09:36
10-6-2015
Υγεία
Χρονογράφημα αληθινής ιστορίας
Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας
Το έτος 1986 ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς, Υπουργός Υγείας του τότε «καλού» ΠΑΣΟΚ (διορισμοί, δανεικά, καταναλωτισμός) αφού έταξε –με προσωπική επιστολή 30 σελίδων στον καθένα- «λαγούς με πετραχήλια» στους γιατρούς για να τους προσελκύσει να διορισθούν στο ΕΣΥ κλείνοντας τα ιατρεία τους, ανακοίνωσε περιχαρής την ίδρυση του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» της Ελλάδας. Φυσικά κατάφερε να το στελεχώσει σε χρόνο ρεκόρ, όχι τόσο γιατί οι μισθοί, με τα δώρα, τα επιδόματα και τα «πανωπροίκια» (extra «μαύρα») ήταν πάνω από το μέσο όρο κερδών ενός ελευθεροεπαγγελματία, όσο γιατί ήδη είχε επέλθει η υπερπαραγωγή ιατρών διά της οδού Ιταλίας – Ρουμανίας – Γιουγκοσλαβίας κλπ – μεταγραφή, ειδικότητα στην Ελλάδα, κλπ. Και υπήρχε πλεόνασμα ενδιαφερομένων. Ετσι είμαστε πρώτοι παγκοσμίως σε ιατρούς ανά πληθυσμό.
Αρχικά σιωπηλά διαδόθηκε ότι το Ελληνικό ΕΣΥ είναι αντιγραφή του πετυχημένου Αγγλικού NHS (NationalHealthSystem). Ατυχώς, σύντομα ο Γεώργιος Γεννηματάς ασθένησε από Καρκίνο του Πνεύμονος, και δεδομένης της υπερβολικής … εμπιστοσύνης πού είχε στο ημέτερον ΕΣΥ, περιήλθε ασκόπως Νοσοκομεία της Αγγλίας, των ΗΠΑ, και φυσικά απεβίωσε. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν κατά κανόνα και άλλα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η απαξίωση του Ελληνικού ΕΣΥ ήταν δεδομένη. Η γραμμή ήταν καθιερωμένη. Θεραπευτήριο «Υγεία», «Ιατρικό Κέντρο», «Αγγλία», «Αμερική». Η περίθαλψη λίαν επωνύμων Ελλήνων στην Αγγλία, ασφαλώς είναι εξεζητημένη λόγω δημοσιότητας (Βλέπε Ανδρέας Παπανδρέου). Συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους μη επωνύμους?
Ας δούμε μια τυχαία περίπτωση του Αγγλικού «θαύματος» όπως την περιέγραψε το ίδιο το θύμα. Έτος 1988. Ο αείμνηστος τώρα Χ.Π. Διευθυντής της Α Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΚΑΤΚηφισιάς, πάει αεροπορικώς στο Λονδίνο για διακοπές 4 ημερών με τη σύζυγό του. Ημέρα αφίξεωςΠαρασκευή, δυστυχώς γλιστράει στο ξενοδοχείο και κάνει κάταγμα Κερκίδας στον καρπό. Ε, δεν ήταν εφικτό να το ανατάξει μόνος του και να βάλει γύψο. Πήραν ταξί και πήγαν στα ΕMERGENCY (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου SaintThomas (Άγιος Θωμάς). Σας θυμίζει κάτι? Τους υποδέχεται μια νοσοκόμα και διεξάγεται ο εξής διάλογος:
- Καλησπέρα σας.
- Good Evening Sir!
- Λέγομαι Χ.Π. είμαι Ορθοπεδικός Έλληνας, Διευθυντής Κλινικής στο Τραυματολογικό Νοσοκομείο Αθηνών.
- I see (= Μάλιστα!)
- Έσπασα τον καρπό μου. Εχω Κάταγμα Κερκίδας τύπου Colles και παρακαλώ να γίνουν ακτινογραφίες και ένας συνάδελφος να κάνει ανάταξη και να βάλει γύψο.
- Iamsorrybut εμείς ακολουθούμε άλλο σύστημα. Θα σας βάλω ένα προσωρινό νάρθηκα και θα σας κλείσω ένα ραντεβού με τον Πακιστανό Ορθοπεδικό κύριο AliMehmetHussein την Δευτέρα 11.00 …..
- Μα τι λέτε? Αυτό είναι επείγον. Μέχρι τη Δευτέρα θα γίνει τούμπανο από το πρήξιμο και δεν θα ανατάσσεται!!! Στην Ελλάδα τα κατάγματα αντιμετωπίζονται αμέσως!!!
- I am sorry Sir. This is UK! (Λυπάμαι κύριε. Εδώ είναι Ηνωμένο Βασίλειο)!!!
- Εν πάσει περιπτώσει κυρία, μπορώ να μιλήσω με το συνάδελφό μου?
- Impossible Sir! (Αδύνατο κύριε)
Μετά από αυτό, ο άτυχος Έλληνας, όχι μόνο δεν δέχθηκε την περίθαλψη της Νοσοκόμας, αλλά αφού κατέβασε στα Ελληνικά τα «δέοντα καντήλια» αναχώρησε άμεσα, πήγε στο Ξενοδοχείο, ακινητοποίησε πρόχειρα τον καρπό με τους …Times του Λονδίνου και λίγο σελοτέϊπ, άλλαξε τα εισιτήρια πτήσης και επέστρεψε άρον άρον νύχτα στην Αθήνα. Μόλις έφτασε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου φυσικά τακτοποιήθηκε σε 15 λεπτά, είπε το ιστορικό:
«ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΕΙ ΠΕΡΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΦΑΞΩ!!!»
ΥΓ. Τώρα, πώς έγινε και αυτά τα συστήματα δυτικού τύπου θεωρούνται δήθεν πετυχημένα, είναι αντικείμενο άλλου χρονογραφήματος (επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, πολλή «άσπρη μπλούζα» και «λουσάτη κτιριακή υποδομή»). Το ίδιο ισχύει για τη Γερμανία όπου ασθενείς Ελληνες «γκασταρμπάϊντερς» με δισκοκήλη 3ου βαθμού έκαναν «βόλτες» στους φυσικοθεραπευτές και στους χειροπράκτες επί εξάμηνο χωρίς να ξέρουν καν τι είναι η Μαγνητική Τομογραφία, και ενώ έπρεπε να χειρουργηθούν… Σε ερώτησή μου κάποτε σε Γερμανό Ορθοπεδικό «τι διάολο θεραπεία είναι αυτή που κάνετε για 20 μέρες με πολλές μικρές ενέσεις στη σπονδυλική στήλη? Δεν την έχω διαβάσει πουθενά» η απάντηση ήταν «Α Harryτίποτα το ιδιαίτερο. Ξυλοκαίνη με Voltaren σαν Placebo για να περνάει ο καιρός μέχρι να γίνουν καλά και φυσικά να γράφουμε τα γκρανκεσάϊν”(=χαρτάκια πληρωμής της ΑΟΚ)!!!
Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας
Σιγά-σιγά, οι Εγγλέζοι γιατροί μαθαίνουν την σημασία της πρόληψης στην Ιατρική!!
ΔρΑχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
Slowly-slowly, English doctors learn about the value of prevention in Medicine!
Dr. AchillesGeorgiades, Rheumatologist, Greece
Μια πρόσφατη μελέτη στο Ενωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι ενώ το σωτήριον έτος 2000 μΧ, μόνο το 7% των ασθενών που εξήρχοντο από τα Νοσοκομεία της Αγγλίας, μετά από πρόσφατο οστεοπορωτικό κάταγμα Ισχίου, ελάμβαναν κάποια μορφή αντιοστεοπορωτικής θεραπείας, δέκα χρόνια μετά, το 2000 μΧ, οι Εγγλέζοι συνάδελφοι συνειδητοποίησαν επιτέλους την σημασία της πρόληψης και το ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν αντιοστεοπορωτική θεραπεία μετά από κάταγμα Ισχίου, ανήλθε στο 46%.
Στη μελέτη αυτή δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει; Το υψηλό επίπεδο Ιατρικής των Νοσοκομείων του Ενωμένου Βασιλείου, (όσο είναι ακόμη ενωμένο), που διαφημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για το δικό μας το ΕΣΥ; Το υψηλό επίπεδο γνώσης στην Οστεοπόρωση, αλλά και σε άλλες παθήσεις, των Εγγλέζων ιατρών, Καθηγητών και μη, που τριγυρνάνε σε κάθε διεθνές συνέδριο ή καλούνται κάθε τόσο στα τοπικά δικά μας συνέδρια, για να μας ενημερώσουν για την Οστεοπόρωση και την θεραπεία της, προτείνοντας, (ίσως από καθαρή σύμπτωση), να αντικαταστήσουμε τα υπάρχοντα φάρμακα με κάποια άλλα ακριβότερα; Χωρίς να μας λένε, ότι στην πατρίδα τους, οι ρυθμιστικές αρχές (NICE) έχουν υποβιβάσει τα τελευταία σε προτεραιότητα και αποδέχονται και αποζημιώνουν μόνο τα πιο φτηνά!
Αλλά η μελέτη αυτή μας οδηγεί και σε άλλες γενικότερες σκέψεις:
1) Μήπως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η δουλική πολλές φορές συμπεριφορά δικών μας συναδέλφων, (ίσως από υπερβολική ευγένεια), που αποδέχονται ο,τιδήποτε λέγεται από Αγγλοσάξωνες σαν θέσφατο και αξίωμα και ελάχιστες φορές έχω δει σε συνέδρια να σηκωθεί κάποιος να αμφισβητήσει σθεναρά τις απόψεις κάποιου προσκεκλημένου ξένου, ακόμα και όταν η διεθνής βιβλιογραφία τις αμφισβητεί έντονα από πολύ καιρό. Εδώ υπάρχει βέβαια και μια δικαιολογία για αρκετούς από εμάς. Διότι μπορείς να διαμαρτηρηθείς όταν έχεις καταλάβει τι λέει ο άλλος, δυστυχώς όμως τα αγγλικά μας ή δεν είναι τόσο καλά ή ο ομιλητής μιλάει μια γλώσσα που ομοιάζει αρκετά με τα αγγλικά, αλλά δεν είναι σαν αυτά που διδαχθήκαμε στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
2) Μήπως όμως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και η νοοτροπία κάποιων ασθενών, οι οποίοι για ψύλλου πήδημα, τρέχουν στα νοσοκομεία του Λονδίνου και των άλλων αγγλικών πόλεων, ξοδεύοντας τεράστια ποσά, σίγουροι ότι θα βρουν τους μάγους και φημισμένους γιατρούς. Βέβαια τις περισσότερες φορές επιστρέφουν άκρως ικανοποιημένοι, διότι οι συγκεκριμένοι γιατροί τους εξέτασαν λεπτομερώς, τους έκαναν δωρεάν περίεργες και δύσκολες εξετάσεις και τους έδωσαν δωρεάν και το σούπερ καινούργιο φάρμακο για την ασθένειά τους. Δεν γνωρίζουν βέβαια ότι έχουν μπει, από άγνοια τους, (διότι δεν κατάλαβαν τι υπέγραφαν), σε κάποιο πρωτόκολλο με πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάζει ο φημισμένος γιατρός, αμοιβώμενος πλουσιοπάροχα από κάποια φαρμακευτκή εταιρεία, και που κανείς δεν ξέρει ακόμη τα θεραπευτικά του αποτελέσματα ή τις παρενέργειες του.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη, αλλά δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι υποστηρίζω ότι στην Ελλάδα όλα είναι καλά και οι γιατροί και τα νοσοκομεία μας δουλεύουν σε ανεκτά επίπεδα. Και εδώ έχουμε πάρα πολλά και ανάλογα προβλήματα. Αλλά τουλάχιστον εδώ μπορούμε να διασταυρώσουμε κάποιες αμφισβητούμενες ιατρικές γνωματεύσεις εύκολα, γρήγορα και σχετικά φτηνά με κάποιους άλλους αντίστοιχους γιατρούς. Στην Αγγλία με ποιόν θα τις διασταυρώσεις; Με τον Χάρι Πότερ;
Πηγή = Klop C, Gibson-Smith D, Elders PJ, Welsing PM, Leufkens HG, Harvey NC, Bijlsma JW, van Staa TP, de VriesF.Anti-osteoporosis drug prescribing after hip fracture in the UK: 2000-2010, Osteoporos Int. 2015 May 12. [Epubahead of print]
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;