22:45
22-10-2013
Αρθρογραφία
Αρθρο του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα (*)
* "Πές το, πές το, πολλές φορές, κάτι θα μείνει" (Γιόζεφ Γκαίμπελς, Ψυχίατρος, Υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ)
* Πές το πές το το κοπέλι, κάνει την κυρά και θέλει" (Κρητική μαντινάδα)
* "Και ο Θεός χρειάζεται διαφήμιση. Γι αυτό κτυπούν οι καμπάνες" (Βιβλίο Μαρκετιγκ, οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς"
* Τσι θάλασσας τα κύματα κτυπούνε βράχο βράχο, και τσι κουβέντες που μας λέν, στ' αρχ..... μου τσι γράφω" (Κρητική μαντινάδα)
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2010--2013) παρατηρείται εν συντομία ένα παράδοξο φαινόμενο στήν Ελλάδα: Ενα οικονομικό πρόβλημα χρέους δημιουργήθηκε από λάθη πολιτικών του παρελθόντος (υπερδανεισμός, υπερδιορισμοί δημοσίου, απαράδεκτη δυσλειτουργία δημοσίου, και κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας). Αυτό οδήγησε σε έλλειψη ρευστότητας, με όλα τα συνεπακόλουθα. Γίνεται τώρα προσπάθεια να επιλυθεί με εντελώς λανθασμένη τακτική. Αποτέλεσμα? Υφεση, ανύπαρκτη ανάπτυξη, ανεργία πάνω από 40%, κλείσιμο του 50% των επιχειρήσεων, ελλειμματικοί ισολογισμοί οικογενειών και επιχειρήσεων κλπ. Η κατάσταση ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ!!! Το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ όμως είναι το εξής: Εάν αυτά συνέβαιναν τά έτη 1975-1995, "θα είχε ξηλωθεί και το τελευταίο πλακάκι πεζοδρομίου"!!! "ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ". Αντίθετα, τι παρατηρούμε τώρα; Ενα λαό αποβλακωμένο στήν τηλεόραση (Τουρκοσήριαλ, ποδόσφαιρο και ΧρυσηΑυγειολογία) και τις καφετέριες, που δεινοπαθεί μέν, αλλά απολαμβάνει τον ήλιο με φραπέ υπνωμένος, ενώ δεν έχει να πληρώσει τη ΔΕΗ, τους Φόρους, τα 7 ειδικά Τέλη, το ενοίκιο, και φυσικά έχει μειώσει την κατανάλωση από 50-70%. ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ? Φυσικά ΔΕΝ υιοθετούμε τη βλακώδη άποψη ότι δήθεν "μας ψεκάζουν με χημικά" (ίσως αυτό γίνεται στίς ΗΠΑ). Είναι ΒΕΒΑΙΟ ΟΜΩΣ ότι ο Ελληνικός λαός "ΨΕΚΑΖΕΤΑΙ" με κάτι πιό επικίνδυνο. Τον ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.
Στη Σχολή Ευελπίδων παλιά διδασκόταν το μάθημα "Πολιτικός Πόλεμος, Προπαγάνδα και Ψυχολογικές Επιχειρήσεις" μέχρι το έτος 1983 οπότε τα μαθήματα αυτά μάλλον καταργήθηκαν. Τα διδασκόμενα εγχειρίδια ήταν μεταφρασμένα από τα αντίστοιχα του Αμερικανικού Στρατού. Τα μαθήματα αυτά διδάσκονταν με εφαρμογή στήν ΣΣΕ, στη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και στη Σχολή Διοικητών μονάδων. Τα εγχειρίδια αυτά είναι μάλλον δυσεύρετα σήμερα. Σημειώνεται ότι οι αρχές Ψυχολογικού Πολέμου εφαρμόσθηκαν κατά κόρον από ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (Ναζί - Γκαίμπελς, Βρεττανοί, Αμερικανοί, Ιάπωνες, Σοβιετικοί), αλλά οι γνώσεις εμπλουτίσθηκαν αργότερα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ολες οι αρχές του Ψυχολογικού Πολέμου είναι εφαρμοστέες τόσο σε διακρατικούς πολέμους όσο και σε ΕΜΦΥΛΙΟ πόλεμο, ακόμα και ΜΗ ΕΝΟΠΛΟ. Γιά παράδειγμα "όταν εξαθλιώνεις κάποιον και πεινά, και δεν παίρνει το όπλο, σημαίνει ότι εφάρμοσες επιτυχή Ψυχολογικό πόλεμο και τον καθήλωσες έγκαιρα"! Εξ άλλου "Ο ΕΧΘΡΟΣ" δεν είναι πάντα "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ". Συχνότατα είναι "ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ". Το πρόβλημα των λαών είναι ότι από παραπληροφόρηση ΑΔΥΝΑΤΕΙ να αναγνωρίσει ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, συχνά δέ ΤΟΝ ΣΥΓΧΕΕΙ με φίλιες δυνάμεις!!! Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από το αρχείο του Συν/χη Ε/Α φίλου κ. Χ.Γ.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ
Το 1972 στην ΣΣΕ διδάχθηκα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, αργότερα το 1975 στην Σχολή Αξκών (ΤΘ) διδάχτηκα και εκπαιδεύτηκα στις ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και το 1983 στην Σχολή Διοικητών Μονάδων ξαναεκπαιδεύηκα σε άλλο επίπεδο εφαρμογή ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ο Σκοπός των αρχικών μαθημάτων ήταν η παροχή πληροφοριών και βασικών γνώσεων για να μας βοηθήσει στη σχεδίαση και διεξαγωγή των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΨΕ) και μετέπειτα στην υλοποίησή των.
ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
3. Ορισμοί
α. Ψυχολογικές Επιχειρήσεις
(1) Οι ΨΕ είναι σχεδιασμένες ψυχολογικές δραστηριότητες στην Ειρήνη και στον Πόλεμο που απευθύνονται προς εχθρικό, φιλικό και ουδέτερο ακροατήριο με σκοπό να επηρεάσουν την στάση και τη συμπεριφορά τούτου ευνοϊκά σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα που έχουν προαποφασισθεί. Δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση του όρου ''Ψυχολογικές Επιχειρήσεις" με την "Πληροφόρηση" (Ενημέρωση) που απευθύνεται στο λαό και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, και που έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση των εχθρικών Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΨΕ) και που πρέπει να βασίζεται πάντοτε στην αλήθεια.
(2) Περιλαμβάνουν ψυχολογικές ενέργειες, ψυχολογικό πόλεμο και Ψυχολογικές επιχειρήσεις σταθεροποιήσεως, διεξάγονται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, θρησκευτικό κλπ, και αναλαμβάνονται κατόπιν σχεδιάσεως για επίτευξη επιθυμητού ψυχολογικού αποτελέσματος.
β. Ψυχολογική Ενέργεια (ΨΕΝ)
Η χρησιμοποίηση ψυχολογικών μέσων και δραστηριοτήτων στην ειρήνη και στον πόλεμο με σκοπό να περιορισθεί η δυνατότητα ή το γόητρο του εχθρού (πχ τραγούδι "Κορόϊδο Μουσολίνι") στό λαό, σε πιθανές εχθρικές ή ουδέτερες χώρες και να αυξήσουν την φιλική διάθεση των χωρών αυτών προς τις δικές μας δυνάμεις.
γ. Ψυχολογικός Πόλεμος
Ή άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον πληθυσμό και, στις Ένοπλες δυνάμεις του εχθρού κατά την περίοδο έντασης διεθνών σχέσεων ή κατά τη διάρκεια πολέμου προς επηρεασμό της στάσεως και της συμπεριφοράς εχθρικών ομάδων και άλλων στόχων σε περιοχές που ελέγχονται από τον εχθρό. Χρησιμοποιείται κυρίως για την υποστήριξη όλων των προσπαθειών που κατευθύνονται προς τον εχθρό με σκοπό να εξασθενίσει τη θέληση του να εμπλακεί ή να συνεχίσει τις εχθροπραξίες και να περιορίσει τις πολεμικές δυνατότητες του.
δ. Στρατηγικός Ψυχολογικές Πόλεμος
Ενέργειες που γίνονται σε περίοδο εντάσεως των σχέσεων της χώρας προς άλλες χώρες ή πολέμου με τις οποίες επιδιώκονται μακροχρόνιοι και κυρίως πολιτικοί Αντικειμενικοί Σκοποί (ΑΝΣΚ) και σκοπό έχουν να υπονομεύσουν τη θέληση του εχθρού προς πόλεμο ή να περιορίσουν τις πολεμικές του δυνατότητες. Οι ενέργειες αυτές δυνατόν να κατευθύνονται προς την Κυβέρνηση του εχθρού ή προς το σύνολο του Εχθρικού Πληθυσμού ή προς ορισμένες ομάδες αυτού. Η πολιτική του στρατηγικού ψυχολογικού πολέμου καθορίζεται από την Κυβέρνηση της χώρας.
ε. Τακτικός Ψυχολογικός Πόλεμος
Ενέργειες που έχουν σαν σκοπό να ασκήσουν Ψυχολογική πίεση στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον Πληθυσμό του εχθρού μέσα στη Ζώνη μάχης για την υποστήριξη τακτικών επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν σχεδιασθεί ή διεξάγονται αυτές.
στ. Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Σταθεροποιήσεως
Ενέργειες που έχουν σαν σκοπό να βοηθήσουν στην επιβολή και διατήρηση του νόμου και της ασφαλείας στη ζώνη μάχης και σε περιοχές μετόπισθεν των φίλιων δυνάμεων, καθώς και στην απόκτηση της υποστήριξης του ντόπιου πληθυσμού σε περιοχές που κατέχονται από φίλιες δυνάμεις, για προώθηση πολιτικών και στρατιωτικών Αντικειμενικών Σκοπών (ΑΝΣΚ).
4. Στόχοι των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων
Στόχοι των ΨΕ αποτελούν όχι μόνο οι δικές μας αλλά ξένες (αλλοδαπές ομάδες). Οι στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές ενέργειες, που σχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται για επηρεασμό των ομάδων τούτων αποτελούν τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
σελ -4, 5 -
4. Δυνατότητες Ψυχολογικών Επιχειρήσεων:
α. Να χρησιμοποιούν τα ψυχολογικά μέσα για μετάδοση μηνυμάτων προς επηρεασμό του στόχου τους.
β. Να έχουν σαν στόχο ομάδες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές, εργατικές, υπαλλήλων, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.
γ. Να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική ξένων κρατών, τους στρατιωτικούς ΑΝΣΚ, την διακυβέρνηση αυτών, και την θέλησή τους για πόλεμο.
δ. Να υποστηρίζουν πολιτικούς αντικειμενικούς στόχους για συνεργασία ουδετέρων χωρών, για ενίσχυση ή εξασθένηση συμμαχιών, για αποτροπή άλλου κράτους από την ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων και για επηρεασμό προς συνθηκολόγηση του εχθρού.
ε. Ειδικότερα σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά αποτελέσματα που δημιουργούν οι τακτικές επιχειρήσεις, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των παρακάτω:
(1) Να μειώσουν το Ηθικό του Στρατού του Εχθρού και του Εχθρικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας τυχόν κακή συμπεριφορά προς Εθνικές Ομάδες και μειονότητες ή εκμεταλλευόμενοι μειονεκτική θέση του εχθρού.
(2) Να μειώσουν την μαχητική ισχύ του εχθρού, υποσκάπτοντας το ηθικό του, όπως παραπάνω.
(3) Να υποκινήσουν το προσωπικό του εχθρού σε αυτομολίες, ή λιποταξίες ή να το προτρέψουν σε παράδοση ή εγκατάλειψη θέσεων που κατέχονται από αυτόν.
(4) Να εξαπατήσουν τον εχθρό, μεταδίδοντας σε αυτόν ψευδείς ειδήσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους του πολέμου.
στ. Να επιτύχουν ανάμεσα στα άλλα, τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα:
(1) Να ενθαρρύνουν άτομα που διαφωνούν με τον εχθρό μέσα στην περιοχή τους και να κατευθύνουν τις ενέργειες αυτών κατά της πολεμικής του προσπάθειας.
(2) Να ενθαρρύνουν φίλιο (δικό μας) πληθυσμό, που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του εχθρού, να διατηρεί το ηθικό του και να κατευθύνουν τις ενέργειες του (ενεργητικές ή παθητικές), κατά της πολεμικής προσπάθειας του εχθρού.
(3) Να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με ουδέτερα κράτη , ώστε αυτά να υποστηρίζουν ενεργά τη χώρα μας και τους συμμάχους μας.
σελ -6-7-
6. Χρησιμοποίηση των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων
α. Στρατηγικός Ψυχολογικός Πόλεμος
Ο Στρατηγικός ΨΠ σχεδιάζεται για την επίτευξη ευρέων και μακροχρονίων σκοπών, σε συντονισμό με τα γενικά στρατηγικά σχέδια. Τα αποτελέσματα αυτών γίνονται αντιληπτά σίγα - σιγά στο μέλλον. Κατευθύνεται προς τα στρατεύματα και τον πληθυσμό του εχθρού που βρίσκονται και έξω από τη ζώνη μάχης, ή προς οποιαδήποτε εχθρική χώρα.
Οι Αντικειμενικοί Σκοποί (ΑΝΣΚ) των επιχειρήσεων αυτών και η επίτευξη τους αναπτύσσονται αμέσως παρακάτω:
(1) Αντικειμενικοί σκοποί του Στρατηγικού ΨΠ είναι:
(α) Να υποστηρίξουν και να επεξηγήσουν την πολιτική, τους ΑΝΣΚ και επιδιώξεις της χώρας από την οποία διεξάγονται!
(β) Να υπενθυμίζουν την πολιτική και τους σκοπούς) που φιλοδοξεί να αποκτήσει ο στόχος κάθε φορά που κρίνεται σκόπιμο.
(γ) Να διεγείρουν την κοινή γνώμη ή να προκαλέσουν πολιτικές πιέσεις για ανάληψη ή αποφυγή επιχειρήσεων.
(δ) Να επηρεάσουν την στρατηγική και την τακτική του εχθρού.
(ε) Να υποστηρίξουν οικονομικές και άλλες κυρώσεις κατά του εχθρού που δεν απαιτούν άσκηση βίας.
(στ) Να δημιουργήσουν διαφωνίες ανάμεσα στην πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία του εχθρού.
(ζ) Να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του εχθρού προς την ηγεσία του και τους σκοπούς του πολέμου που τέθηκαν από αυτήν.
(η) Να μειώσουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του πληθυσμού του εχθρού.
(θ) Να ενθαρρύνουν την δυσαρέσκεια θρησκευτικών, Εθνικών, πολιτικών, οικονομικών και άλλων εχθρικών ομάδων προς την Κυβέρνηση τους, λόγω μη ικανοποίησης αιτημάτων τους, καθώς επίσης και μεταξύ αυτών.
(ι) Να παρεμβάλλονται στο σύστημα ελέγχου ή στις επικοινωνίες του εχθρού.
(ία) Να αποτρέπουν την ηθική και ενεργό υποστήριξη( ουδετέρων ή φίλιων χωρών προς τον εχθρό , ή στην ανάγκη να επιδιώκουν συνεχή ουδετερότητα αυτών προς τον εχθρό.
(ιβ) Να καταστήσουν στην διεθνή κοινή γνώμη τους δικούς μας ηγέτες πιο δυνατούς και τους ηγέτες του εχθρού ασθενέστερους.
(ιγ) Να δώσουν ελπίδες και να εξυψώσουν το ηθικό αντιστασιακών ομάδων μέσα στην περιοχή του εχθρού.
(ιδ) Να παράσχουν υποστήριξη σε περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα.
(ιέ) Να ενισχυθούν ή να συμπληρώσουν τον Τακτικό Ψυχολογικό Πόλεμο.
(2) Επίτευξη των Αντικειμενικών Σκοπών
Μεταξύ των καταστάσεων που διευκολύνουν την επίτευξη αντικειμενικών σκοπών του Στρατηγικού Ψυχολογικού Πολέμου είναι οι παρακάτω:
(α) Στρατηγικές επιτυχίες φίλιων (δικών μας) δυνάμεων. (Βλέπε Ψευδή δήλωση: "ΠΕΤΥΧΑΜΕ. Εχουμε πλεόνασμα!)
(β) Ελλείψεις τροφίμων, στέγης, ιματισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στον εχθρικό πληθυσμό. (Βλέπε Αργεντινή, Βλέπε Ελλάδα)
(γ) Καταχρήσεις και διαφθορά των ηγετικών στελεχών του εχθρού (Βλέπε αδιαφορία της Τρόϊκας γιά ΔΙΩΞΗ χιλιάδων διεφθαρμένων πολιτικών της περασμένης 30 ετίας).
(δ) Ελλείψεις του εχθρού σε στρατιωτικό προσωπικό και μέσα.
(ε) Πληθωρισμός ή άνιση και υπέρμετρη φορολογία στην χώρα του εχθρού. (Βλέπε Ελλάδα)
(στ) Φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις στη χώρα του εχθρού.
(ζ) Πολιτικές διαφορές ή έλλειψη εμπιστοσύνης του εχθρού προς τους ηγέτες του.
(η) Έλλειψη πόρων για υποστήριξη οικονομικών και πολεμικών προγραμμάτων από τον εχθρό,
(θ) Καταπιεστικές ενέργειες των αστυνομικών οργάνων του Εχθρού, όπως η τρομοκράτηση, οι συλλήψεις η λογοκρισία, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και άλλα μέτρα, που χαρακτηρίζουν το Κράτος σαν Αστυνομικό
β. Τακτικός Ψυχολογικός Πόλεμος
Αυτός σχεδιάζεται και διεξάγεται σε περιοχές που λαμβάνουν χώρα τακτικές επιχειρήσεις, για άμεση υποστήριξη αυτών. Οι αντικειμενικοί σκοποί και οι περιορισμοί αυτού έχουν όπως παρακάτω:
(1) Αντικειμενικοί Σκοποί Τακτικών Ψυχολογικού Πολέμου (ΨΠ).
(α) Να μειώσουν το Ηθικό και την μαχητική ισχύ του Εχθρού.
(β) Να αυξήσουν τα ψυχολογικά αποτελέσματα από τη χρήση των δικών μας όπλων.
(γ) Να επιφέρουν σύγχυση στον εχθρό,
(δ) Να διευκολύνουν την κατάληψη εχθρικών περιοχών, απευθύνοντας στις δυνάμεις του εχθρού τελεσίγραφα και οδηγίες συγκεντρώσεως και παραδόσεως.
(ε) Να διευκολύνουν την διεξαγωγή του Στρατηγικού ΨΠ, παρέχοντας σε αυτόν για εκμετάλλευση περισσότερο λεπτομερείς και επίκαιρες πληροφορίες για τα τρωτά σημεία του εχθρού, στην περιοχή των επιχειρήσεων.
(στ) Να δώσουν πληροφορίες και οδηγίες σε δικά μας τμήματα που ενεργούν στη ζώνη μάχης του εχθρού.
(ζ) Να παράσχουν γρήγορα ειδική και άμεση υποστήριξη στις δικές μας μάχιμες Μονάδες.
(η) Να δημιουργήσουν καλή φήμη για τον Έλληνα Στρατιώτη και τους ηγέτες του.
(2) Επίτευξη Αντικειμενικών Σκοπών
Στις Καταστάσεις που διευκολύνουν την επίτευξη στον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ) του Ταχτικού Ψυχολογικού Πολέμου (ΨΠ) είναι οι παρακάτω:
(α) Διαδοχικές αποτυχίες του εχθρού και μέγαλες απώλειες αυτού.
(β) Σφοδροί και αποτελεσματικοί Βομβαρδισμοί από το Πυροβολικό και την Αεροπορία (βλέπε βομβαρδισμός Δρέσδης, βλέπε 2 ατομικές βόμβες Ιαπωνίας).
(γ) Αμφίβολες στρατιωτικές καταστάσεις για τον εχθρό.
(δ) Ελλείψεις σε εφόδια και υλικά του εχθρού (βλέπε 92 βομβαρδισμοί λιμανιού και πόλης Πρέβεζας, με σκοπό την διακοπή ανεφοδιασμού της VIII μεραρχίας στό Αλβανικό μέτωπο, 1940-1941).
(ε) Η ύπαρξη Αξιωματικών του εχθρού χωρίς πείρα και ειδίκευση.
(στ) Κακές ειδήσεις από τις οικογένειες του εχθρού,
(ζ) Παρατεταμένη χρησιμοποίηση των ίδιων εχθρικών τμημάτων σε τακτικές επιχειρήσεις.
(η) Χρησιμοποίηση προσωπικού και στελεχών, προχωρημένης ηλικίας, χωρίς πείρα ή χωρίς ΕΙΔΙΚΗ εκπαίδευση (βλέπε χρήση άσχετων Διοικητών σε Κρατικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, Νοσοκομεία, Εφορίες, Βιομηχανίες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κλπ, με σκοπό τη δυσλειτουργία, και το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση).
(θ) Χρησιμοποίηση κατά τη Μάχη, Εθνικών, θρησκευτικών και Πολιτικών μειονοτήτων, παρά τη θέλησή τους, ή τις αντιθέσεις τους.
(ι) Μη ένθερμη υποστήριξη από τους στρατιώτες του εχθρού, της εθνικής του, ιδεολογίας ή και το πιθανότερο, διαφωνία ή αντίθεση αυτών, προς την ιδεολογία της Τάξεως ή Ομάδας που κυβερνά.- ΤΕΛΟΣ
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;