ΩΡΑ
13:22
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11-11-2020
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠρέβεζαΕπιστολή Ιωάν. Μπούρη στον ΠρωθυπουργόΗ χώρα μας κατόπιν των νέων ραγδαίων εξελίξεων από την πανδημία του κορωνοϊούCovid-19 βιώνει μια μεγάλη δοκιμασία και μέριμνά μας όλων επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.        
            Το Επιμελητήριο Πρέβεζας καθώς και η Επιμελητηριακή κοινότητα παρακολουθεί εναγωνίως τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης υγειονομικής κρίσης η οποία δυσχεραίνει την κατάσταση στην οικονομία και δοκιμάζει τις αντοχές χιλιάδων επιχειρήσεων καταθέτοντας προτάσεις προκειμένου η κατάσταση που θα βρεθούν την επόμενη ημέρα να είναι διαχειρίσιμη.

Με συναίσθηση ευθύνης και στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως αμφίδρομου συμβουλευτικού οργάνου μεταξύ των επιχειρήσεων και της Κυβέρνησης οφείλουμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο για την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατόπιν αφενός της νέας αναστολής δραστηριότητας των περισσοτέρων εξ΄ αυτών και αφετέρου λόγω της μεγάλης μείωσης του τζίρου σε όσες ακόμη λειτουργούν.   

Η μείωση του τζίρου κατά 31 δις το πρώτο οχτάμηνο του έτους όπως καταγράφεται σε όλες τις επίσημες εκθέσεις πλήττει κυρίως τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους μικρούς και στους ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστές με κίνδυνο την δημιουργία μιας αγοράς δύο ταχυτήτων. 

Η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν θέσει ως απαραίτητο μέτρο για την στήριξη των επιχειρήσεων την αύξηση ρευστότητας αυτών προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών.            

Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που η Κυβέρνηση προχώρησε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις με κύρια εργαλεία της προσπάθειας αυτής τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ καθώς και τους προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας  το τραπεζικό σύστημα δεν φάνηκε στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα πολλές μικρές υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις τελικά να αποκλειστούν. Ερμητικά κλειστή από τις τράπεζες μένει η πόρτα και για τους  νέους επαγγελματίες που προσπαθούν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα την ώρα που η Ελληνική οικονομία πασχίζει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη , οι τράπεζες σπρώχνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρέμβει.           
           
            Θεωρούμε επιβεβλημένη την ενδυνάμωση των προγραμμάτων της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και την ενίσχυση με επιπλέον χρηματοδότηση από τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους με στόχευση τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις προκειμένου την ένταξης περισσοτέρων εξ΄αυτών.

Ακόμη την αναγκαία στήριξη του πρωτογενή τομέα με πληρέστερη απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς απόρους ΤΕΒΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του εμπορίου σε συνθήκες άπνοιας ενισχύοντας τις τιμές του παραγωγού και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες σε τοπικό επίπεδο και ιδρύματα. Δεδομένου της δημιουργίας απορρόφητου υπολοίπου (2014-2019) πλέον των 200 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύεται ότι η φιλοσοφία εκτέλεσης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλαχτεί. Οι τοπικοί διαγωνισμοί για ιδρύματα και φορείς όπως νοσοκομεία και στρατός θα μπορούσαν να περάσουν στην τράπεζα τροφίμων αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό την ντόπια παραγωγή και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες τιμές στους παραγωγούς.

Επιπλέον θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση λήψη απόφασης η οποία θα αποκλείει την πώληση άλλων προϊόντων πέρα των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για όσο διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός του λιανικού εμπορίου με κρατική εντολή από υπεραγορές τροφίμων και σούπερ μάρκετ λόγου του αθέμιτου ανταγωνισμού που επέρχεται από αυτό.              

Προτείνουμε την τροποποίηση του προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας έτσι ώστε να συμπεριλάβει εκτός των νέων και την χρηματοδότηση διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν.    

Στηρίζουμε την προσπάθειά σας καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και έχουμε την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών προκειμένου της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής.            

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο με την ευχή το τέλος της κρίσης αυτής να μας βρει όρθιους και δυνατούς.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

 

 Ιωάννης Μπούρης

|


Ροή Ειδήεων

19:44 | Πολιτική
Τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της τελικής Έκθεσης του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία


17:38 | Πρεβεζα
Αναστολή λειτουργίας του Υπ/τος της ΔΕΗ στην Πρέβεζα λόγω κρούσματος Covid-19


08:15 | Πρέβεζα
Ο Δήμος Πρέβεζας στη ψηφιακή πλατφόρμα ποδηλατικού τουρισμού Biketify


20:05 | Πρέβεζα
Mοριακά τεστ σε 63 εργαζόμενους του Δήμου Πρέβεζας


10:07 | Ελλάδα
Πέθανε ο επικεφαλής της εταιρείας δολοφόνων


09:32 | Πρέβεζα
Αφιερωμένο στους ασυνείδητους ...


08:15 | Πρέβεζα
Στην συχνότητα της ΕΡΤ 3 ο Αμβρακικός Κόλπος


21:14 | Ελλάδα
1.698 νέα κρούσματα, 71 θάνατοι, στους 392 οι διασωληνωμένοι - Η γεωγραφική κατανομή


21:14 | Ελλάδα
Ο χάρτης του κορωνοϊού σε Ελλάδα


21:14 | Life&Style
Ολοκληρωμένη προστασία με οικονομικά ασφάλιστρα!


20:50 | Ελλάδα
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 εως 5 - Κλειστά take away από τις 20:30 κανονικά τα delivery


20:12 | Πρέβεζα
Εν μέσω καραντίνας ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Πρέβεζας


13:45 | Πρέβεζα
Προέκυψαν οι ανάδοχοι μηχανικοί στο Open Mall της Πρέβεζας


13:22 | Πρέβεζα
Επιστολή Ιωάν. Μπούρη στον Πρωθυπουργό


14:39 | Κόσμος
Aποτελεσματικό κατά 90% ανακοίνωσε η Pfizer για το εμβόλιο της