ΩΡΑ
11:43
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
3-5-2019
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρέβεζα



Σχεδιάζουν νέα χαράτσια για τα απορρίμματα ενώ έχουν γεμίσει το δήμο με δεκάδες χωματερές!


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

 

Η δημοτική αρχή ενώ έκλεισε τις τρεις χωματερές έχει οδηγήσει, με την ανικανότητά της, τους δημότες να δημιουργήσουν δεκάδες γύρω γύρω, σε ρέματα και σε διάφορα σημεία σε όλο το Δήμο, στην Καστροσυκιά που θάφτηκαν χιλιάδες τόννοι και σήμερα πίσω από την παλιά χωματερή στον Κούκο που καταγγείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύντομα με τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας στα Γιάννενα στο οποίο προχώρησε ο Σύριζα (με το οποίο διαφωνούσε το 2011) οι πολίτες θα αναγκασθούν να πληρώσουν ένα νέο ΜΕΓΑΛΟ χαράτσι για τη διαχείριση των απορριμμάτων αφού θα διπλασιασθεί το κόστος εναπόθεσης αλλά και τα μεταφορικά. Εμείς έχουμε μια άλλη πρόταση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και θα αγωνισθούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές που φτωχοποιούν τους δημότες και παραδίδουν στα συμφέροντα τις υπηρεσίες των δήμων.

 

Τι όμως είχε προτείνει το 2011 ο Δημήτρης Κατσιπανέλης στα οποία κανένας δεν έδωσε σημασία εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση;

 

Αναλυτικά η πρότασή του:

 

Ευρωπαϊκά δεδομένα

 

Ο κλάδος της διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων στην Ευρώπη έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και εκτιμώμενο ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 100 δις ευρώ. Ο κλάδος σήμερα εξασφαλίζει από 1,2 έως 1,5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η βιομηχανία ανακύκλωσης προμηθεύει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πόρων στη μεταποιητική βιομηχανία: τουλάχιστον το 50% του χαρτιού και του χάλυβα, το 43% του γυαλιού και το 40% των μη σιδηρούχων μετάλλων που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται σήμερα από ανακυκλωμένα υλικά.

 

Υπάρχουσα κατάσταση

 

Ενώ τα σκουπίδια μας αυξάνονται ραγδαία, δυστυχώς ακόμα και σήμερα απουσιάζει μια συγκροτημένη πολιτική σε επίπεδο τοπικό για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Η περιοχή μας, όπως και πανελλαδικά, έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, τουλάχιστον μία δεκαετία, που θα μπορούσαν να είχαν τεθεί οι βάσεις για τη δραστική μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των παραγόμενων απορριμμάτων με εφαρμογή της ιεράρχησης των επιλογών, που θέτει η Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα απόβλητα, δηλαδή την Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση του συνόλου των απορριμμάτων.

 

Σήμερα το τοπίο στους Δήμους είναι απογοητευτικό

 

Δυστυχώς οι δήμοι μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν ορθολογικές προτάσεις αλλά προσπάθησαν να αποφύγουν το πρόβλημα για να μη χρεωθούν το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Οι λύσεις που ακούγονται να προωθούνται σε άλλες περιοχές, όπως η δεματοποίηση, η καύση ή η βιομηχανικού τύπου επεξεργασία των σκουπιδιών, ανεβάζουν σημαντικά το κόστος διαχείρισης προς όφελος λίγων μεγαλοεργολάβων, ενώ συγχρόνως είναι άκρως αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία αλλά και τα φυσικά οικοσυστήματα. Μπροστά στη γενικευμένη αυτή κρίση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίζω ότι λύσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι όλων μας να τις πραγματοποιήσουμε!

Η λύση όμως σίγουρα δεν είναι να ψάχνουμε διαρκώς πού θα βάλουμε τα σκουπίδια μας με την χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ ή μονάδων καύσης, ούτε βέβαια να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τη λογική «όχι σκουπίδια στην αυλή μου αλλά στη αυλή του γείτονα», όπως με λάθος τρόπο, αντιμετώπισαν οι δημοτικές αρχές, χωρίς τουλάχιστον να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για το τεράστιο κόστος που θα προκύψει.

Τα σκουπίδια όπου και αν καταλήγουν -ακόμα και σε ένα καλά σχεδιασμένο ΧΥΤΑ ή μια σύγχρονη μονάδα καύσης- προκαλούν επιβάρυνση στο περιβάλλον και στην κοινωνία και είναι άδικο να επιβάλουμε την ταφή ή καύση τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων με τεράστιο κόστος.

Η λύση βρίσκεται στην ανάληψη της ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την κεντρική διοίκηση, την Περιφερειακή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες, για να προωθήσουμε μια πολιτική σταδιακής μείωσης των αποβλήτων, να μειώσουμε δηλαδή την ποσότητα των απορριμμάτων μας κατά 30-80% με αποτέλεσμα να μειώσουμε και την επιβάρυνση των δημοτών σε ορίζοντα μιας 8ετίας.

 

Ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης

 

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, περιλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων για τον περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση των διαχωρισθέντων υλικών, τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής, την εφαρμογή συστημάτων μεταφόρτωσης για την αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος, τη χρήση μεθόδων επεξεργασίας με στόχο την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των υλικών (κομποστ) και τη διάθεση του τελικού υπολείμματος σε σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

 

Οι πολίτες: Ενεργοί και υπεύθυνοι

 

Σημείο κλειδί στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι ο ρόλος του υπεύθυνου πολίτη, που αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη δίνοντας βάρος στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, αλλάζοντας τα πρότυπα κατανάλωσης, επιλέγοντας προϊόντα με ελάχιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, στηρίζοντας την επαναχρησιμοποίηση, συμμετέχοντας σε προγράμματα ανακύκλωσης/κομποστοποίησης.

Ο υπεύθυνος πολίτης μπορεί κατ’ αρχή να αλλάξει το σπίτι του και τη γειτονιά του σε οικολογική κατεύθυνση κάνοντας καθημερινή συνήθεια καλές πρακτικές, όπως η κομποστοποίηση των πράσινων απορριμμάτων του, η μείωση/εξάλειψη της χρήσης επικίνδυνων υλικών ή άλλων προϊόντων με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ πλαστική τσάντα μιας χρήσης) η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Η Δημοτική Αρχή

 

Θα πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή με αποτελεσματικό τρόπο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει την ευθύνη να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες.

 

Με ευθύνη του Δήμου έκλεισαν και θα αποκατασταθούν ΟΛΟΙ οι ΧΑΔΑ στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου. Είναι σημαντικό αυτοί οι χώροι να εξυγιανθούν όχι πρόχειρα για να ωφεληθούν κάποιοι εργολάβοι αλλά σωστά με τις ανάλογες μελέτες και αποτελεσματικά, αλλιώς θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν για δεκαετίες με τα παραγόμενα στραγγίσματα/βιοαέριο.

 

Ο δήμος θα πρέπει να καταρτίσει και να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ολοκληρωμένα σχέδια εναλλακτικής διαχείρισης με σαφή χρονοδιαγράμματα και δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους μείωσης διαφόρων κατηγοριών αποβλήτων.

 

Μείωση του κόστους με τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής με σύγχρονα απορριματοφόρα πλάγιας φόρτωσης χωρίς συνοδούς. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος με δύο απορριματοφόρα που θα καλύπτουν κεντρικές περιοχές μεγάλων δρόμων Λ. Ειρήνης, Λ. Ιωαννίνων κ.λ.π. Έτσι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα μπορούν να κάνουν άλλες εργασίες στην επεξεργασία των απορριμάτων.

 

Να εφαρμόσουμε προγράμματα επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης για όλες τις κατηγορίες υλικών για τα οποία υπάρχουν ήδη συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, παλιά ελαστικά, ορυκτέλαια, μπαταρίες, συσσωρευτές, οχήματα τέλους κύκλου ζωής).

Συγχρόνως θα πρέπει, να επεκταθεί η εναλλακτική διαχείριση και για άλλες κατηγορίες υλικών που μέχρι σήμερα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, όπως απόβλητα εκσκαφών, οικοδομών, κατεδαφίσεων (μπάζα), έπιπλα, ρουχισμός, χρησιμοποιημένα/ληγμένα φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, μαγειρικά λάδια, αγροχημικά και οι συσκευασίες τους.

 

Τα πράσινα/οργανικά απορρίμματα (αποφάγια και κλαδέματα) αποτελούν σύμφωνα με μελέτες το 25-50% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων.

 

Για τη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων μας θα πρέπει να οργανώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο προγράμματα οικιακής αλλά και δημοτικής κομποστοποίησης, (μικρή μονάδα κομποστοποίησης στη ΒΙΠΕ) θέτοντας σαφείς ποσοτικούς στόχους μείωσης, δίνοντας κίνητρα στους δημότες να συμμετέχουν και ενημερώνοντας τους συστηματικά για τα οφέλη της κομποστοποίησης. Για να φανεί η αξία της κομποστοποίησης σημειώνουμε ότι ο ελάχιστος εθνικός στόχος μείωσης αυτών των υλικών και εκτροπής τους από ΧΥΤΑ, που θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2018, είναι 50%!.

Οικονομικά Εργαλεία – Κίνητρα/αντικίνητρα στους πολίτες να μειώσουν τα απορρίμματα τους

Απαραίτητη είναι η εφαρμογή οικονομικών εργαλείων όπως τα συστήματα «πληρώνω όσο πετάω» για να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους δημότες να μειώσουν τα απορρίμματα τους αλλά και για μια δικαιότερη κατανομή του συνολικού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Άποψή μου είναι ότι Θα πρέπει να χρεώνουμε τους δημότες με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων τους και θεωρώ θετική την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ στην παραπάνω κατεύθυνση. Όμως το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να προβλεφθεί και η αντίστοιχη εισαγωγή συστημάτων «πληρώνω όσο πετάω» σε επίπεδο νοικοκυριών, έτσι ώστε να επιβραβεύεται η υπεύθυνη συμπεριφορά του πολίτη που μειώνει τα απορρίμματα του.

Ένα πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω» έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Ελευσίνας, με πολύ θετικά έως τώρα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα και εφικτά. Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες ή «μαγικές» λύσεις για τα σκουπίδια μας, αλλά η μείωση της παραγωγής τους είναι Μονόδρομος! Μετά την εφαρμογή των παραπάνω, τα όποια υπολείμματα μπορούν να οδηγούνται σε ΧΥΤΥ. Εκτιμώ ότι οι ποσότητες των υπολειμμάτων θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται, οπότε σε βάθος χρόνου το κόστος υποδοχής στο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ και το κόστος μεταφοράς των απορριμάτων θα μειωθούν σημαντικά. Από τη διεθνή εμπειρία εκτιμάται ότι σε 10 -15 έτη μπορεί να καταλήγει σε ΧΥΤΥ μόνο το 10 -25% των σημερινών απορριμμάτων. Αν συμβεί αυτό το όφελος για τους δημότες θα είναι πολύ σημαντικό τόσο με τη μείωση των ανταποδοτικών τελών όσο και με την καλύτερη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από το δήμο.

 

Επόμενα βήματα

 

Θα πρέπει σήμερα, για να μην πω χθες, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης του ΣΜΑ που εκκρεμεί, με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικά – τεχνικά μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών.

 

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω τη λανθασμένη χωροθέτηση ανοικτού τύπου ΣΜΑ στη Μυρσίνη και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δυναμικός αγώνας για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και να μελετηθεί η περιοχή της ΒΙΠΕ για την κατασκευή κλειστού τύπου Σταθμού Μεταφόρτωσης αλλά και δημιουργία στον ίδιο χώρο μικρής Μονάδας Κομποστοποίησης, ΚΔΑΥ και μονάδα διαχείρισης ογκωδών και μπαζών.

Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες μεταφέροντας τα απορρίματα της πόλης της Πρέβεζας που είναι το 80% των συνολικών απορριμάτων του νέου δήμου 56 χλμ συνολικής διαδρομής σε ανοιχτό ΣΜΑ στη Μυρσίνη.

 

Θα πρέπει να διεκδικήσουμε κλειστού τύπου ΣΜΑ στη ΒΙΠΕ γιατί

1. Περιορίζουμε σημαντικά το κόστος μεταφοράς αλλά και καταπόνησης των απορριματοφόρων.

2. Είμαστε δίπλα στο Βιολογικό Καθαρισμό και με μικρό κόστος μπορούμε να συνδεθούμε και να διαθέσουμε κάποια υγρά απόβλητα που πιθανόν να υπάρξουν.

 

Όσοι ΟΤΑ στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει έστω και εν μέρει το παραπάνω μοντέλο, ήδη βλέπουν σημαντική μείωση των απορριμμάτων τους και του κόστους διαχείρισής τους ανά τόνο με αποτέλεσμα αυτό να είναι προς όφελος των δημοτών.

 

Από εμπεριστατωμένη διερεύνηση στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης σχετικά με την εφαρμογή της κομποστοποίησης στην περιφέρεια, προκύπτει ότι το παραπάνω μοντέλο διαχείρισης είναι σημαντικά πιο οικονομικό από άλλα, που αντί να αξιολογήσουν σωστά το ρόλο της ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης και οικιακής κομποστοποίησης, προτείνουν από κοινού διαχείριση όλων των απορριμμάτων, που συμπεριλαμβάνει και θερμική αξιοποίηση.

 

Προτεινόμενες άμεσες ενέργειες

 

1. Αξιολόγηση της λειτουργίας του προγράμματος της ανακύκλωσης στο Δήμο με βάση στοιχεία. Επανασχεδιασμός της διάταξης και των μπλε κάδων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Τοποθέτηση και επέκταση του συστήματος συλλογής σε νέα σημεία και κάλυψη όλης της έκτασης του Καλλικρατικού Δήμου.

 

2. Έναρξη της διαλογής στην πηγή των οργανικών και βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων με τοποθέτηση διακριτών 4 κάδων (π.χ. πορτοκαλί – πράσινο – μπλέ – κίτρινο) κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις εστίασης και σε επιλεγμένη περιοχή της πόλης πιλοτικά στην αρχή και επέκταση στη συνέχεια βάσει χρονοδιαγράμματος.

Πιλοτικά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή σε έναν τομέα, 150 μεγάλων κάδων τους οποίους αντικαθιστούμε με 600 μικρούς, ο οποίος είναι ελεγχόμενος με τη βοήθεια κίνητρου μείωσης των τελών κατά 10 -20%

Από την εφαρμογή του πιλοτικού προγραμματος (Διαλογή στην Πηγή) θα μας μείνουν κανονικοί αλλά και μπλε κάδοι για επέκταση του δικτύου ανακύκλωσης.

 

3. Δημιουργία και προβολή σημείων ενίσχυσης της ανακύκλωσης στις γειτονιές. Τέτοια σημεία μπορούν να είναι τα μικρά παντοπωλεία ή τα καταστήματα ψιλικών που θα συμβάλλονται με το Δήμο για την υποδοχή ορισμένων ανακυκλώσιμων υλικών. Μπορεί να συγκεντρώνουν π.χ. τηγανέλαια, μπαταρίες, λαμπτήρες κ.λπ. που στη συνέχεια θα τα περισυλλέγει ο Δήμος. Στα καταστήματα αυτά μπορούν να δίνονται κίνητρα όπως έκπτωση δημοτικών τελών ή ειδική προβολή, βάσει επίτευξης στόχων. Έτσι ενισχύονται ταυτόχρονα οι τοπικές αγορές και το πρόγραμμα ανακύκλωσης.

 

4. Λειτουργία Μονάδας Κομποστοποίησης ως μονάδας υποδοχής και επεξεργασίας μόνο των οργανικών και βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων για παραγωγή κομπόστ ως εδαφοβελτιωτικό. Η σωστή λειτουργία της μονάδας με περιβαλλοντικούς όρους δεν επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή που θα φιλοξενηθεί. ( Υπάρχει έτοιμη μελέτη για μονάδα κομποστοποίησης με Ηλιακή ωρίμανση και της λυματολάσπης)

 

5. Δημιουργία ΚΔΑΥ κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

 

6. Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη ΒΙΠΕ (κλειστού τύπου ΣΜΑ, Μονάδα Κομποστοποίησης, ΚΔΑΥ).

 

7. Προώθηση με ενημέρωση και παροχή κινήτρων της οικιακής κομποστοποίησης οργανικών και βιοδιασπώμενων στην περιφέρεια της πόλης και στα χωριά.

 

8. Ειδικός σχεδιασμός προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης για τα αγροχημικά υλικά και τις συσκευασίες τους στις αγροτικές περιοχές του διευρυμένου καλλικρατικού Δήμου, ενημερώνοντας τους αγρότες για την επικινδυνότητά τους.

 

9. Ενημέρωση των δημοτών για ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ στην ΠΗΓΗ για τα υλικά κατεδαφίσεων και τα άχρηστα οικοδομικά υλικά, από τα έπιπλα τα κλαδιά και τα ογκώδη αντικείμενα κ.λ.π. και προώθηση είτε προς επαναχρησιμοποίηση είτε για αποκατάσταση παλιών λατομείων.

 

10. Προβολή και επιβράβευση από το Δήμο καλών πρακτικών και πρωτοβουλιών από τους δημότες και τις επιχειρήσεις. Θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο την προώθηση καλών πρακτικών.

 

11. Προώθηση προγραμμάτων διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά (με κίνητρα) η οποία έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες. Θα πρέπει για πρώτη φορά να απευθυνθούμε συντονισμένα στους δημότες, καλώντας τους να στηρίξουν την εφαρμογή ενός διαφορετικού τρόπου διαχείρισης των απορριμάτων που θα μειώσει σημαντικά το κόστος επιβάρυνσης, θα κάνει το δήμο μας ποιο καθαρό και θα προστατέψει ουσιαστικά το περιβάλλον.

 

12. Ενημέρωση των δημοτών με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ για την ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδοι και 4 κάδοι), τα πιλοτικά προγράμματα και την οικιακή κομποστοποίηση. Ειδική ενημέρωση για τα υπόλοιπα ρεύματα ανακύκλωσης (μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, ορυκτέλαια κ.λ.π.), που λειτουργούν στο Δήμο μας, τον τρόπο και τα σημεία συλλογής.

 

13. Ευαισθητοποίηση των δημοτών με εκστρατεία ενημέρωσης- πληροφόρησης μέσα από τα Μ.Μ.Ε. (δημοσιεύσεις, σποτ, ενημερωτικές εκπομπές, συζητήσεις κ.λ.π.) καθώς και ανοιχτές εκδηλώσεις, δράσεις, ημερίδες.

 

14. Επισκέψεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα προγραμμάτα ανακύκλωσης με τη θέσπιση κινήτρων για κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά.

 

15. Ειδικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συμμετοχής στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση των επαγγελματιών (π.χ. χώροι εστίασης κ.λ.π.)

 

16. Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για τη δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών και σταδιακή έναρξη αλλαγής του τρόπου χρέωσης των δημοτικών τελών με εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ, «Πληρώνω Όσο Πετάω» ώστε οι δημότες να έχουν επιπλέον κίνητρα να συμμετέχουν πιο ενεργά στην πρόληψη, κομποστοποίηση, ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση. Με την ίδια λογική θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις.

 

17. Δημιουργία ομάδας εθελοντών, που θα παρακολουθούν και θα στηρίζουν το παραπάνω έργο.

 

18. Διαχείριση Ογκωδών

 

Σήμερα για να μπορέσει ο κάθε δήμος να διαχειριστεί τα ογκώδη αντικείμενα έχει ένα τεράστιο κόστος. Συγκεκριμένα χρειάζεται 1. φορτηγό με οδηγό 2. τσάπα με χειριστή 3. όχημα με αρπάγη και οδηγό και τέλος εργάτη καθαριότητας. Τρία μηχανήματα (ατελείωτα καύσιμα) και 4 άτομα απασχολούνται για να μαζέψουν τα ογκώδη και να τα πάνε που; Μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση;

 

Για να διαχειριστούμε ορθολογικά τα ογκώδη θα πρέπει να αγοράσουμε κάδους 8-13 κυβικών με κόστος αγοράς 1000 ευρώ. Οι κάδοι αυτοί θα είναι βαμένοι σε δύο χρώματα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ που θα είναι για μπάζα τσιμέντα σίδερα κλπ και ΜΠΛΕ που θα είναι για κλαδιά και έπιπλα.

Τοποθέτηση ΚΑΔΩΝ

Αν αγοράσουμε 1000 κάδους θα έχουμε 500 Μπλέ 500 Πορτοκαλί και με αυτούς θα καλύπτουμε 3000 ή 1500 σημεία για ένα μήνα με ένα πρόγραμμα διαχείρισης.

Κάθε κάδος θα είναι τοποθετημένος για ένα μήνα σε:

Πρώτο 15νθήμερο : Α σημείο 5 Ημέρες - Β σημείο 5 Ημέρες Γ σημείο 5 Ημέρες

Δεύτερο 15νθήμερο: Α σημείο 5 Ημέρες - Β σημείο 5 Ημέρες Γ σημείο 5 Ημέρες

 

Για τη διαχείριση των κάδων είναι απαραίτητο ένα όχημα καδοφόρο (η καινούργια υπερκατασκευή για μετατροπή ενός οχήματος κοστίζει 25000 ευρώ περίπου) και 2 οδηγών σε δύο βάρδιες πρωί – απόγευμα. Μπορούμε ακόμη να νοικιάζουμε κάδους και σε επιχειρήσεις αλλά και πολίτες.

Για τη διαχείρηση των ογκωδών είναι απαραίτητος ένας μεγάλος χώρος στις παρυφές της πόλης η στην ΒΙΠΕ όπου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα σύνολο δράσεων.

Έρχονται λοιπόν τα ογκώδη στο χώρο επεξεργασίας.

Οι μπλέ κάδοι αδειάζουν σε διαφορετικό σημείο όπου έχουμε σπαστήρα για κλαδιά και έπιπλα και καταλήγουν (φθηνά μηχανήματα) σε πριονίδι και στην προώθηση για παραγωγή ΠΕΛΕΤ. Μια ποσότητα από το πριονίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του κομπόστ που θα παράγουμε από την επεξεργασία της λυματολάσπης.

Οι πορτοκαλί κάδοι αδειάζουν σε άλλο σημείο όπου υπάρχουν σπαστήρες για μπετό κλπ και καταλήγουν (ακριβά μηχανήματα*) σε υλικό για υπόστρωμα δρόμων, εξυγίανση κλπ.

*Οι σπαστήρες μπορούν να αγοραστούν από τους ΦΟΣΔΑ και να μεταφέρονται σε κάθε δήμο με ένα πρόγραμμα ημερών χρήσης.

 

19. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Σε 960 τ.μ. επεξεργαζόμαστε 2000 τόνους λυματολάσπης το χρόνο με ηλιακή ξήρανση (υπάρχει μελέτη) Μειώνεται κατά τα 2/3 η ποσότητα και το τελικό προϊόν είναι σταθεροποιημένο και υγειονοποιημένο και μπορεί να διατεθεί ως εδαφοβελτιωτικό σε καλλιέργιες, δασικές εκτάσεις, πάρκα, πρανή δρόμων και σαν καύσιμη ύλη.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

 

Η υλοποίηση της πρότασής μου προϋποθέτει την πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση των δημοτών, ώστε να υπάρξει η συστράτευση όλων για τον κοινό σκοπό που είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλων μας, η σημαντική μείωση του κόστους αλλά και η παροχή από τον δήμο καλύτερων υπηρεσιών στον τομέα καθαριότητας. Με την υλοποίηση της πρότασης η κοινωνία μας επιδεικνύει υπεύθυνη στάση απέναντι στο μέλλον των παιδιών της. Δεν πετάει το μπαλάκι σε άλλους φορείς, περιοχές ή ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επιλέγει να διαχειριστεί ή ίδια και να μετατρέψει ένα «πρόβλημα» σε ευκαιρία αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργεί δεκάδες θέσεις εργασίας και δίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας στα πλαίσια του συνολικού σχεδίου.

 

Σε βάθος χρόνου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στα οικονομικά του ίδιου του Δήμου και να αποβεί σε παράγοντα ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής. Θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο υπεύθυνο απέναντι στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές…

 

Κατσιπανέλης Δημήτρης 2011

 

Υ.Γ. Το μόνο που υλοποιήθηκε από τα παραπάνω ήταν ο σταθμός μεταφόρτωσης στη ΒΙΠΕ τον οποίο παραχώρησαν σε ιδιώτη μαζί με τη μεταφορά των απορριμάτων στο Καρβουνάρι.

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα