ΩΡΑ
21:07:11
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
19 Οκτωβρίου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υγεία



Ατυχήματα από σκυλιά Τι πρέπει να γνωρίζουμε;


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Του Δρ. χαράλαμπου Γκούβα

Εισαγωγή: Η ύπαρξη του σκυλιού ως κατοικίδιου ζώου, συντρόφου του ανθρώπου, ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους, στους ανθρώπους των σπηλαίων. Έχει βρεθεί σκελετός προϊστορικού σκύλου 10.500 ετών στα βουνά της πολιτείας Idaho των HΠΑ. Η καταγωγή του σκύλου φυλετικά φαίνεται ότι είναι ο λύκος που διατηρείται μέχρι σήμερα.  Η ποικιλία στις ράτσες σκυλιών ανά τον κόσμο είναι μεγάλη. Υπολογίζονται σε εκατοντάδες και δημιουργήθηκαν σταδιακά με την εξέλιξη και τις υβριδικές διασταυρώσεις. Ο κυριότερος κλάδος της κτηνιατρικής  είναι η κυνολογία.

 

Στο παρόν άρθρο μας αφορά ο σκύλος ως αιτία πρόκλησης ατυχημάτων δηλαδή δαγκώματος στα παιδιά και τους ενήλικες. Την ευθύνη για τέτοια ατυχήματα δυστυχώς έχουν τόσο τα ιδιόκτητα σκυλιά όσο και τα αδέσποτα. Ευτυχώς, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα διαμορφώθηκε και βελτιώθηκε ένα νομικό πλαίσιο πού διέπει την ύπαρξη και τη διαβίωση των σκυλιών στο αστικό περιβάλλον. Ο Νόμος 3170 / ΦΕΚ Α / Ιούλιος 2003 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει δραστικά μέτρα, με ευθύνη τόσο των ιδιοκτητών σκύλων όσο και των δήμων της Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους και δευτερευόντως μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα ο νόμος αυτός προβλέπει καταγραφή, εμβολιασμούς, φίμωτρο και έλεγχο με ταυτότητα στα ιδιόκτητα σκυλιά, ενώ για τα αδέσποτα προβλέπει συλλογή τους σε ειδικά καταφύγια ζώων. Για τα άρρωστα σκυλιά προβλέπει ευθανασία, ενώ για τα υπόλοιπα εμβολιασμό και στείρωση. Ο νόμος επίσης περιλαμβάνει διευκρινιστικές διατάξεις μέχρι και σχεδιαγράμματα κατασκευής καταφυγίου αδεσπότων ζώων, όπως και τις διαδικασίες επιδοτήσεως αυτών.

 

Πόσα σκυλιά υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσες επιθέσεις ετησίως;

Επίσημη στατιστική για τον αριθμό των σκυλιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν, διότι μέχρι στιγμής δεν προεβλέπετο με νόμο η καταγραφή τους. Πάντως τα ιδιόκτητα σκυλιά κάθε είδους (οικιακά, κυνηγετικά, ποιμενικά) υπολογίζονται σε 100.000 τουλάχιστον, ενώ τα αδέσποτα υπολογίζονταν πρίν την εφαρμογή του Νόμου 3170/2003, (και 1197/81), συνολικά σε 50.000 περίπου, εκ των οποίων τα  τα 30.000 στην Αθήνα, τα 15.000 στη Θεσσαλονίκη, και τα υπόλοιπα σε όλη την Ελλάδα. Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους, αλλά εμπειρικά μπορεί να υπολογισθεί δι’αναγωγής. Στο Δήμο Πρέβεζας (20.000 πληθυσμός) είχαμε ανακοίνωση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου το έτος 2003, για 30 περιστατικά ετησίως δαγκώματος πολιτών από σκύλους, σύν 5 περιστατικά στο ιατρείο Χ.Γκούβα σύνολο 35. Συνεπώς πρέπει σε ολόκληρη την Ελλάδα να έχουμε αναλογικά, ετησίως 17.500 επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους.

 

Τι θα κάνουμε, αν ένα ιδιόκτητο ή αδέσποτο σκυλί δαγκώσει ένα παιδί ή ενήλικα;

Ιατρικώς, οι κίνδυνοι είναι τρείς. Τραύμα, μόλυνση τραύματος, τέτανος, λύσσα.

(1)                  Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ιατρική αντιμετώπιση του τραύματος, μερική συρραφή, αντισηψία, επίδεση , 2 αντιβιοτικά για 8 μέρες, κλπ.

(2)                  Από απόψεως εμβολίων θα πρέπει να ελεγχθεί το ζώο αν έχει κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο. Εάν όχι, πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο μήπως πάσχει από λύσσα. Εάν είναι αδέσποτο, τότε το θύμα πρέπει να κάνει ένεση ανθρώπινης αντιλυσσικής ανοσοσφαιρίνης. Βλέπε σελίδα 635 του Εθνικού Συνταγολογίου έκδοση 2003.

(3)                  Επίσης το θύμα, χρειάζεται ανθρώπινο αντιτετανικό ορό ή και αντιτετανικό εμβόλιο, εάν δεν είναι εμβολιασμένο για τέτανο. Βλέπε σελίδα 637 του Εθνικού Συνταγολογίου, έκδοση 2003. 

(4)                  Νομικώς, εάν το σκυλί πού δάγκωσε το παιδί είναι ιδιόκτητο, πρέπει μέσω δικηγόρου να υποβληθεί αγωγή κατά του ιδιοκτήτη για παράβαση διατάξεων του νόμου 3170/2003 με απαίτηση αποζημίωσης, και εάν το σκυλί είναι αδέσποτο, ομοίως πρέπει να υποβληθεί η ιδία αγωγή κατά του Δήμου της περιοχής όπου συνέβη το ατύχημα (αδίκηματα: παράβαση Ν. 3170/2003 και Πρόκληση σωματικής βλάβης εξ αμελείας του Δήμου).

 

Eίναι αλήθεια ότι τα σκυλιά ράτσας Rottweiller και Pit bull είναι επικίνδυνα;

Πράγματι, εμπειρικά φαίνεται αυτές οι δύο ράτσες σκυλιών, και πιθανώς και τα λυκόσκυλα, να έχουν αυξημένες ευθύνες στις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων. Δεν διαθέτω όμως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για την αποδεδειγμένη επικίνδυνότητά τους, γιατί ξεφεύγει από την ειδικότητά μου. Στο θέμα αυτό θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κτηνιάτρων και η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Τι ισχύει νομικώς για τη δηλητηρίαση σκυλιών;

Η δηλητηρίαση των ζώων γενικώς, είναι ποινικώς κολάσιμο έγκλημα. Σύμφωνα με το Νόμο 1197/1981 άρθρο 8 και το Νόμο 3710/2003 άρθρο 12, «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί, ή εγκαταλείπει ζώο, θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή και με χρηματική ποινή 300 μέχρι 1500 ευρώ».

 1

Ποιες είναι οι βασικές αρχές προφύλαξης παιδιών από επίθεση σκύλων στο αστικό περιβάλλον;

1)   Πρώτον όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η φιλοζωία εκτός από δικαιώματα ενέχει και υποχρεώσεις.

2)   Οι ιδιοκτήτες ζώων, φοράτε πάντοτε φίμωτρο στα ιδιόκτητα κατοικίδια σκυλιά όταν πρόκειται να τα πάτε βόλτα και κρατάτε τα με λουράκι.

3)   Οι ιδιοκτήτες φοράτε πάντα στο σκυλί κάρτα με τα στοιχεία ιδιοκτήτη και τηλέφωνο.

4)   Οι ιδιοκτήτες έχετε πάντα διαθέσιμο το βιβλιάριο εμβολιασμών του σκυλιού.

5)   Οι δήμαρχοι, φροντίστε την εφαρμογή του νόμου περί περισυλλογής αδέσποτων, στείρωσης, κλπ.

6)   Τα παιδιά μη πλησιάζετε ποτέ τα αδέσποτα ή άγνωστα ιδιόκτητα σκυλιά!

7)   Κρατήστε απόσταση πάνω από δέκα μέτρα από ένα τέτοιο αφύλακτο σκυλί.

8)   Τα παιδιά μη πειράζετε εν επαφή αδέσποτα αλλά και ιδιόκτητα σκυλιά που δεν σας γνωρίζουν.

9)   Τα παιδιά μη κλωτσάτε ποτέ τα σκυλιά και μην πατάτε την ουρά τους για αστείο!

10)              Τα παιδιά, μη ταΐζετε ποτέ ένα σκυλί με το χέρι στο στόμα. Βάλτε την τροφή σε πιάτο ή αφήστε τη κάτω.

 

Βιβλιογραφια: Χαράλαμπος Γκούβας: «Ατυχήματα και Μαζικές Καταστροφές», έκδοση ΕΕΣ, 2000, κεφάλαιο «Δήγματα ζώων, ερπετών, ψαριών, πτηνών, εντόμων, ανθρώπου».

 

(*) Ο Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος , Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα