00:33
8-6-2018
Πρέβεζα
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου Συρρακιωτών Πρέβεζας. Ύστερα από πολλά χρόνια αναμονής και προσπάθειας, η συλλογή του Μουσείου είναι σε διαδικασία επεξεργασίας και τα επιμέρους εκθέματα βρίσκουν, σταδιακά, τη θέση τους στον χώρο.
Απώτερος σκοπός της προσπάθειας είναι ν’ αποτελέσει το Μουσείο έναν τόπο αποτύπωσης κι αναπαράστασης της λαϊκής δημιουργίας, του υλικού και παραδοσιακού βίου αλλά και της ιστορικής διαδρομής των Συρρακιωτών, με τη μετάβασή τους από το χωριό του Συρράκου στην πόλη της Πρέβεζας. Κατ’ επέκταση, η μόνιμη συλλογή του μουσείου θα αντικατοπτρίζει, με τρόπο ενδεικτικό, την ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος των Συρρακιωτών, μέσα από την άρρηκτη σύνδεση του μουσείου με την τοπική κοινωνία που υπηρετεί και αναδεικνύει.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από δωρεές Συρρακιωτών και χρονολογούνται, κατά κύριο λόγο, από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Βάσει της χρονικής τους τοποθέτησης, μπορούμε να πούμε πως τα μουσειακά εκθέματα αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της Νεώτερης Ιστορίας των Συρρακιωτών, καθώς πρόκειται να εκτεθούν αντικείμενα λαογραφικού περιεχομένου αλλά και αντικείμενα της αστικής ζωής των Συρρακιωτών, ύστερα από τη μετάβασή τους στην πόλη της Πρέβεζας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η μόνιμη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Συρρακιωτών Πρέβεζας θ’ αποτελέσει την αφορμή και το μέσον προκειμένου ν’ αναδειχθούν ο καθημερινός τρόπος ζωής και η πρόσφατη ιστορία των Συρρακιωτών, η λαϊκή κοσμοθεωρία και οι αντιλήψεις τους, τα αισθητικά πρότυπα και η καλλιτεχνία τους, η τεχνογνωσία και η παραγωγικότητά τους και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τους Συρρακιώτες της Πρέβεζας ως τις μέρες μας.
Σε επίπεδο μουσειογραφικής ανάπτυξης, και με κεντρικό άξονα την ανάγκη να κατανοήσει ο επισκέπτης σε βάθος τη μορφή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των αντικειμένων, η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα χωριστεί θεματικά σε τρεις ενότητες: στην πρώτη ενότητα, που θα φιλοξενείται σε ξεχωριστή αίθουσα του Μουσείου, θα παρέχεται στον επισκέπτη μια σύντομη θεωρητική εισαγωγή στην έκθεση του Μουσείου, στη ζωή των Συρρακιωτών, στα βιογραφικά στοιχεία του δωρητή του κτηρίου Απόστολου Ρίζου αλλά και στην πορεία που διήνυσε το εν λόγω Μουσείο από την πρώτη προσπάθεια ίδρυσής του μέχρι σήμερα. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα παρέχονται στους επισκέπτες με εύληπτο και συνοπτικό τρόπο, μέσα από κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες και σημαντικά έγγραφα των παρελθόντων ετών.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα θα μπορεί κανείς να περιηγηθεί, διαμέσω των ίδιων των εκθεμάτων, στην παραδοσιακή ζωή των Συρρακιωτών, όταν ακόμη εκείνοι ζούσαν στο χωριό και στις βλάχικες καλύβες. Μέσα από την έκθεση των αντικειμένων λαογραφικού περιεχομένου, που φιλοξενεί το Μουσείο στους κόλπους του, θα επιχειρηθεί μια αναπαράσταση του παραδοσιακού βίου των Συρρακιωτών, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η μετάβασή τους στην πόλη της Πρέβεζας.
Στην τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα, θα πραγματοποιείται, πάντα διαμέσω των μουσειακών αντικειμένων, μια χρονική και τοπική μετάβαση από την παραδοσιακή ζωή στο Συρράκο, στην αστική ζωή στην Πρέβεζα. Στην ενότητα αυτή, οι επισκέπτες θα μπορέσουν ν’ απολαύσουν μια αναπαράσταση του εσωτερικού αστικής κατοικίας Συρρακιωτών στην Πρέβεζα και τους πιθανούς μετασχηματισμούς που επήλθαν στα ίδια τα αντικείμενα, με το πέρασμα του χρόνου.
Τέλος, καλό είναι ν’ αναφερθεί ότι, στο σύνολο της μουσειακής διαδρομής, ακολουθείται η γραμμική διάταξη των εκθεμάτων, σύμφωνα με το περιεχόμενο, τη λειτουργία και τη χρονολογική τους τοποθέτηση, ενώ διαμορφώνονται εσωτερικές υποδιαιρέσεις κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Καθίσταται, έτσι, σαφές ότι η έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου Συρρακιωτών Πρέβεζας δομείται, σταδιακά, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν τα ίδια τα εκθέματα ν’ αφηγούνται την ιστορία τους, ν’ αναδεικνύουν τη λειτουργία τους και ν’ αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο λαϊκός άνθρωπος του Συρράκου κατόρθωνε να βιοπορίζεται στην καθημερινότητά του, να γιορτάζει και να τιμά τις επίσημες περιστάσεις αλλά και να προσαρμόζεται ομαλά στις μεταβάσεις, αντιμαχόμενος τις έκτακτες προκλήσεις της ζωής.
Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που αναλύθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσει η μουσειακή συλλογή να εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα αντικείμενα και να τύχει της δωρεάς εκθεμάτων από ακόμη περισσότερους Συρρακιώτες.
Σπύρος Νταλαούτης
Πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας
Μαρία Β. Μπάρκα
Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος-Μουσειολόγος
M.Sc. Λαογράφος
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;