ΩΡΑ
20:35:18
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11 Μαΐου 2011
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠερισσότερες συχνότητες για διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω κινητών συνδέσεων


Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη, 11 Μαΐου, το νομοθετικό σχέδιο που θα επιταχύνει την εξάπλωση των διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω κινητών συνδέσεων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν η Ευρώπη να φανεί πιο τολμηρή στις δράσεις της και να αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.

 

Η πρόσβαση σε ταχείες ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε αραιοκατοικημένες ή σε απόμακρες περιοχές, όπως αγροτικές ή νησιωτικές περιοχές, δεν είναι δυνατή χωρίς την ύπαρξη ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Για την ύπαρξη, όμως, αδιάλειπτης διαδικτυακής σύνδεσης χρειάζεται να δεσμευθούν κάποιες ραδιοσυχνότητες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διάθεση του "ψηφιακού μερίσματος", το οποίο θα προκύψει από την αποδέσμευση ραδιοσυχνοτήτων μετά τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.

Το πρώτο πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα, ένα κεντρικό στοιχείο του ψηφιακού θεματολογίου, αποβλέπει στο να παράσχει ταχείες ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες σε όλους έως το 2013 και ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστον 30 Mbps, έως το 2020, γεφυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ψηφιακό χάσμα.

Παρότι η κατανομή των συχνοτήτων αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, οι κανόνες σχετικά με το πώς θα διατεθεί το ραδιοφάσμα μεταξύ των παρόχων και των χρηστών του δικτύου θα πρέπει να οριστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα θα συμβάλλει στον συντονισμό της χρήσης του και θα παράσχει επίσης τη μέγιστη ευελιξία και διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η κυκλοφορία δεδομένων μέσω κινητών ψηφιακών πλαισίων διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Με τον ρυθμό αυτόν, η κυκλοφορία θα έχει πολλαπλασιασθεί επί 40 από το 2009 έως το 2014.

Ταχύτερο διαδίκτυο - Κλειδί για την άνθηση της καινοτομίας

"Θέλω η Ευρώπη να έχει την καλύτερη ευρυζωνική χωρητικότητα και τις υψηλότερες ταχύτητες, γιατί τότε θα είμαστε η πηγή για την ανάπτυξη όλων των νέων υπηρεσιών οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη οικονομία. Θέλω η Ευρώπη να γίνει το σπίτι της επόμενης γενιάς των Googles, Yahoos, Apples και όλων των άλλων εταιριών που αποτελούν παράδειγμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας", δήλωσε ο εισηγητής Gunnar Hökmark (ΕΛΚ, Σουηδία).

Το κείμενο εγκρίθηκε με 615 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 16 αποχές.

800 MHz - Συχνότητα, από το 2013, για διαδίκτυο μέσω κινητών συνδέσεων

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν, από τον Ιανουάριο 2013, τη ζώνη των 800 MHz για εναρμονισμένη χρήση των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών.  Το ΕΚ ενέκρινε σχετική τροπολογία ζητώντας να επιτραπεί στα κράτη μέλη να ζητήσουν την αναβολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2015, ή ακόμη και περισσότερο, εφόσον έχουν προβλήματα με το διασυνοριακό συντονισμό των συχνοτήτων με τις γειτονικές τρίτες χώρες.

Μετά το 2013, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η ΕΕ να φανεί ακόμη πιο τολμηρή. Οι ζώνες των 1,5 GHz και 2,3 GHz θα πρέπει επίσης να διατεθούν για κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ το ραδιοφάσμα που έχει παραχωρηθεί για την κυκλοφορία δεδομένων μέσω κινητών πλαισίων θα πρέπει να φθάσει σε τουλάχιστον 1200 MHz έως το 2015. Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αποδοτικότητα της χρήσης του ραδιοφάσματος προκειμένου να εκτιμήσει εάν θα πρέπει να εναρμονιστούν και άλλες , συμπληρωματικές συχνότητες (όπως η ζώνη των 700 MHz), ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέους χρήστες και υπηρεσίες.

Τα επόμενα βήματα

Οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν τη νομοθετική πρόταση στις 27 Μαΐου. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων (ΕΚ και Επιτροπή) σε ότι αφορά το τελικό κείμενο του νομοθετικού σχεδίου.

|Ροή Ειδήεων

15:38 | Κόσμος
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας


13:29 | Πρέβεζα
Αποφάσεις για την προστασία της χερσαίας ζώνης λιμένος για την θερινή περίοδο έλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Πρέβεζας


11:14 | Αγρίνιο
Φρίκη στο Αγρίνιο: Πα-τέρας εξέδιδε την 15χρονη κόρη του σε 53χρονο!


18:18 | Αθλητικά
Οι ευρωπαϊκές κληρώσεις για ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, Ατρόμητου και Αρη


17:41 | Πρέβεζα
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον διαγωνισμό για το Άκτιο - Αμβρακία


17:20 | Πρέβεζα
Ξεκινά και πάλι τις διαδρομές του το τραίνο πόλης από τον Δήμο της Πρέβεζας.


13:26 | Αιτωλοακαρνανία
O ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ - LIVE ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019


18:24 | Πρέβεζα
Δεύτερο τίτλος για την Δέσποινα Παπαμιχαήλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και στο Aschaffenburg της Γερμανίας


16:27 | Αθλητικά
Στους ''8'' του κόσμου οι Εθνικές πόλο ανδρών και γυναικών!


15:01 | Πρέβεζα
Σαν σήμερα, πριν από 91 χρόνια αυτοκτονεί στην Πρέβεζα ο Κώστας Καρυωτάκης.


20:12 | Πολιτική
Μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος ένα από τα μέτρα φοροελάφρυνσης στις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη


19:55 | Ηγουμενίτσα
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 38χρονο πεζό


10:59 | Πρέβεζα
Το Δ.Σ. του ΠΑΣ Πρέβεζα ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας 8 ποδοσφαιριστών


10:56 | Ήπειρος
Συνελήφθησαν τρία άτομα με 8 κιλά κάνναβης μετά από καταδίωξη


08:01 | Αθλητικά
Η Αλγερία κατέκτησε το Copa Africa 2019 [ Video με τα Highlights του τελικού ]