15%, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων (ακόμη και όσων καταργούνται από το μνημόνιο - Π.Υ.Σ. 2/2012) και χωρίς αλλαγές στα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης

Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι συμφώνησαν στην υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης με μείωση 15% στον βασικό μισθό και διατήρηση όλων των επιδομάτων, με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2012 και μέχρι το τέλος του 2013.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη σημαντική υπογραφή Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά τις δραματικές αλλαγές στα εργασιακά που έφερε η ψήφιση του νέου νόμου.

Συγκεκριμένα, ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, οι δύο πλευρές δέχθηκαν την πρόταση που διατύπωσε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η συμφωνία προβλέπει μείωση του βασικού μισθού της τάξης του 15%, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων (ακόμη και όσων καταργούνται από το μνημόνιο - Π.Υ.Σ. 2/2012) και χωρίς αλλαγές στα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης.



Ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) χαρακτήρισε την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εξέλιξη κομβικής σημασίας για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου τη φετινή και την επόμενη περίοδο, αλλά και του τουρισμού εν γένει

Κομβικής σημασίας

Εξέλιξη κομβικής σημασίας για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου τη φετινή και την επόμενη περίοδο, αλλά και του τουρισμού εν γένει, χαρακτηρίζει ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης.

Οπως δήλωσε, η συμφωνία είναι προσαρμοσμένη στις περιστάσεις και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εθνική οικονομία, στην τουριστική αγορά και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επαναρρυθμίζει ορθολογικά και ρεαλιστικά το ζήτημα των όρων αμοιβής των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία, κινούμενη προς τρεις άξονες:
1. Επιβίωση των επιχειρήσεων σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον ύφεσης.
2. Διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.
3. Επίτευξη εργασιακής ειρήνης, μέσα σε ένα πολύ εύθραυστο κοινωνικό περιβάλλον, η συνοχή του οποίου δοκιμάζεται καθημερινά.
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι επιχειρήσεις μικρού και μέσου μεγέθους, δίνουν μάχη βιωσιμότητας, η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κρίνεται ότι θωρακίζει το εργασιακό περιβάλλον στον τομέα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ελλάδα, αποτρέποντας κακές πρακτικές που αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου και υπονομεύουν την ποιότητα και την αξία του ξενοδοχειακού προϊόντος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Βεβαιώσεις για μέλη
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) υπογραμμίζει ότι προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης, καθώς είχε να επιλέξει ανάμεσα στην απώλεια της κλαδικής σύμβασης, την οικονομική εξόντωση των εργαζομένων μέσω ατομικών συμβάσεων με μισθολογικές απώλειες από 50% ή τη διάσωση της σύμβασης με το μικρότερο δυνατό κόστος, τη διατήρηση των θεσμικών της όρων, των επιδομάτων, του 13ου και 14ου μισθού, της επαναπρόσληψης, του 8ωρου - πενθημέρου, τις αποζημιώσεις των εποχικών. Καλεί, δε, όλες τις περιφερειακές οργανώσεις να εντάξουν στις γραμμές τους όλους τους εργαζομένους και να τους εφοδιάσουν με βεβαιώσεις ότι είναι μέλη τους, διότι ελλείψει υποχρεωτικότητας και επέκτασης σε μέλη και μη μέλη, υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αρνηθούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

www.ethnos.gr

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα