ΩΡΑ
09:49:43
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
23 Οκτωβρίου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Περιβάλλον



Η βόσκηση αποτελεί θετικό οικολογικό παράγοντα των δασών


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Με την επισήμανση: «Είμαστε στον ίδιο χώρο, είμαστε μαζί, πρέπει να συμβιώσουμε, ας συνεργασθούμε», ο τεχνικός συνεργάτης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του στο 15ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Λάρισας (παράστημα Καρδίτσας), την Τρίτη, 18 Οκτ 2011, με συντονιστές της θεματικής στους κκ Θ. Ζάγκα & Ε. Σταματόπουλο, λίγο μετά τον Δασάρχη Περτουλίου κ. Ν. Χασάναγα (Κοινωνιολογία τοπίου) και λίγο πριν την παρουσίαση του κ. Θ. Ζιούτη (Μηχανήματα ξύλου) ενώ την θεματική έκλεισε ο κ. Αλ. Χριστοδούλου (ενοποίηση των περί δασών νόμων Κύπρου).

Το 15ο πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο έγινε στην Καρδίτσα, 16-19 Οκτ 201, στους χώρους του τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου, με θέμα: «Δασοπονία πολλαπλών σκοπών και κλιματική αλλαγή-Προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων». Οι 250 περίπου παρακολουθούντες το Συνέδριο από τους 500 συνολικά εμφανισθέντες στο Συνέδριο, όπως είπε ο πρόεδρος κ. Θ. Ζάγκας, ακολούθως μετείχαν στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας-ΕΔΕ, που αποφάσισε το 16ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο να γίνει στην Θεσσαλονίκη το 2013.

Επισημαίνεται η παρουσία του πρώην προέδρου του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ καθ Παναγιώτη Στεφανίδη, του καθ Γ. Νταλού, του Εν. Ερευνητή Ν. Γρηγοριάδη, του καθ Μ. Σκαρβέλη (με το πρόγραμμα Επιστημονικής Υποστήριξης Νέων Αγροτών), της Σ. Γαβριήλ και πολλών άλλων.

Μεταξύ άλλων στην συνοπτική του προσέγγιση ο κ. Δ. Μιχαηλίδης ανέφερε:

  1. Παλαιότερα στις ισορροπημένες περιοχές οι αγρότες είχαν ιδιοκτησίες δένδρα μέσα στο δάσος, όπως κερασιές, καστανιές καρυδιές και φρόντιζαν το δάσος.
  2. Παλαιότερα οι τσελιγκάδες είχαν την φροντίδα μιας ολόκληρης περιοχής και μαζί με τα κοπάδια τους φρόντιζαν την αειφορία όλης της περιοχής.
  3. Στην Ολλανδία Εθνικοί Δρυμοί φροντίζονται αειφορικά με την βόσκηση αγελάδων μέσα σε αυτές με τις οδηγίες γεωτεχνικών (Peel & Maas)
  4. Στην Ισπανία φρόντισαν φέτος τα δάση τους με την χρηματοδότηση κοπαδιών για να μπουν και να βοσκήσουν με τις οδηγίες γεωτεχνικών.
  5. Στην Χαλκιδική μέσα στο δάσος υπάρχουν καλλιέργειες ελάτων για να αξιοποιηθούν κατά τα Χριστούγεννα, φροντίζοντας την αειφορία του δάσους.
  6. Στην Ουγγαρία ανάμεσα από τα καλλιεργούμενα χωράφια έχουν διατηρηθεί φράκτες και δένδρα ως χώροι διατήρησης της βθιοποικιλότητας.
  7. Η δασική υπηρεσία στην Ελλάδα ξεκίνησε ιστορικά ως αστυνομική υπηρεσία φύλαξης των δασών και μόλις μετά το 1965 στην Ελλάδα το δάσος άρχισε να γίνεται πάλι μέρος της τοπικής κοινωνίας για αναψυχή και, γιατί όχι, και τόπος ώσμωσης της αγροτικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
  8. Ο αγρότης είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος
  9. Το δάσος και το οικοσύστημά του είναι μέρος του συνόλου του κοινωνικού αγροτικού χώρου και όχι ένα ξεκομμένο κομμάτι αυτόνομης ελιτίστικης πιθανής παραγωγικής εκμετάλλευσης.

10.  Η κατάτμηση του ενιαίου αγροτικού χώρου είναι μια απαράδεκτη κατάσταση με τμήματα του ενιαίου χώρου στο ΥπΑΑΤ, στο ΥΠΕΚΑ, στο ΥπΑν, στο ΥΠοΤ, στο ΥπΥγείας, ίσως και αλλού, με παρατηρούμενη έλλειψη συντονισμού, και καταστροφικά αποτελέσματα.

11.  Με πολύ ενδιαφέρον διαβάζουμε στην πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό προς το Ευρωκοινοβούλιο & το Συμβούλιο για το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο & Αγροτικής Ανάπτυξης, στο άρθρο 24 την «εγκατάσταση Αγροδασικών Συστημάτων».

12.  Με πολύ ενδιαφέρον διαβάζουμε ότι τα μεσογειακά δάση εξελίχθηκαν με την παρουσία των φυτοφάγων ζώων. Η βόσκηση αποτελεί οικολογικό παράγοντα των δασικών οικοσυστημάτων και εφόσον ασκείται ορθολογικά, δικαιολογείται και οικονομικά. (Σύστημα Ανάπτυξης Λιβαδιών, ΑΠΘ, 1992).

13.  Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε στην εισήγηση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών προς το ΥπΑΑΤ ότι «οι χορτολιβαδικές εκτάσεις πρέπει να ενοικιασθούν με μακροχρόνιες συμβάσεις στους κτηνοτρόφους ώστε με τις οδηγίες των γεωτεχνικών να μπορούν να κάνουν υποδομές ορθολογικής διαχείρισης της βόσκησης των κοπαδιών». Οκτ 2010.

14.  Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας για κάλυψη μέρους μόνο του ελλείμματος των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας & γαλακτοκομικά) απαιτεί βοσκολιβαδικές εκτάσεις και τέτοιες έχει πάρα πολλές ανεκμετάλλευτες & παραμελημένες η πατρίδα μας.

15.  Η ανάγκη πυροπροστασίας και φροντίδας των δασών και των δασικών μας εκτάσεων απαιτεί την απομάκρυνση οργανικής ύλης και ο καλύτερος τρόπος είναι η βόσκηση υπό τις οδηγίες των γεωτεχνικών.

16.  Οποιαδήποτε ρύθμιση για τα δάση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους επαγγελματίες αγρότες, καθ όσον η δασοκομία είανι αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων.

Τα τελευταία χρόνια στην εναγώνια αναζήτηση των αγροτών να αυξήσουν την ονομαστική τιμή/κιλό των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, γίνεται συστηματική προσπάθεια για στροφή προς την κτηνοτροφία.

Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας απαιτεί ζωοτροφές και βοσκήσιμα λιβάδια. Στην Ελλάδα τα λιβάδια είναι συνήθως ενταγμένα σε ορεινές-ημιορεινές δασικές εκτάσεις, όπου συνυπάρχουν οι αγροτικές δραστηριότητες δασοκομίας & κτηνοτροφίας.

Η βόσκηση στις δασικές εκτάσεις (δάση & λιβάδια) λειτουργεί ευεργετικά στην μείωση των πυρκαγιών, στην υγεία του δάσους και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, όταν διαχειρίζονται σύμφωνα με επιστημονικές οικολογικές αρχές. Οι βοσκότοποι, που είναι δασικές εκτάσεις, αλλά ακόμα και τα δάση, με συγκεκριμένη επιστημονική υποστήριξη (δασολόγοι, γεωπόνοι κλπ) πρέπει να μπορούν να δέχονται βόσκηση και να είναι επιλέξιμες περιοχές για τα σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφίας, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την φροντίδα του περιβάλλοντος.

Η χρήση των βοσκοτόπων πρέπει να ανατεθεί στους κτηνοτρόφους, υπό τις διαχειριστικές οδηγίες των γεωτεχνικών (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις χρήσεις, είτε στην γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία, είστε στην αλιεία, είτε στην δασοκομία). Η χρήση των βοσκοτόπων πρέπει να προβλέπεται μακροχρόνια, ώστε να μπορούν να αποσβένονται τυχόν αναγκαίες (σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο) επενδύσεις, αρκεί να μην αλλάξει η χρήση των βοσκοτόπων και να προστατεύεται ο βοσκότοπος από αλλαγή χρήσης γης.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα