ΩΡΑ
14:03:20
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
9 Αυγούστου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολιτική



Κοινωφελής εργασία - σύγχρονη δουλεία


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Οι δήμοι ηταν οι πρώτοι που υλοποίησαν προγράμματα μερικής απασχόλησης από το 1983 με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα  πάνω από το 30% του προσωπικού των δήμων  εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Πρόκειτε για εφαρμογή της  πολιτικής που μετατρέπει την εργασία σε απασχόληση , δηλαδή σε κάτι μη μόνιμο, σε κάτι προσωρινό, επομένως  και τους εργαζόμενους σε προσωρινά απασχολίσιμους, δηλ σε εργαζόμενους χωρίς σταθερή – μονιμη δουλειά.

Είναι η ιδια η πολιτική που στερεί απ’ τους ανθρώπους της δουλειάς την  ασφάλεια, την  συνταξη, που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου καταργεί τα βαρέα και ανθυγειινά, που επιμηκείνει τα ορια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθειά γεράματα.

Στα πλάισια αυτά κινείται και το νέο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που παραπλανιτικά ισχυρίζονται ότι πρόκειται « για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Πρόκειτε για ψέμα μεγάλο, γιατί θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τις ελασικοποιούν.Εξάλλου ομολογούν  ότι θέλουν γενίκευση των ελαστικών θέσεων εργασίας.

Εξαπατούν   γιατί η ανεργία αντιμετωπίζεται με θέσεις μόμιμης και σταθερής δουλειάς και όχι με 5 μήνες το χρόνο και 625 ευρώ το μήνα, που σημαίνει 260 το μήνα. Στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου, στην πολιτική ομηρία , μέσω της ανακύκλωσης της ανεργίας μοιράζοντας την ιδια δουλειά σε δυο και τρία ατομα .

Επιδειώκουν  να περάσουν στην  συνείδηση των εργαζομένων, ότι το μεροκάματο θα είναι πενιχρό (κάτω των 600 ευρώ και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές). Υπονομεύουν ταυτόχρονα τα    κατώτερα ορια αμοιβών, κατω από τις ΕΓΣΣΕ .

Πρόκειτε για επικίνδυνη πρακτική για την δημόσια υγεία. Γνωρίζουν  ότι οι τομείς που αναφέρεται το πρόγραμμα όπως της υγείας - πρόνοιας, βοήθειας στο σπίτι , ΑΜΕΑ, πάρκα καθαριότητα,  δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε τις ελάχιστες υπηρεσίες αν δεν στελεχώνονται από  μόνιμο προσωπικό. Στην ουσία με τις πολιτικές τους επιλογές υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες αυτές , στρώνουν το έδαφος για την επιβολή της ανταποδοτικότητας.

 Ανοίγει  ο δρόμος για την εισοδο των ιδιωτών. Βάζει από την πίσω πόρτα ενδιάμεσους φορείς, Σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις. διάφορες ΜΚΟ. Πρόκειται για όλους αυτούς που με το αζημίωτο, τρέχουν να καλύψουν το κενό που τους παραχωρεί το κράτος για να πλατσικολογίσουν πάνω στις ανάγκες μας, αφού καρπώνονται μια «αξιοπρεπέστατη» προμήθεια 5%.

 

  

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,

Τα προγράμματα της ψευδεπίγραφης «κοινωφελούς εργασίας», στην ουσία της απλήρωτης – ανασφάλιστης εργασίας προς  το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, θα πλήξουν ιδιαίτερα  τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι πασιφανές  ότι είναι οι πρώτες, μαζί με τους νέους, που πλήττονται, τόσο από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, όσο και από την περικοπή και την κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών.

 Στο έδαφος αυτό, πιέζουν για την αποδοχή της «κοινωφελούς εργασίας» ως μιας «λύσης» προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας, κέντρα φροντίδας αρρώστων και ΑμΕΑ, ειδικά τώρα που με την πολιτική τους οδήγησαν τις υπηρεσίες αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που τους στερούν τους αναγκαίους πόρους για να τη λειτουργία τους, που τις οδηγούν στην υπολειτουργία και το κλείσιμο.

 

 Πρόκειτε για κυνικό εκβιασμό: Καλούν τους εργαζόμενους  να «επιλέξουν !!» ανάμεσα στην «κοινωφελή εργασία» με αμοιβές - ψίχουλα και ημερομηνία λήξης και στην παρατεταμένη ανεργία με όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς να επιβάλλονται στους δικαιούχους του επιδόματος. Το μεγαλείο του καπιταλισμού.

 Απειλούν με το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, κέντρων φροντίδας ΑμΕΑ, με την

 παύση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε ηλικιωμένους, προκειμένου να πιέσουν τις γυναίκες να συμβιβαστούν με υποτυπώδεις υπηρεσίες, στη λογική του «μικρότερου κακού».

 Όμως, ο δρόμος αυτός οδηγεί σε ένα και μόνο αποτέλεσμα: Κάνει τη γυναικεία εργασία και μαζί με αυτήν τους εργαζόμενους συνολικά,ακόμα πιο φθηνούς για το κεφάλαιο. Συρρικνώνει τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Θέλουν να εξοικονομίσουν χρήματα για να μπορούν να τα δώσουν χάρισμα στις επιχειρήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Καταψηφίσαμε  την υλοποίηση από τον δήμο προγραμμάτων «Κοινωφελούς  Εργασίας» προτείνοντας στο Δ.Σ. να υπαχθούν οι κοινωνικές δομές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Για δε τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές ,που χρόνια κάνουν αυτήν την δουλειά και απλήρωτοι, να ενταχθούν στο προσωπικό του Δήμου με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Καταγγέλλουμε  τόσο την πλειοψηφία (κ. Γιολδάση )  όσο και τις άλλες παρατάξεις (κ. Ζυγούρη και κ. Βογιατζή)  που  αποφάσισαν  την εφαρμογή του αντεργατικού  προγράμματος της κυβέρνησης.

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν στρεφόμαστε κατά των ανέργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Καταδικάζουμε όμως τις πολιτικές που τους αναγκάζουν να ζουν μισή ζωή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση   καλεί τους νέους και τις νέες ,τους ανέργους, τις γυναίκες   σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης. Τους καλούμε να παλαίψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η πάλη αυτή θα πρέπει να είναι δεμένη με  την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος για μια άλλη πολιτική ,  κόντρα στην Ε.Ε, μονοπώλια  και τους πολιτικούς τους εκφραστές,   για μια άλλη εξουσία προς όφελος του λαού ,για την  λαϊκή εξουσία.


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τσεκούρας Πέτρος

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα