10:01:21
8 Οκτωβρίου
Topstory
Η πιεστική απόφαση αφορά στον χρόνο και στους όρους της ελληνικής χρεοκοπίας. Είναι πιθανό οι πολιτικοί να έχουν ακόμη τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης και μιας χαοτικής κατάρρευσης, που σύντομα θα παρασύρει άπαντες. Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Όσο περισσότερο διαφωνούν οι κυβερνήσεις για το πώς θα χτίσουν τείχη προστασίας γύρω από τις άλλες οικονομίες της περιφέρειας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες αποκτά η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Γηραιά Ήπειρο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την επόμενη δόση του τρέχοντος πακέτου στήριξης. Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει επιδείξει τη ζητούμενη αποφασιστικότητα για τη μείωση του ελλείμματος. Άρχισε να εισπράττει φόρους. Τα μακροπρόθεσμα νούμερα, όμως, δεν βγαίνουν και η πολιτική κατάσταση στη χώρα, όπως φάνηκε και από τις απεργίες αυτήν την εβδομάδα, δεν βελτιώνεται. Η ευρωζώνη έχει περιθώριο μερικών εβδομάδων -ίσως δύο μηνών- για να καταλήξει σε αυτό που κατ’ ευφημισμόν οι αξιωματούχοι αποκαλούν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Εξακολουθούν, βεβαίως, να υπάρχουν αξιωματούχοι που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Βρίσκονται κυρίως στο Βερολίνο. Η κ.Angela Merkel δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί να της επιβάλουν οι αγορές τι θα πράξει. Τα στελέχη της, μάλιστα, θυμίζουν το δυναμικό comeback στη δημοσιονομική θέση του Βελγίου κατά τη δεκαετία του 1990. Επισημαίνουν και την εντυπωσιακή πρόοδο της Ιρλανδίας. Υποστηρίζουν ότι, εάν η Ελλάδα έχει πολιτική θέληση και της δοθούν τα απαραίτητα περιθώρια, θα τα καταφέρει.
Δεν νομίζω, όμως, ότι πραγματικά το πιστεύουν. Με δεδομένο το ύψος των χρεών, τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την αξιοθρήνητη έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους. Οι αλλεπάλληλες συνταγές λιτότητας θα σκοτώσουν τον ασθενή.
Προς το παρόν, η ανομολόγητη στρατηγική της ευρωζώνης -αν όντως μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον όρο «στρατηγική»- είναι ηαναβολή. Να κρατηθεί η Ελλάδα στην επιφάνεια για περίπου δύο χρόνια και η υπόλοιπη ευρωζώνη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει το σοκ της χρεοκοπίας.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εάν αποδεσμεύουμε την Ελλάδα τώρα, τότε η Πορτογαλία και η Ισπανία θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Στη συνέχεια, είναι και η Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αλλά και πολιτική δυσλειτουργία. Η συναλλαγή με τον κ. Silvio Berlusconi είναι αδύνατη ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να τον οπλίσουμε με νέες δικαιολογίες για την αδράνειά του.
Η αποφυγή του ηθικού κινδύνου είναι μία καλή αρχή. Μπορεί, όμως, να γίνει και επικίνδυνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφυλάττει με ζήλο την αξιοπιστία της και την αρχική της εντολή. Ο κ. Jean-Claude Trichet δήλωσε και αυτήν την εβδομάδα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της κρίσης, αντί να τη μεταβιβάσουν στην ΕΚΤ.
Θεωρητικά, ίσως να έχει δίκιο. Οι κανόνες, όμως, σε ορισμένες περιστάσεις πρέπει να παρακάμπτονται. Ποια θα είναι η αξιοπιστία της ΕΚΤ εάν καταλήξουμε στον επιτάφιο του ευρώ;Το σχέδιο Α στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι θα υπήρχε μία ασφαλής καραντίνα γύρω από την Ελλάδα. Η οικονομική ανάπτυξη, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η απτή βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των άλλων κρατών της περιφέρειας θα ήταν η λύση για την ευρωζώνη. Μόνο τότε θα μπορούσε να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Η αποτυχία να χειριστούμε την κατάσταση στην Ελλάδα έχει αποδυναμώσει και την υπόλοιπη ευρωζώνη, έχει οδηγήσει σε διασπορά του κινδύνου μετάδοσης μέχρι την Ιταλία και έχει φέρει στην επιφάνεια την ευπάθεια των τραπεζών στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος. Η κρίση κρατικού χρέους που δημιουργήθηκε από την τραπεζική κρίση τώρα τροφοδοτεί μία δεύτερη τραπεζική κρίση. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας αυτήν την εβδομάδα και τα δεινά στη γαλλοβελγική Dexia είναι οι τελευταίες εξελίξεις.
Η διαχείριση μιας χρεοκοπίας δεν είναι εύκολη και ενέχει κινδύνους. Οι πολιτικοί ζουν με τον εφιάλτη της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Και δικαίως. Δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις ότι με απομειώσεις της τάξεως του 50% ή 60% στο ελληνικό χρέος δεν θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό που είναι, ωστόσο, βέβαιο είναι πως ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε οικονομική και χρηματοοικονομική καταστροφή.
Όπως έλεγε και ένας παλιός πρωθυπουργός της Βρετανίας, ορισμένες φορές δεν υπάρχει εναλλακτική στις δύσκολες αποφάσεις.
Δεν υπάρχει τίποτε μυστηριώδες για όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μίασυντονισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με τετραπλασιασμό της ισχύος του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ, παράλληλα, πρέπει να αποδειχτεί ότι η διάσωση του ευρώ είναι πιο σημαντικός στόχος από τη σταθερότητα των τιμών.
Οι αγορές πρέπει να πειστούν για δύο παράγοντες: ότι η ευρωζώνη έχει τους πόρους να χειριστεί κάθε ενδεχόμενο και κυρίως ότι οι κυβερνήσεις θα αναπτύξουν αυτούς τους πόρους.
Η διαχείριση της ελληνικής χρεοκοπίας θα πρέπει να παρουσιαστεί ως μέτρο πολιτικής βούλησης της Ευρώπης να πράξει ό,τι απαιτείται για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα.
Το μόνο ερώτημα που μένει είναι εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η απάντηση είναι ναι… προς το παρόν. Η Ισπανία και η Πορτογαλία χρησιμοποίησαν την Ευρώπη για να εκσυγχρονιστούν. Η Ελλάδα δεν έκανε την ίδια προσπάθεια. Η χρεοκοπία δεν θα την απαλλάξει από την ανάγκη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των θεσμών της και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Εάν δεν το κάνει, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη. Τότε, όμως, θα είναι δική της επιλογή.
ΠΗΓΗ: FT.com
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;