ΩΡΑ
10:14
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
10-4-2019
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρέβεζα



Συγκέντρωση στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου και πορεία ειρήνης


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που ανακοίνωσε η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ για την Κυριακή 14 Απρίλη 2019, οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Άρτας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς Β/Δ Ελλάδας σας καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ενάντια στη λειτουργία της ΝΑΤΟϊκής βάσης του Ακτίου που θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα, την Κυριακή 14 του Απρίλη 2019.

Ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Στην γειτονιά μας είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη. Η κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια βράζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, χώνει όλο και πιο πολύ τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο αξιοποιώντας τη λεγόμενη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO). Απαιτείται διαρκής πάλη παίρνοντας υπόψη ότι η αιτία των επικίνδυνων εξελίξεων που στοιχίζουν ακριβά στους λαούς είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Για να εκφράσουμε τη δική μας, τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να καταδικάσουμε το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, να καταδικάσουμε την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια.

Στα Βαλκάνια, ενισχύεται η παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, πληθαίνουν οι Ευρωατλαντικές Βάσεις στην περιοχή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η Ευρω-ΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών διατηρεί τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και υπηρετεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών αλλά είναι μέρος του σχεδιασμού που οδηγεί σε νέες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, σε νέες εστίες συγκρούσεων, σε επέκταση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του “διαίρει και βασίλευε”.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε επικίνδυνη τροχιά. Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί τα σύνορα στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα, παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο, διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης της στην Ν/Α Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή με αιχμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η ελληνική αστική τάξη έχει τους δικούς της στόχους στο πλαίσιο της «στρατηγικής αναβάθμισης». Αυτό υπηρέτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει Αμερικανότερη των Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ, «προτιμώμενος εταίρος», όπως λέει ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ. Η κυβέρνηση προσδοκά να μεγαλώσει την «προίκα» της στην υπηρεσία των Νατοϊκών σχεδίων, κι αυτό αποδεικνύεται από τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τον Οκτώβρη του 2017 και τη συνάντησή του με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, όπως είχε τότε δηλώσει, αλλά και ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, το Δεκέμβρη του 2018, όπου η κυβέρνηση πραγματικά τα έδωσε όλα!

Τα περί “έντιμου συμβιβασμού” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με μοντέλο τη Συμφωνία των Πρεσπών αποσκοπούν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, με συνέπειες σε κυριαρχικά δικαιώματα και προώθηση διχοτομικής λύσης στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τις αποκαλούμενες «τριμερείς συναντήσεις» στην περιοχή με την εποπτεία των ΗΠΑ για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό και στην πράξη, η αποκαλούμενη “Γεωστρατηγική αναβάθμιση” συμβαδίζει με τα κυβερνητικά προσχήματα περί «νέας εποχής» και «δίκαιης ανάπτυξης», μέσα από τα οποία εκδηλώνεται η διαρκής επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογική ληστεία, τους πλειστηριασμούς για το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, την όξυνση των προβλημάτων των ανθρώπων του μόχθου.

Την ώρα που ο λαός υποφέρει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα εύσημα γιατί είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για το 2018 δίνει το 2,2% του ΑΕΠ της, δηλαδή 4.1 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, έχοντας επίσης σημαντική συνεισφορά σε προσωπικό και μέσα για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Η Ελλάδα συμμετέχει σε 13 αποστολές στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται το ήδη υπάρχον πλέγμα ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών και δημιουργούνται ακόμη και νέες (Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Λάρισα, Βόλο, Κάρπαθο, κ.α.).

Οι εξελίξεις αυτές, η σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξεμασκαρεύουν τους κάλπικους διαχωρισμούς περί “προόδου και συντήρησης” και αποτελούν ισχυρό κριτήριο για τη στάση των εργαζομένων.

Η θέση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι πρόκληση κατά του λαού μας. Οι δυνάμεις αυτές ήταν και είναι παράγοντες αστάθειας και πολέμων, κι αυτό το έχουν ζήσει στο πετσί τους οι λαοί με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, την αλλαγή συνόρων, τη συγκρότηση κρατών - προτεκτοράτων, τη δημιουργία βάσεων πολεμικής εφόρμησης στην περιοχή, όπως στο Κοσσυφοπέδιο. Τη «σταθερότητα» του ΝΑΤΟ την έχει δοκιμάσει ο ελληνικός λαός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πορεία του Κυπριακού, στις σχέσεις και με την άλλη «σύμμαχο», την Αλβανία, που η αστική της τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Η ευρύτερη περιοχή του Ιονίου αποτελεί επιχειρησιακό θαλάσσιο χώρο του ΝΑΤΟ όπως αποδείχτηκε και με την άσκηση «Αριάδνη 2018». Την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) στο Ακτιο της Πρέβεζας για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS. Θυμίζουμε ότι το 1999, AWACS που αρχικά απογειώνονταν από το Αβιάνο της Ιταλίας για να εντοπίσουν 18 στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους (τους οποίους στη συνέχεια έπλητταν ΝΑΤΟικά μαχητικά) ξεκίνησαν να απογειώνονται και από τη βάση του Ακτίου, με το αιτιολογικό ότι η βάση του Αβιάνο είχε κορεστεί.

Ο λαός μας να μην «τσιμπήσει» στα καλέσματα για «εθνική ενότητα – εθνική ομοψυχία». Η ενότητα που προβάλλουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου σημαίνει συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και στα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει υποταγή του λαού στην πολιτική που φέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οδηγώντας στη σφαγή τον ίδιο και τα παιδιά του.

Καταδικάζουμε αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό. Ο λαός μας έχει καθήκον να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενάντια σε κάθε εισβολέα και να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη, καμία ανοχή στην αστική τάξη και στην κυβέρνησή της που θα μπλέξουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο πατριωτισμός που συνδέεται με τα συμφέροντα και το δίκιο του λαού, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Να δυναμώσουμε την αντιπαράθεση με τον εθνικισμό που καλλιεργεί το μίσος κατά των λαών, το ρατσισμό, να απομονωθεί η ναζιστική, εγκληματική “Χρυσή Αυγή”.

Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, καταπολεμούμε τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, απαντάμε τώρα με μαζική δράση.

Απαιτούμε:

• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

• Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό

• Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία.

• Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

• Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας

• Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια – Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών

• Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα