03:05
30-6-2015
Αρθρογραφία
Της Νίκης Τζαβέλα
Η επιμονή των θεσμών για υπογραφή νέου μνημονίου από την Κυβέρνηση Σύριζανέλ, συνδέεται στενά, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, για την δημιουργία Υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η κρίση του Ευρώ, ανέδειξε ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης ήταν η επιλεγείσα πολιτική της διεύρυνσης και όχι της εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραμείναμε 16 (τότε) οικονομίες με το ίδιο νόμισμα ΑΛΛΑ, με διαφορετικές οικονομίες (φορολογικό σύστημα, επιτόκια, αγορά εργασίας κ.λπ.)
Χωρίς ενιαία οικονομική πολιτική, χωρίς κοινούς κανόνες λειτουργίας των οικονομιών μας και χωρίς κεντρικό οικονομικό έλεγχο, η κάθε χώρα πορευότανε ερήμην και ανταγωνιστικά των υπολοίπων, με τους οποίους μοιραζόταν το κοινό νόμισμα.
Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, άρχισε το χτίσιμο της Νομισματικής Ένωσης στην Ευρωζώνη, με νομοθετήματα, μηχανισμούς και κανόνες.
Στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ήλθαν προς έγκριση, οι προτάσεις των 5 Προέδρων των Θεσμικών Οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση.
Στην πρώτη φάση (το πρώτο εξάμηνο του 2016), θα νομοθετηθούν μέτρα που δεν απαιτούν αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Θα θεσπισθούν μέτρα για την ασφάλιση των καταθέσεων, και θα ενισχυθεί το Ταμείο Αναδιάρθρωσης Τραπεζών.
Στον τομέα της δημοσιονομικής σύγκλισης θεσπίζονται ανεξάρτητα δημοσιονομικά συμβούλια, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου (συμβουλευτικού χαρακτήρα). Νομοθετείται αυστηρός έλεγχος της Εθνικής Νομοθεσίας που αφορά μεταρρυθμίσεις, καθώς και την εφαρμογή τους. Τις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις, θα ελέγχει και θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (έτσι θα συμμορφωθεί η Γερμανία για τα υψηλά εμπορικά της πλεονάσματα κ.λπ.). Έτσι θα προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα.
Στα μέσα του 2017, η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει κοινή πολιτική στην δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα. Τότε θα λειτουργήσει και ο μηχανισμός απορρόφησης οικονομικών σοκ, ο οποίος θα χορηγεί οικονομική στήριξη σε οικονομίες σε ύφεση (Αμερικανικό μοντέλο). Οι μεταρρυθμίσεις που μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι να κάνουμε, οδηγούν σ’ αυτές τις κοινές πολιτικές.
Η φάση ένα και δύο, θα εξελιχθούν στο Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα λειτουργεί με κανόνες κεντρικού ελέγχου και καθοδήγησης των κρατών μελών.
Το θέμα αυτό, εγκρίθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Κορυφής. Σε αυτό, συμφώνησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Για το λόγο αυτό, έπρεπε να προηγηθεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπήρχε το Plan B για την έξοδο της Ελλάδος. Η Ευρωζώνη γίνεται πραγματική νομισματική ένωση για να σωθεί. Όσοι δεν συντάσσονται με τους κανόνες κοινής λειτουργίας, πρέπει να αποχωρήσουν έγκαιρα.
Με μια πραγματική Νομισματική Ένωση, η Ευρώπη μπορεί να συλλειτουργήσει με τις ΗΠΑ στο Ευρωατλαντικό Σύμφωνο Επενδύσεων και Εμπορίου, μπορεί να ανταγωνιστεί τις Τίγρεις της Ανατολής και να επιβιώσει σε μια σκληρή, βαθιά ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Την δημιουργία Ευρωπαϊκού Υπουργείου οικονομικών ζητούν μετ’ επιτάσεως χρόνια τώρα οι ΗΠΑ.
Σε αυτό το πανίσχυρο, οικονομικό club, στην Ευρωζώνη, παλεύει να μείνει η Ελλάδα. Οδεύουμε σε περαιτέρω απώλεια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Είναι ολοφάνερο. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική, οφείλουν να το ξέρουνε από την συμμετοχή μας πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με την ένταξη μας στην Ευρωζώνη. Δεν νομιμοποιούνται να θέλουν συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, με ανέπαφη την εθνική κυριαρχία. Αυτές είναι οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Εκλαϊκευμένα, πρέπει να λειτουργήσουμε όπως οι Η.Π.Α.
Ας σκεφτούμε, όμως τι εναλλακτικές έχουμε. Πόσο πιο ασφαλή, είναι κάποια άλλα λιμάνια που σκεφτότανε ο Πρωθυπουργός; Και τελικά, πόσο εφικτό είναι να είσαι ριζοσπαστικά αριστερός, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη; Θα πας το καράβι εκεί από όπου και η Κούβα πια απέπλευσε;
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες, κατάλαβε την Ευρωπαϊκή Ιδέα. Αν την εγκρίνει ή όχι, θα το δούμε. Αυτό όμως που είναι φανερό, είναι ότι η Ευρωπαία μέντορας του Άγκελα Μέρκελ, τον επηρέασε καταλυτικά για την στροφή στον ρεαλισμό. Άπαξ και η Γερμανία υιοθέτησε την πλήρη Νομισματική Ένωση (και πολύ ορθώς έπραξε) το εγχείρημα έπρεπε να ολοκληρωθεί. Όσο για την αμφιλεγόμενα Ευρωπαϊκή Ελλάδα, μόνο ένας αριστερός Πρωθυπουργός, μπορεί να περάσει δομικές, αναγκαίες πολιτικές.
Η στροφή Τσίπρα (όπως και να διατυπώνεται στις ελληνικές προτάσεις), δεν παύει να είναι μια νίκη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η δοκιμασία που υφίσταται η πατρίδα μας, μπορεί να λειτουργήσει για να ληφθούν μέτρα για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, "με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατική νομιμοποίηση". Μέσα στην Ευρωζώνη, μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Ιδού ένας δημιουργικός ρόλος για την Ελληνική Αριστερά!!
Αυτή ας είναι η πρόκληση για μας τους Έλληνες. Μέσα σε μια ισχυρή Ευρωζώνη, να αγωνιστούμε για την οικονομική μας ανάπτυξη, μέσα σε ένα πλαίσιο Ευρωπαϊκών αρχών, αξιών και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μοναχικά νησιά, δεν επιβιώνουν πια σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
* Η κ. Νίκη Τζαβέλα είναι πρώην Ευρωβουλευτής
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;