ΩΡΑ
09:12
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1-9-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κόσμος

Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ
Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Β. Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, του οποίου ηγείται ένας τρελός άνδρας αποφασισμένος για παγκόσμια καταστροφή.

 

Αυτή η άποψη είναι σχεδόν εντελώς λανθασμένη αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, το οποίο μάλιστα εξηγεί για ποιο λόγο η απόκριση των ΗΠΑ στις ενέργειες της «πυρηνικής» Βόρειας Κορέας δεν είναι ικανοποιητική.

 

Αρχικά το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όχι μόνο δεν είναι τρελός, αλλά είναι μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων του. Ο λόγος έγκειται στο ότι θέλει να δείξει πως αποθαρρύνεται από τις στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής και ότι δεν προθυμοποιείται να πυροδοτήσει καμία στρατιωτική διένεξη - τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

Στο πλαίσιο αυτό το Politico σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα ήταν καλό να γνωρίζουν τι πιστεύει ο Κορεάτης ηγέτης για αυτές. Γιατί, αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να βασίζονται, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίας, στο στρατιωτικό τους φόβητρο με στόχο να αποφύγουν την σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο, θα βοηθούσε να ξέρουν λίγα πράγματα γι’ αυτόν που επιθυμούν να περιορίσουν, όπως επίσης και το τι άποψη έχει ο ίδιος για τις ΗΠΑ.

Μοτίβα πάνω στα οποία βασίζει τις αποφάσεις του ο Κιμ έχουν καταγραφεί μετά από 30 χρόνια προσπαθειών να περιοριστεί η Βόρεια Κορέα. Βάσει αυτών το Politico αναφέρει πέντε θεμελιώδεις θεωρίες πάνω στις οποίες υποθέτει ότι ο Κορεάτης ηγέτης βασίζεται και κατά συνέπεια δεν φοβάται τις ΗΠΑ.

Πρώτον, η Αμερική θέλει μια συμφωνία. Οι ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτο για τη Β. Κορέα να διαθέτει πυρηνικά όπλα, ωστόσο φαίνεται ότι το αποδέχονται. Κατά τη δεκαετία του 1990, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Β. Κορέα για παράνομη παραγωγή πυρηνικού υλικού.

Η Β. Κορέα στη συνέχεια αψήφισε τις κυρώσεις και το 2005 οι ΗΠΑ επέστρεψαν με μια συμφωνία, ενώ το 2006 οι Κορεάτες προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, που οδήγησε σε νέες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Ακόμα και επί Ομπάμα, οι Αμερικανοί ήταν διατεθειμένοι να μπουν σε διαδικασία διαλόγου, όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση.

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ θλεουν απεγνωσμένα μια συμφωνία και η Β. Κορέα αρκεί να περιμένει μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους δικούς τις όρους

Δεύτερον, η Αμερική ισχυρίζεται ότι η απομόνωση της Β. Κορέας συνεχώς χειροτερεύει, αλλά η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερο χρήματα εισρέουν στη χώρα. Η Κίνα, συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα, οι Κορεάτες εργάτες συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Αφρική και την Ασία και να στέλνουν τα χρήματα στις οικογένειές τους, που έχουν μείνει πίσω, ενώ το εμπόριο όπλων στην Αφρική και όχι μόνο, αποτελεί σημαντική πηγή χρημάτων. Και ναι μες οι κυρώσεις δυσχεραίνουν παροδικά την κατάσταση, η Β. Κορέα όμως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Τρίτον, οι ΗΠΑ μπορεί να απειλούν με στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως δεν προτίθενται να ξεκινήσουν πόλεμο με την Β. Κορέα. Εφόσον οι ΗΠΑ δεν επιτέθηκαν όταν η Β. Κορέα δεν διέθετε ισχυρά πυρηνικά και πυραύλους, δεν πρόκειται να το κάνουν τώρα.

Η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως δεν θα τα ρισκάρει όλα μόνο και μόνο για να προκαλέσει και οι Νοτιοκορεάτες είναι πολύ πλούσιοι για να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να επιτεθούν, έστω και αν υπάρχει μικρή πιθανότητα καταστροφής τους.

Τέταρτον, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή. Μπορεί να δηλώνουν ότι επιθυμούν να επιβληθούν στην Ασία, αλλά η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η Κίνα ισχυροποιείται και τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιανού το πλευρό θα σταθούν.

Άλλωστε, η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι η ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πιο ανησυχητική από την προκλητική της στάση. Συνεπώς, οι Β. Κορέα αποκτά δύναμη όσο η Αμερική χάνει έδαφος στην Κίνα και οι σύμμαχοί της μοιάζουν όλο και πιο ανήσυχοι.

Πέμπτον, η Β. Κορέα χωρίς τα πυρηνικά της όπλα, είναι ένα τίποτα. Οι ΗΠΑ ήρθαν σε συμφωνία με τον Μουαμάρ Καντάφι για παράδοση των πυρηνικών του όπλων και η Λιβύη καταστράφηκε, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στο Ιράκ, με τον Σαντάμ Χουσεΐν. Τα πυρηνικά συμβάλουν στο να ελέγχει η Β. Κορέα τη μοίρα της, ενώ χωρίς το μέλλον της είναι αβέβαιο.

Και ενώ κανείς δεν είναι βέβαιος ότι ο Κιμ τα πιστεύει αυτά, καθόσον είναι μόνο θεωρίες. Είναι όμως θεωρίες που βασίζονται σε χρόνια παρατήρησης του καθεστώτος της Β. Κορέας και του πως αυτή χειρίζεται το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

POLITICO.

|
Ροή Ειδήεων

15:10 | Πρέβεζα
Σύλληψη 34χρονου στον Μύτικα Πρέβεζας, για κατοχή αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας


14:00 | Πρέβεζα
''Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ'' στην Πρέβεζα


13:30 | Ελλάδα
Κατάφεραν το ακατόρθωτο στην ΕΡΤ, ζημιά 2,7εκ από τα τηλεοπτικά του μουντιάλ


13:11 | Πρέβεζα
Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια της Ακτίας Γοργόνας


12:05 | Ήπειρος
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 17χρονο συνεπιβάτη δικύκλου


16:10 | Ελλάδα
Απεβίωσε αιφνιδίως ο Σωκράτης Κόκκαλης junior


09:36 | Πρέβεζα
Οι προτάσεις και η τοποθέτηση T.Παππά στην ημερίδα για τον Αθλητικό Τουρισμό στην Πρέβεζα


09:12 | Ελλάδα
Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής 15-7-2018


12:59 | Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα σήμερα μεγάλα ονόματα από τον χώρο της καλαθοσφαίρισης!


19:30 | Παραπολιτικά
Ντιρλα πάλι ο Jean Claude Junker [Video]


12:36 | Life&Style
20 πράγματα που οι άντρες βαρέθηκαν να ακούν από τις γυναίκες


23:46 | Παραπολιτικά
Εκτός απο τα εργασιακά η κυβέρνηση φροντίζει και για την παγκόσμια ειρήνη


22:22 | Πολιτική
Kolotoumba Χαν μετά τον σάλο: Δεν εννοούσα αλλαγή συνόρων αλλά την ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας


08:25 | Πρέβεζα
Το λιμάνι της Πρέβεζας υποδέχεται την Ακτία Γοργόνα


22:22 | Ελλάδα
Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους!


16:33 | Πρέβεζα
Το ντοκυμαντέρ του Φρέντυ Γερμανού για τον Κώστα Καρυωτάκη θα προβληθεί στο ατελιέ του Κώστα Καλέντζη