11:20:23
22 Μαρτίου 2011
Από Κίνηση Καθηγητών Πρέβεζας
Συναδέλφισσα, συνάδελφε, γονέα, μαθητή, συμπολίτη,
στις 14 Μαρτίου η Υ.Π.Δ.Β.Μ. & Θ., κα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε επίσημα τις - αρχικές της - προθέσεις σχετικά με τις καταργήσεις σχολείων:
για… "το καλό του μαθητή" θα κλείσουν 1933 σχολεία, εκ των οποίων 410 στη δευτεροβάθμια!
Η κυβέρνηση έχει το θράσος να ειρωνεύεται γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές λέγοντας ότι «καθάρισε την παιδεία από καθηγητές σε άδεια σχολεία» - μα, ο νόμος το απαγόρευε, ποιος, άραγε, το επέτρεψε; - έχει το θράσος να υποτιμά τη νοημοσύνη και τη λογική μας, επιμένοντας ότι η κατάργηση γυμνασίων και ΓΕΛ και η γενίκευση των τμημάτων με 30 παιδιά, γίνονται με γνώμονα το όφελος των μαθητών, αλλά τόσο η κοινή λογική όσο και επιστημονικές έρευνες – παρ’ όλες τις πληρωμένες κι ανώνυμες περί του αντιθέτου δημοσιεύσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ – κατατείνουν στο ότι ο μικρότερος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα και το μικρότερο μέγεθος των σχολικών μονάδων είναι αποφασιστικοί παράγοντες για την αποδοτικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αντίθετα, οι συγχωνεύσεις φέρνουν: αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, σπατάλη χρόνου και ταλαιπωρία των μαθητών, λόγω των μετακινήσεών τους, έκθεση σε κίνδυνο των μαθητών, λόγω των οδικών μετακινήσεών τους και των σχετικών ελλείψεων υποδομών, πιθανή ερήμωση χωριών, που θα μείνουν χωρίς σχολείο, αφού αρκετοί από τους γονείς θα μετακομίσουν ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση και, προφανώς, στρίμωγμα σε ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες, όπως θα επιβληθεί από την ανεπάρκεια των υποδομών και της χρηματοδότησης, μείωση των οργανικών θέσεων των καθηγητών, συνεπώς ελαστικοποίηση εργασιακών συνθηκών και μειωμένη ισχύ στο λειτούργημα των εκπαιδευτικών!
Και τα χειρότερα έρχονται: Ήδη οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, των ειδικών σχολείων, που έτσι και αλλιώς είναι στο στόχαστρο, παραπέμφθηκαν για την επόμενη χρονιά.
Για τα σχολεία, δε, που κατάφερε το εκπαιδευτικό κίνημα, με τις κινητοποιήσεις που έγιναν, να μην συγχωνευτούν εφέτος, είναι σίγουρο πως το Υπουργείο Παιδείας θα επανέλθει! Τίποτα δεν τελείωσε!
Το έσχατο επιχείρημα της κυβέρνησης, το μόνο που μπορεί να έχει κάποια "πέραση", είναι η δήθεν αναγκαία εξοικονόμηση χρημάτων.
Κανείς, όμως, δεν μας έχει δώσει λογαριασμό για τα 4.500.000 € που ξόδεψε το Υπουργείο για μία διαφήμιση του... ΕΣΠΑ ή, περισσότερο, για τα 108 δις που έχουν δοθεί στους τραπεζίτες μέσα σε ενάμιση χρόνο από Καραμανλή και Παπανδρέου. Δίνουν επιπρόσθετες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε αυτούς που επίσημα εμφάνισαν πάνω από 4 δις κερδοφορία τα έτη 2009-2010, όταν, σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδας, η συνολική περιουσία, των τραπεζών εκτινάχτηκε από 233 δισ. το 2000, στα 579 δισ. € το 2009…!
Δεν μπορούν να λένε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν»!
Η επίθεση δεν αφορά βέβαια μόνο τις καταργήσεις σχολείων. Το επόμενο διάστημα, με την οικονομική και διοικητική υπαγωγή μας στους Δήμους, σκοπεύουν, κατά τα αποτυχημένα πρότυπα άλλων χωρών, να μετατρέψουν την Παιδεία σε κάτεργο: με φοβισμένους "αξιολογούμενους" μη μόνιμους καθηγητές που κάνουν δεύτερες δουλειές και διογκούμενη σχολική αποτυχία: Ας δούμε τη Δανία των ατομικών συμβάσεων εργασίας όπου για να... αντέξουν οικονομικά οι Δήμοι, έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός μαθητών ανά τάξη κι υπάρχουν γυμνάσια που οι μαθητές παρακολουθούν όρθιοι τα μαθήματα, την Πορτογαλία όπου έχουν κλείσει σε πέντε χρόνια 2500 μικρά σχολεία αγροτικών περιοχών με τη σχολική αποτυχία να φτάνει το 40%, την "αποκεντρωμένη" από το 1999 ρουμανική εκπαίδευση, όπου η σχολική αποτυχία έχει τριπλασιαστεί, τη Γαλλία με το 56% των «λειτουργικά αναλφάβητων μαθητών», σύμφωνα με έρευνες του CNRS, τη Βρετανία με "την τραγική αμορφωσιά του 75% των αποφοίτων της κατώτερης μέσης εκπαίδευσης" (έρευνα 2010, ΟΛΜΕ-ΚΕΜΕΤΕ),
Κι έρχονται νέες μειώσεις μισθών, με το ενιαίο μισθολόγιο (μέχρι κι οι υποστηρικτές του έχουν πάψει να φημολογούν για... αυξήσεις), αυταρχικοποίηση του συστήματος, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους Συλλόγους Διδασκόντων στους διορισμένους διευθυντές, αύξηση του ωραρίου, επιδείνωση των όρων των μεταθέσεων, ατομικές αξιολογήσεις και "σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας", με κριτήρια «αγοράς», άσχετα με την παροχή Παιδείας.
Σ’ όλα αυτά η κυβέρνηση βρίσκει «πρόθυμους συνεργάτες» ανάμεσα στους διορισμένους (στην ουσία, αφού τελικά οι τοποθετήσεις γίνονται με διαβλητά κριτήρια και τρόπους αξιολόγησης) διοικητικούς προϊστάμενους:
Καταγγέλουμε την προϊσταμένη της ΔΔΕ Πρέβεζας, διότι, καταστρατηγώντας κι αυτήν ακόμα την εγκύκλιο της Υφ.Π.Δ.Β.Μ. & Θ., κας Χριστοφιλοπούλου, αγνόησε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους δήμους – ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΗ αυτή ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ – και “ξέχασε το πρώτα ο μαθητής”, προκειμένου να “διοικήσει διατάζοντας”, ενάντια σε οποιαδήποτε επιστημονική, διδασκαλική, αλλά και δημοκρατική ηθική!
Για την κυβέρνηση της πρωτοφανούς υποχρηματοδότησης του 2,75% του ΑΕΠ για την Παιδεία και της διάλυσης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, αλλά και για τα «όργανα της διοίκησης/διαχείρισης», οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που βγήκαν και ξαναβγαίνουν αυτές τις ημέρες στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα σχολεία τους, είναι ενεργούμενα των συνδικαλιστών και των δημάρχων και «κομματικά παρακινούμενοι»!
Αν δεν "δικαιούνται" να κινητοποιηθούν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για την Παιδεία, τότε ποιος "δικαιούται";
_____________________________________
Φοβούνται, όμως, τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις που μπορούν να ενώσουν εργαζόμενους, γονείς και νεολαία. Τους αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα υπόλοιπα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που μπορούν να γίνουν υπόθεση της κοινωνικής βάσης κι όχι γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τώρα είναι η ώρα το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, που ανακαλύπτουν καθαρότερα από ποτέ την κυβερνητική απάτη, να βγει πάλι μπροστά!
Στις ΕΛΜΕ, και ειδικά στην ΕΛΜΕ Πρέβεζας, να δώσουμε τον αγώνα για την αναβάθμιση του αποφασιστικού ρόλου των συλλόγων διδασκόντων, για το “κατέβασμα στη βάση” των αποφάσεων και τη συνεργασία με την κοινωνία, με τους γονείς, τους μαθητές μας και τους τοπικούς φορείς!
Να απαιτήσουμε, σύμφωνα και με το καταστατικό μας, να εκλεγούν εκπρόσωποι/σύνδεσμοι στους συλλόγους μας, ώστε σε επείγουσες καταστάσεις – όπως στις απεργιακές κινητοποιήσεις – οι αποφάσεις να αποτελούν συνεργατικό αποτέλεσμα όλων και όχι συναίνεση στα πλαίσια επτά εκπροσώπων στο Δ.Σ.
Να διαμορφώσουμε μόνιμο δίκτυο επικοινωνίας Δ.Σ. – συναδέλφων – άλλων ΕΛΜΕ.
Απαιτείται να λειτουργήσουμε συλλογικά κι αλληλέγγυα, μαζικοποιώντας τα συνδικάτα και συνδιαμορφώνοντας – επιβάλλοντας προτάσεις και ανάγκες. Για τούτο,
συμμετέχουμε ενεργά στις πρωτοβουλίες του συνδικάτου και της ομοσπονδίας μας τις επόμενες ημέρες, προωθώντας συλλογικά θέσεις και αποδυναμώνοντας τη “γραφειοκρατικοποίηση” και τη συμβιβαστικότητα!
Μαζί με τα νοσοκομεία που πάνε επίσης για κλείσιμο, τα ΜΜΜ και κάθε άλλο κλάδο σε κινητοποίηση – να συναντηθούμε στους δρόμους. Να φέρουμε ανατροπές!
Με το μάτι πάντα “στο σχολείο που θέλουμε” – το σχολείο που έχει όλα τα παιδιά στις τάξεις αντιπαλεύοντας τις διαρροές και την ταξική και χωροταξική απαξίωση, το σχολείο των καθηγητών του, το λειτουργικά δημοκρατικό και υλικά εφοδιασμένο σχολείο – και με μπούσουλα την κοινωνική κι εργατική αλληλεγγύη, πρέπει ν' αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές! Αν χάσουμε αυτή τη μάχη,
ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;