ΩΡΑ
20:35:18
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11 Μαΐου 2011
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Περισσότερες συχνότητες για διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω κινητών συνδέσεων
Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη, 11 Μαΐου, το νομοθετικό σχέδιο που θα επιταχύνει την εξάπλωση των διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω κινητών συνδέσεων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν η Ευρώπη να φανεί πιο τολμηρή στις δράσεις της και να αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.

 

Η πρόσβαση σε ταχείες ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε αραιοκατοικημένες ή σε απόμακρες περιοχές, όπως αγροτικές ή νησιωτικές περιοχές, δεν είναι δυνατή χωρίς την ύπαρξη ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Για την ύπαρξη, όμως, αδιάλειπτης διαδικτυακής σύνδεσης χρειάζεται να δεσμευθούν κάποιες ραδιοσυχνότητες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διάθεση του "ψηφιακού μερίσματος", το οποίο θα προκύψει από την αποδέσμευση ραδιοσυχνοτήτων μετά τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.

Το πρώτο πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα, ένα κεντρικό στοιχείο του ψηφιακού θεματολογίου, αποβλέπει στο να παράσχει ταχείες ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες σε όλους έως το 2013 και ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστον 30 Mbps, έως το 2020, γεφυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ψηφιακό χάσμα.

Παρότι η κατανομή των συχνοτήτων αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, οι κανόνες σχετικά με το πώς θα διατεθεί το ραδιοφάσμα μεταξύ των παρόχων και των χρηστών του δικτύου θα πρέπει να οριστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα θα συμβάλλει στον συντονισμό της χρήσης του και θα παράσχει επίσης τη μέγιστη ευελιξία και διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κυκλοφορία δεδομένων μέσω κινητών ψηφιακών πλαισίων διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Με τον ρυθμό αυτόν, η κυκλοφορία θα έχει πολλαπλασιασθεί επί 40 από το 2009 έως το 2014.

Ταχύτερο διαδίκτυο - Κλειδί για την άνθηση της καινοτομίας

"Θέλω η Ευρώπη να έχει την καλύτερη ευρυζωνική χωρητικότητα και τις υψηλότερες ταχύτητες, γιατί τότε θα είμαστε η πηγή για την ανάπτυξη όλων των νέων υπηρεσιών οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη οικονομία. Θέλω η Ευρώπη να γίνει το σπίτι της επόμενης γενιάς των Googles, Yahoos, Apples και όλων των άλλων εταιριών που αποτελούν παράδειγμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας", δήλωσε ο εισηγητής Gunnar Hökmark (ΕΛΚ, Σουηδία).

Το κείμενο εγκρίθηκε με 615 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 16 αποχές.

800 MHz - Συχνότητα, από το 2013, για διαδίκτυο μέσω κινητών συνδέσεων

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν, από τον Ιανουάριο 2013, τη ζώνη των 800 MHz για εναρμονισμένη χρήση των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών.  Το ΕΚ ενέκρινε σχετική τροπολογία ζητώντας να επιτραπεί στα κράτη μέλη να ζητήσουν την αναβολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2015, ή ακόμη και περισσότερο, εφόσον έχουν προβλήματα με το διασυνοριακό συντονισμό των συχνοτήτων με τις γειτονικές τρίτες χώρες.

Μετά το 2013, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η ΕΕ να φανεί ακόμη πιο τολμηρή. Οι ζώνες των 1,5 GHz και 2,3 GHz θα πρέπει επίσης να διατεθούν για κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ το ραδιοφάσμα που έχει παραχωρηθεί για την κυκλοφορία δεδομένων μέσω κινητών πλαισίων θα πρέπει να φθάσει σε τουλάχιστον 1200 MHz έως το 2015. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αποδοτικότητα της χρήσης του ραδιοφάσματος προκειμένου να εκτιμήσει εάν θα πρέπει να εναρμονιστούν και άλλες , συμπληρωματικές συχνότητες (όπως η ζώνη των 700 MHz), ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέους χρήστες και υπηρεσίες.

Τα επόμενα βήματα

Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν τη νομοθετική πρόταση στις 27 Μαΐου. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων (ΕΚ και Επιτροπή) σε ότι αφορά το τελικό κείμενο του νομοθετικού σχεδίου.

|
Ροή Ειδήεων

15:01 | Πρέβεζα
Το νέο ΔΣ του κυνηγετικού συλλογου Πρέβεζας


14:02 | Πρέβεζα
Επιστολή του Βουλευτή Σ.Γιαννάκη με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές


18:18 | Πρέβεζα
Επιτέλους! Παραδόθηκαν τα πρώτα 15 χλμ της Αμβρακίας οδού


14:02 | Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα αύριο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος


13:58 | Πρέβεζα
''Επέστρεψε'' στην βάση του το γλυπτό του ''Χαλασμού της Πρέβεζας''


18:0 | Πρέβεζα
Η καρδιολόγος Κωνσταντίνα Κατσάνου υποψήφια με τον συνδυασμό του Ν. Γεωργάκου


13:12 | Πρέβεζα
Η Πρέβεζα ετοιμάζεται να γιορτάσει την πρώτη Ανάσταση


09:44 | Πρέβεζα
Το απόγευμα της Μ.Τετάρτης τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού του ΠατροΚοσμά


09:35 | Ήπειρος
Ημερίδα ''Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία''


21:12 | Αθλητικά
LIVE!! Η Απονομή πρωταθλήματος στον ΠΑΟΚ


17:20 | Ελλάδα
ΑΡΙΣΤΕΡΑ? Άσε μας κουκλίτσα μου!


22:50 | Πρέβεζα
Ο Δημ. Καραμανίδης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Γεωργάκου


22:10 | Πρέβεζα
Μεγάλη συγκέντρωση Ροπόκη στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου [Video]


16:04 | Πρέβεζα
Το Σάββατο τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!


09:35 | Πρέβεζα
Σήμερα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ