ΩΡΑ
15:53:11
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30-5-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Life&Style

Liberty Reserve : Το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος στον κόσμο...
 

 

Το όνομα της εταιρίας: Liberty Reserve. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η εταιρία έχει έδρα στην Κόστα Ρίκα και διασυνδέσεις με τη Ρωσία, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και...

άλλες χώρες με χαλαρή εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η εταιρία-φάντασμα είχε περισσότερους από 1 εκατομ. «πελάτες» σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων οι 200.000 στις ΗΠΑ.

 

Η ανακοίνωση για την εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε από τον αρμόδιο εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Πρέετ Μπαραρά, ο οποίος πρωτοστατούσε στις έρευνες: «Σήμερα απαγγείλαμε κατηγορίες σε μία υπόθεση που είναι από τις μεγαλύτερες στα χρονικά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι κατηγορίες βαρύνουν επτά στελέχη και εργαζόμενους της Liberty Reserve, οι οποίοι επί τέσσερα χρόνια διακινούσαν ένα από τα πιο δημοφιλή ψηφιακά νομίσματα στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

 

Ανώνυμοι λογαριασμοί, μηδενικοί έλεγχοι

 

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι το ξέπλυμα γινόταν ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος άνοιγε έναν τραπεζικό λογαριασμό μέσω ίντερνετ χωρίς να αποκαλύψει τα πραγματικά του στοιχεία, καθώς μία ηλεκτρονική διεύθυνση ήταν υπεραρκετή. Στη συνέχεια η Liberty Reserve έστελνε τα κεφάλαια του ενδιαφερόμενου σε χώρες όπως το Βιετνάμ, που δεν διαθέτουν αυστηρή τραπεζική εποπτεία και τα μετέτρεπε σε «ψηφιακά νομίσματα» όπως το αποκαλούμενο «δολάριο Liberty Reserve», ένα είδος λογιστικού χρήματος για να χαθούν τα ίχνη των συναλλαγών.

 

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η εταιρία-φάντασμα είχε περισσότερους από 1 εκατομ. «πελάτες» σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων οι 200.000 στις ΗΠΑ. Η λέξη Liberty υποδηλώνει προφανώς απόλυτη ελευθερία των ενδιαφερομένων στη διαχείριση των κεφαλαίων τους, αλλά όπως τονίζει ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης «η μόνη ελευθερία που προσέφερε το Liberty Reserve ήταν η ελευθερία των χρηστών να διαπράξουν εγκλήματα και αυτό γιατί η πλατφόρμα αυτή άρχισε να προσελκύει κακοποιούς, χάκερς και διακινητές μαύρου χρήματος».

 

Ένας σύγχρονος «Αλ Καπόνε»

 

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις έρευνες δηλώνει χαρακτηριστικά ότι αν ζούσε σήμερα ο Αλ Καπόνε, κάπως έτσι θα έκρυβε τα χρήματά του. Οι έρευνες είχαν επεκταθεί σε 17 χώρες, ενώ ο ιδρυτής της εταιρίας συνελήφθη στην Ισπανία. Ουσιαστικά η Liberty Reserve εξελίχθηκε σε παγκόσμιο εργαλείο ξεπλύματος, υποστηρίζει ο εισαγγελέας Πρέερ Μπαραρά.


 

«Η Liberty Reserve λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύει και να υποβοηθά τους εγκληματίες, που ήθελαν να χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό νόμισμα για να παραβιάζουν το νόμο και να ξεπλένουν έσοδα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, δηλαδή απάτες με πιστωτικές κάρτες, πλαστοπροσωπία, χάκινγκ, παιδική πορνογραφία, ακόμα και διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά εκτιμούμε ότι έγιναν 55 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές και ξεπλύθηκαν παράνομα έσοδα ύψους έξι δισεκατομμυρίων».

 

DW via kerdos.gr

|
Ροή Ειδήεων

15:01 | Πρέβεζα
Το νέο ΔΣ του κυνηγετικού συλλογου Πρέβεζας


14:02 | Πρέβεζα
Επιστολή του Βουλευτή Σ.Γιαννάκη με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές


18:18 | Πρέβεζα
Επιτέλους! Παραδόθηκαν τα πρώτα 15 χλμ της Αμβρακίας οδού


14:02 | Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα αύριο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος


13:58 | Πρέβεζα
''Επέστρεψε'' στην βάση του το γλυπτό του ''Χαλασμού της Πρέβεζας''


18:0 | Πρέβεζα
Η καρδιολόγος Κωνσταντίνα Κατσάνου υποψήφια με τον συνδυασμό του Ν. Γεωργάκου


13:12 | Πρέβεζα
Η Πρέβεζα ετοιμάζεται να γιορτάσει την πρώτη Ανάσταση


09:44 | Πρέβεζα
Το απόγευμα της Μ.Τετάρτης τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού του ΠατροΚοσμά


09:35 | Ήπειρος
Ημερίδα ''Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία''


21:12 | Αθλητικά
LIVE!! Η Απονομή πρωταθλήματος στον ΠΑΟΚ


17:20 | Ελλάδα
ΑΡΙΣΤΕΡΑ? Άσε μας κουκλίτσα μου!


22:50 | Πρέβεζα
Ο Δημ. Καραμανίδης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Γεωργάκου


22:10 | Πρέβεζα
Μεγάλη συγκέντρωση Ροπόκη στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου [Video]


16:04 | Πρέβεζα
Το Σάββατο τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!


09:35 | Πρέβεζα
Σήμερα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ