ΩΡΑ
23:02
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
19-5-2016
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελλάδα



Δύο νέοι Πρίνοι στον βυθό του Πατραϊκού...


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Δύο νέοι πρίνοι στον βυθό του Πατραϊκού

Ο Πατραϊκός Κόλπος «μίλησε» και φωνάζει... για κρυμμένο κοίτασμα πετρελαίου που ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο Πρίνους! Τα πρώτα θετικά σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Πατραϊκού, του «οικοπέδου» που έχει ανατεθεί για έρευνες στην κοινοπραξία των εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια - Edison» είναι πλέον γεγονός.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι πρόσφατες τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές υψηλής ευκρίνειας, των οποίων η επεξεργασία γίνεται στο Λονδίνο υπό την καθημερινή επίβλεψη στελεχών των ΕΛΠΕ, δείχνουν με σιγουριά ότι «επιβεβαιώνεται ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος που είχε εντοπιστεί και με παλαιότερες έρευνες». Αυτή την επισήμανση κάνουν στελέχη της εταιρείας κρατώντας στα χέρια τους τα πρώτα δείγματα των σεισμικών ερευνών.

Βέβαια, οι επιστήμονες του Ομίλου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι λέγοντας ότι «ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει σαφής εικόνα, καθώς η επεξεργασία και ερμηνεία των γεωφυσικών ερευνών θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και εν συνεχεία απαιτείται γεώτρηση για να αποδειχθεί η ύπαρξη οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος». Ομως, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Σύμφωνα με «ρεαλιστικές εκτιμήσεις» που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ανέρχονται στα 200 εκατ. βαρέλια. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή υδρογονανθράκων αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα ενισχύσει ουσιαστικά την εθνική οικονομία, καθώς από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 25-30 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό «ζωντανό» κοίτασμα στη χώρα, αυτό του Πρίνου που διαχειρίζεται η «Energean Oil & Gas» έχει δώσει στα 33 χρόνια παραγωγής του κοντά στα 109 εκατ. βαρέλια.

 

Το 2016 τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν τις σεισμικές έρευνες και τη χαρτογράφηση χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ομως, με εντατικούς ρυθμούς και τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση για μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, η εταιρεία ολοκλήρωσε στα μέσα Φεβρουαρίου -και σε διάστημα μόλις 40 ημερών- τις πλέον εξειδικευμένες γεωφυσικές έρευνες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, καλύπτοντας συνολική έκταση περίπου 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού.

Για τον σκοπό αυτό και ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που κέρδισε η Dolphin Geophysical UK, κατέπλευσε στο Ιόνιο το ερευνητικό σκάφος «Polar Empress» προκειμένου, με σεισμικές καταγραφές 1600 Km2 τριών διαστάσεων και άλλων 300 Km2 δύο διαστάσεων, να υπάρξει αναλυτική χαρτογράφηση των δομών του υπεδάφους και να γίνει κατανοητό το γενικότερο γεωλογικό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εφαρμόστηκαν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι, απολύτως ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ σε ημερήσια βάση εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρατηρούσε την ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 2 χλμ. για τον έγκαιρο εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών και την άμεση διακοπή των εργασιών εντός μιας ζώνης προστασίας 750 μέτρων. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των επιπέδων θορύβου στην ευρύτερη περιοχή, τόσο πριν και κατά τη διάρκεια των ερευνών, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους, επιβεβαιώνοντας τα χαμηλά επίπεδα θορύβου που παράγονται από τις γεωφυσικές έρευνες. Οι συστηματικές έρευνες της ΕΛΠΕ ΑΕ σε 26 περιοχές της χώρας, με γεωλογικές μελέτες, σεισμικές διασκοπήσεις και 75 γεωτρήσεις, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος με την ανακάλυψη τριών οριακών κοιτασμάτων (Δ. Ελλάδα, Ιόνιο, Θερμαϊκός κ.ά.) και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα.

Από την ίδρυσή της το 1975, η εταιρεία εστίασε την έρευνά της στη Δυτική Ελλάδα. Εκτέλεσε 6.200 Km σεισμικών διασκοπήσεων δύο διαστάσεων στην ξηρά και άλλα 24.500 Κm δύο διαστάσεων και 100 Km2 τριών διαστάσεων στη θάλασσα, τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στην εκτέλεση 38 χερσαίων και 12 θαλάσσιων γεωτρήσεων μερικές των οποίων έφτασαν σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000m. Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου/αερίου στο Δ. Κατάκολο και του βαρέος πετρελαίου στις Αλυκές Ζακύνθου, ο εντοπισμός υδρογονανθράκων σε πολλές γεωτρήσεις και η βαθιά γνώση της γεωλογίας της περιοχής.

 

ethnos.gr

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα