ΩΡΑ
11:11
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
02-7-2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολιτική

Το Σκοπιανό και ο...''προοδευτισμός'' του Σταύρου έφεραν το διαζύγιο ΚΙΝΑΛ - Ποταμιού
Τη λήξη ενός προαναγγελθέντος γάμου με το Κίνημα Αλλαγής επισφράγισε το απόγευμα η ψηφοφορία στο Ποτάμι. Τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν συντριπτικά υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος, καθώς 97 στελέχη

ψήφισαν διαζύγιο, έναντι 16 που ήθελαν να συνεχιστεί η κοινή πορεία με το ΚΙΝΑΛ και 5 έριξαν λευκό.

 

Η πρόταση που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων

 

Νωρίτερα παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για τις επιλογές του ανέφερε, κατά πληροφορίες, ότι “είναι υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Εξηγώντας την αρχική υποστήριξη στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι στόχος του ήταν να προσθέσει δυνάμεις.

 

Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, αυτό δεν έγινε πράξη. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί λύση, η οποία πρέπει να είναι η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Η αποσύνδεση του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως επισήμανε.

 

Επειδή, σύμφωνα με την πλειοψηφία των στελεχών του, το Κίνημα Αλλαγής θυμίζει πολύ ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι η επιλογή των χωριστών δρόμων είναι καλύτερη από αντάρτικο στο εσωτερικό. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο και για το Κίνημα Αλλαγής και για το Ποτάμι, όπως συμπλήρωσε.

 

Μόλις τρεις μήνες διήρκεσε ο πολιτικός γάμος με το ΚΙΝΑΛ, αφού το ιδρυτικό συνέδριο του νεοπαγούς φορέα της κεντροαριστεράς πραγματοποιήθηκε μόλις πριν 90 ημέρες.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με την Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε τους λόγους που επιλέγει την αυτόνομη πορεία για το Ποτάμι. Παράλληλα, μετέφερε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ότι είναι προς το κοινό όφελος να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο συναινετικό διαζύγιο, κι ο ίδιος δεν προτίθεται να προκαλέσει εντάσεις ή να ευνοήσει πόλεμο ανακοινώσεων.

 

Αφορμή του διαζυγίου ήταν το θέμα της συμφωνίας για το Σκοπιανό, καθώς η μεν Φώφη Γεννηματά είναι αντίθετη, ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού έχε διαφορετική προσέγγιση.

 

Στο μήνυμά του το μεσημέρι στην συνεδρίαση των στελεχών του κόμματός του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εμμέσως πλην σαφώς, έδωσε το στίγμα των της επόμενης ημέρας, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας προς τις λοιπές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη μετά την απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής

Όπως αναμενόταν οι βουλευτές του Ποταμιού στηρίζουν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική τους ωστόσο οι διαφωνίες είναι ανοιχτές δίνοντας δραματικό τόνο στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Εντύπωση προκάλεσε κείμενο του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκουκαι του ηγετικού στελέχους Γιάννη Μεΐμάρογλου στο οποίο προτείνουν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, του Ποταμιού υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια).

 

Ταυτόχρονα προτείνεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία υλοποίησής τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Θεοδωράκης και όσοι υποστηρίζουν την πρότασή του δεν επιθυμούν η συγκεκριμένη πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία επικαλούμενοι διαδικαστικούς λόγους.

 

Οι βουλευτές πάντως κάνοντας έντονη αυτοκριτική για τη στάση τους, στήριξαν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Ποτάμι , καθώς η συνεδρίαση ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους:

 

«Ο Γ. Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού.

 

Ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.

 

O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.

 

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

 

O Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι».

 

Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»), ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κι άλλα στελέχη. «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘όχι’, σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

ΚΙΝΑΛ για Ποτάμι και Θεοδωράκη: Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση στο Κίνημα

 

Αιχμές για προσωπικές στρατηγικές αλλά χωρίς καμία ονομαστική αναφορά ούτε στο Ποτάμι ούτε στον επικεφαλής του Σταύρο Θεοδωράκη άφησε το Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφαση του Ποταμιού να εγκαταλείψει τη συμπόρευση.

 

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

 

Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

 

•Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

•Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

 

•Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.

 

•Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό.

 

•Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.

 

•Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη.

 

•Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης.

 

•Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο.

 

•Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

 

•Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

|
Ροή Ειδήεων

20:14 | Κόσμος
Τεράστια κύματα ''χτυπούν'' ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Τενερίφη [Video]


17:30 | Αρθρογραφία
ΦΟΡΑΕΙ ΠΟΤΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ;


17:05 | Ήπειρος
Αρκετό χιόνι στα ορεινά της Ηπείρου... Δειτε που απαιτούνται αλυσίδες


16:33 | Πρέβεζα
Ο Αγγελος Πουλίσης κατεβαίνει υποψήφιος με την παράταξη του Γ. Νίτσα


14:20 | Ήπειρος
Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου συμμετείχε και φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου


10:40 | Πρέβεζα
Αλλάζει ο καιρός...ερχονται βροχές


10:23 | Πρέβεζα
Στην Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA συμμετείχε ο Δήμος Πρέβεζας


10:12 | Το σκίτσο της ημέρας
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας


10:05 | Πρέβεζα
Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Πρέβεζας


09:12 | Ελλάδα
Τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2019


09:12 | Ελλάδα
Εφοδος του ΣΔΟΕ στη Μόρια: Στο στόχαστρο 11 ΜΚΟ


09:12 | Πρέβεζα
Υποψήφιος με την παράταξη του Γ. Νίτσα ο Σπ. Πλέουρας


11:02 | Κόσμος
100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου: Oι 52 μήνες μίας σύρραξης που κρίθηκε στο δυτικό μέτωπο


00:02 | Ελλάδα
The master of Milan .....Νικητής ο Τσιτσιπάς του Next Gen ATP


11:02 | Κόσμος
Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για το πετρέλαιο από το 1984