ΩΡΑ
20:22
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
14-4-2016
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υγεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
 

 Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Σε αυτή την κατάσταση καλούνται να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των  2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών. Μάλιστα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ανάγκες αναμένεται να οξυνθούν καθώς θα υπάρξει  ανάγκη για φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων, που βρίσκονται στη Ελλάδα. Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ.

 Μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 4238 υπηρετούσαν 5500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. 3000 απολύθηκαν, 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350  σήμερα λειτουργούν 220. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να στελεχωθούν άμεσα με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος. Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση  σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Οι 5500 γιατροί έγιναν 2200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα.  Οι υπόλοιποι, περίπου 3000 γιατροί εδώ και 15 μήνες, περιμένουν τη δικαίωση από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

 Η επισφαλής εργασία επιστημόνων με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών, δεν τιμά ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε προοιωνίζει  την λειτουργική σταθερότητα του συστήματος.  Σημειώνουμε, ότι η  κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τις οποίες, μόνο 170 έκαναν αίτηση, και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130.

Η πρόσφατη Υπ. Απόφαση για τις καταχρηστικές μονομερείς αποφάσεις αποσπάσεων-μετακινήσεων γιατρών, παρακάμπτοντας  Υπηρεσιακά Συμβούλια, πέραν του ότι παραβιάζει κάθε καλώς εννοούμενη προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων από καταχρηστικές ασκήσεις εξουσίας της Διοίκησης λειτουργεί επίσης ως αντικίνητρο και επιδεινώνει την ήδη επισφαλή εργασιακή σχέση.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται ένα διαφορετικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που αναφέρεται σε ανάγκες δεκαετίας του 40 και του 50 με προγράμματα ΕΣΠΑ. Η Ομοσπονδία έχει ομόφωνα απορρίψει σχέδια που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας μας και πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πληθυσμού.

 Με μεγάλη καθυστέρηση έγινε με το Νόμο 4368 η μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωση των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Περιμένουμε ακόμη την εφαρμογή του δύο σχεδόν μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες (3η και 4η) δεν έχουν ακόμη πράξει τα στοιχειώδη.

 Η 3η και 4η ΥΠΕ παρανόμως δεν κρίνει όσους  γιατρούς προσέφυγαν στα δικαστήρια (προφανώς από εκδικητική μανία). Οι σημερινοί διοικητές συνεχίζουν την παρανομία των προκατόχων τους, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η Ομοσπονδία έκανε παρέμβαση πριν δύο εβδομάδες, αλλά δεν είδαμε ενέργειες μέχρι σήμερα.

 Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί  με δικαστικές αποφάσεις, που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι  και 20 μήνες Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα.

 Ο νόμος 4238(Γεωργιάδη) άφησε πεδία αυθαιρεσίας και όσον αφορά το ωράριο εργασίας του προσωπικού.

 Με πρόσφατη υπουργική απόφαση έγινε διεύρυνση του ωραρίου των Μονάδων Υγείας, καταπατώντας κατάφορα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Το σκεπτικό της διεύρυνσης δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ και οι γιατροί των ΚΥ εργάζονται πρωινό ωράριο. Πέραν του ωραρίου αυτού υπάρχει υπερωριακή απασχόληση. Στους γιατρούς του ΠΕΔΥ  - ΕΣΥ, αυτό δεν ισχύει.

 Στην τραγικότητα που περιγράφεται, έρχεται σε λίγους μήνες και η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας ανά ειδικότητα γιατρών και ανά περιφέρεια (3ο μνημόνιο- Ν.4336/2015). Ένα σύστημα που έχει αφεθεί στο έλεος της μιζέριας δεν περιμένουμε να αξιολογηθεί θετικά. Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

 Η Ομοσπονδία καθιστά σαφές:

1.    Δεν θα δεχτεί οπισθοδρόμηση του Συστήματος Υγείας. Είναι ανάγκη η χρηματοδότηση να αυξηθεί άμεσα. Η λειτουργικότητα του συστήματος δεν πρέπει να αφεθεί σε στείρες ιδεολογικές εμμονές διανθισμένες με μνημονιακούς εκβιασμούς. Οι κάτοικοι της χώρας μας έχουν συνταγματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα, το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία.

2.    Δεν θα ανεχτεί να σχεδιάζουν σύστημα υγείας χωρίς τους εργαζόμενους και τους εκπρόσωπους των εργατικών συνδικάτων.

3.    Δεν θα χρεωθεί σε καμιά περίπτωση πολιτικές που θα οδηγήσουν στην νεοφιλελευθεροποίηση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

4.    Η κινηματική μας εμπειρία και πρακτική δεν έχει ξεχαστεί και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

5.    Τα όρια της υπομονής έχουν φτάσει στο τέλος.

 

      Για την Εκτελεστική Γραμματεία

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ)

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ                                                        Α. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

|
Ροή Ειδήεων

15:10 | Πρέβεζα
Σύλληψη 34χρονου στον Μύτικα Πρέβεζας, για κατοχή αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας


14:00 | Πρέβεζα
''Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ'' στην Πρέβεζα


13:30 | Ελλάδα
Κατάφεραν το ακατόρθωτο στην ΕΡΤ, ζημιά 2,7εκ από τα τηλεοπτικά του μουντιάλ


13:11 | Πρέβεζα
Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια της Ακτίας Γοργόνας


12:05 | Ήπειρος
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 17χρονο συνεπιβάτη δικύκλου


16:10 | Ελλάδα
Απεβίωσε αιφνιδίως ο Σωκράτης Κόκκαλης junior


09:36 | Πρέβεζα
Οι προτάσεις και η τοποθέτηση T.Παππά στην ημερίδα για τον Αθλητικό Τουρισμό στην Πρέβεζα


09:12 | Ελλάδα
Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής 15-7-2018


12:59 | Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα σήμερα μεγάλα ονόματα από τον χώρο της καλαθοσφαίρισης!


19:30 | Παραπολιτικά
Ντιρλα πάλι ο Jean Claude Junker [Video]


12:36 | Life&Style
20 πράγματα που οι άντρες βαρέθηκαν να ακούν από τις γυναίκες


23:46 | Παραπολιτικά
Εκτός απο τα εργασιακά η κυβέρνηση φροντίζει και για την παγκόσμια ειρήνη


22:22 | Πολιτική
Kolotoumba Χαν μετά τον σάλο: Δεν εννοούσα αλλαγή συνόρων αλλά την ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας


08:25 | Πρέβεζα
Το λιμάνι της Πρέβεζας υποδέχεται την Ακτία Γοργόνα


22:22 | Ελλάδα
Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους!


16:33 | Πρέβεζα
Το ντοκυμαντέρ του Φρέντυ Γερμανού για τον Κώστα Καρυωτάκη θα προβληθεί στο ατελιέ του Κώστα Καλέντζη