22:01
18-3-2016
Ήπειρος
Στην γεωγραφική περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στην πεδιάδα της περιοχής της σημερινής Δωδώνης όπου και βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, μια περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ελλοπία, κατοικούσαν οι Σελλοί ή Ελλοί. Οι Σελλοί, αρχαίο ελληνικό φύλλο στο οποίο γίνεται αναφορά στην Ιλιάδα του Ομήρου ως εκείνοι που ερμήνευαν τις εντολές του Δια.
Ο Δίας ήταν ο θεός της Δωδώνης και των πελασγικών φύλλων που επικούσαν την εποχή εκείνη την Ήπειρο, ίσως είναι και το φύλλο αυτό που μετέπειτα έδωσε το σημερινό όνομα Έλληνες. Συγκεκριμένα ο Όμηρος τους χαρακτηρίζει ως «ανιπτόποδες χαμαιεύναι….», όπως ελεύθερα μεταφράζει ο Καζαντζάκης τον συγκεκριμένο στίχο ως «χαμοκοιτάμνοι ανυφτόποδες ζουν οι οι Σελλοί οι δικοί σου προφήτες».
Ακόμα και τώρα είναι γνωστό ότι η Δωδώνη είναι η περιοχή της Ελλάδος που δονείται περισσότερο απο τις βροντές και τους κεραυνούς Του Θεού των Ελλήνων.
images (1)Αναφορά στο αρχαίο αυτό φύλλο κάνει και ο Αριστοτέλης στο έργο του «Μετεωρολογικά», όπου τοποθετεί το φύλλο αυτό στην Δωδώνη και την περιοχή ευρύτερα του ποταμού Αχελώου.
Σύμφωνα με νεότερους ερευνητές οι Σελλοί ακολουθώντας μια αρχαιότατη θρησκευτική συνήθεια δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους «αντιπτόποδες» και κοιμόντουσαν κατάχαμα «χαμαιεύναι»,. Ο λόγος που ακολουθούσαν αυτή την πρακτική ήταν για να βρίσκονται κοντά στη γη προκειμένου να αντλούν από αυτή την μαντική δύναμη που ήταν απαραίτητη για την ερμηνεία των χρησμών.
Πολλοί απο φθόνο, επεδίωξαν να αποσυνδέσουν τους Ελλούς απο την Δωδώνη ενώ δεν έλειψαν και οι προσπάθειες να συνδέσουν την Δωδώνη με άλλες ελληνικές περιοχές όπως η Θεσσαλία. Οι ανασκαφές όμως διέψευσαν τους πάντες. όχι μόνο η Δωδώνη βρέθηκε εκεί που είναι αλλά αποτέλεσε και το λίκνο των Μυρμιδόνων που έγιναν Μολοσσοί. Ταυτόχρονα είναι και ξεκάθαρη η σχέση των Σελλών με την Ολυμπιάδα και την στόχευση της Ελληνικής εκστρατείας ενάντια στην Ασία με τον Αλέξανδρο.
Η σημαντικότητα τόσο της Δωδώνης όσο και της Ηπείρού ως κοιτίδας των ελλήνων, φαίνεται απο το γεγονός πως μετά την νίκη των Ρωμαίων ενάντια στον Περσέα στην Πύδνα, δεν κατέστρεψαν την Μακεδονία…αλλά την Ήπειρο και την Δωδώνη. Τέτοιος ήταν ο φόβος για την ιερή και σιωπηλή δεξαμενή σκέψης των ελλήνων, που γέννησε κατ ουσίαν τον Αλέξανδρο και τον Πύρρο. Αντιθέτως…ουδείς ενόχλησε τους Δελφούς….τυχάιο;;; Φυσικά όχι…
Διαβάστε αυτούσιο ν την ετυμολογία του δημοσιογράφου, λογοτέχνη και ερευνητή κ. Κ. Φαλταϊτς: “Οι Σελλοί ή Ελλοί ήταν «ομηρική φυλή», η οποία «…εκπεμπόμενη εκ της Ηπείρου δια των διόδων της Πίνδου έδοσεν εις το νότιον τμήμα της Βαλκανικής το όνομα Ελλάς και εις τους κατοίκους το όνομα Έλληνες…»
Πρέπει να τονίσουμε ότι και το όνομα του Σουλίου προέρχεται ακριβώς απο αυτούς τους Δωδωναίους ιερείς ….
paraxeno.com
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;