ΩΡΑ
11:02:52
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
4-5-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
TopstoryTo Reuters καταρρίπτει τα ναζιστικά παραμύθια περί πτωχών γερμανών που πληρώνουν τους απατεώνες Έλληνες.


 

Αντίθετα, το Ράιχ έχει τρελλαθεί στο τάληρο από την κριση, όπως το γράφαμε από το 2010. Επιπλέον, λόγω των αχυρανθρώπων του μνημονίου, γλίτωσε και από τις συμβατικές του υποχρεώσεις όπως προέκυπταν από την συνθήκη της Λισσαβώνας. Δεν θα ζητήσει βέβαια ουδείς από τους ντόπιους συκοφάντες ένα συγγνώμη. Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι μετά την σταύρωση, θα υπάρξει αυτή την φορά Νυρεμβέργη στην Ελλάδα.

 

 


Παρασκευή 3 Μαΐου 2013, 10:14

REUTERS

Ο Βορράς δεν έχει χάσει ούτε ευρώ από την κρίση

Μεγάλη εξοικονόμηση από τη μείωση των επιτοκίων για τους ισχυρούς της Ευρωζώνης

Η δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού επιτρέπει σε χώρες όπως η Γερμανία να

εξοικονομούν δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών τις οποίες επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Υπό αυτήν την έννοια, οι δανειακές συμβάσεις προς τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης ύψους 400 δις ευρώ στην πραγματικότητα δεν κοστίζουν στους φορολογούμενους των βόρειων χωρών – μελών.

Η ανάλυση του Reuters ενισχύει την επιχειρηματολογία η οποία καταρρίπτει τον μύθο ότι οι «σκληρά εργαζόμενοι» πολίτες των βόρειων χωρών της Ευρωζώνης δαπανούν τις οικονομίες τους για να διασώσουν τους «σπάταλους τεμπέληδες» του ευρωπαϊκού νότου.

Οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές.

«Μία απρόβλεπτη συνέπεια της κρίσης ήταν να επωφεληθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο Μάρτι Σάλμι, επικεφαλής του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, τονίζοντας: «έως σήμερα δεν έχουμε χάσει ούτε ένα σεντ».

Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία. Παρ’ όλες τις «κορώνες» περί κινδύνων οι οποίοι βαραίνουν τους φορολογούμενους της χώρας, οι Γερμανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι η σημερινή ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση της χώρας αποφέρει κέρδη, μέσα από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, το Βερολίνο εξοικονόμησε 10,2 δις ευρώ την περίοδο 2010-2012, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της υποχώρησαν από το 3,39% στο 1,18%.

Άλλη μελέτη, του ινστιτούτου IfW, καταδεικνύει ότι μόνο το 2011 εξοικονομήθηκαν για τον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 8,6 δις ευρώ λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της προσέγγισης της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε αθρόες τοποθετήσεις σε γερμανικά αξιόγραφα.

«Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης βγάζουν ένα αξιοσημείωτο κέρδος και (. . .) δεν ανακατανέμουν καν αυτά τα άμεσα και έμμεσα οφέλη», σχολίασε δηκτικά αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, πολλές παρερμηνείες σημειώνονται από το γεγονός ότι σπανίζει η διάκριση ανάμεσα στην οικονομική βοήθεια και τα δάνεια.

Παράλληλα, άλλη πηγή της ΕΕ σχολιάζει ότι «κάθε μέρα που περνάει, μειώνεται ο κίνδυνος να στοιχίσει η Ελλάδα στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης», καθώς «δεν τα πηγαίνει άσχημα τώρα, και υπάρχει μια πιθανότητα να πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν».

Σημειώνεται ότι πέρα από τα αρχικά διμερή δάνεια προς την Ελλάδα το 2010, ύψους 52,9 δις ευρώ, δεν χορηγήθηκαν χρήματα φορολογούμενων από κράτη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, καθώς στη συνέχεια όλες οι δανειακές συμβάσεις χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλμι υπογραμμίζει: «Ακόμη και αν καταλήξουμε να παραγράψουμε ένα δάνειο ύψους 1 δις ευρώ στην Ελλάδα, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα αντιμετωπίζαμε αν διαλυόταν η Ευρωζώνη».

Μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν καταδεικνύει πως αν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο, το εθνικό της ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 0,5% από το 2013 ως το 2025, προκαλώντας ζημίες ύψους 1,2 τρις ευρώ σε 13 χρόνια (σχεδόν το μισό γερμανικό ΑΕΠ του 2012).

Ελευθεροτυπία

 

|


Ροή Ειδήεων

09:42 | Πρέβεζα
Silver Alert για τον εντοπισμό του 47χρονου από την Πρέβεζα


03:40 | Αθλητικά
Θρησκεία για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους


20:05 | Πρέβεζα
Με ευθύνη της περιφέρειας Ηπείρου συνεχίζεται η οδική απομόνωση της Πρέβεζας


19:44 | Πολιτική
Τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της τελικής Έκθεσης του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία


17:38 | Πρεβεζα
Αναστολή λειτουργίας του Υπ/τος της ΔΕΗ στην Πρέβεζα λόγω κρούσματος Covid-19


08:15 | Πρέβεζα
Ο Δήμος Πρέβεζας στη ψηφιακή πλατφόρμα ποδηλατικού τουρισμού Biketify


20:05 | Πρέβεζα
Mοριακά τεστ σε 63 εργαζόμενους του Δήμου Πρέβεζας


10:07 | Ελλάδα
Πέθανε ο επικεφαλής της εταιρείας δολοφόνων


09:32 | Πρέβεζα
Αφιερωμένο στους ασυνείδητους ...


08:15 | Πρέβεζα
Στην συχνότητα της ΕΡΤ 3 ο Αμβρακικός Κόλπος


21:14 | Ελλάδα
1.698 νέα κρούσματα, 71 θάνατοι, στους 392 οι διασωληνωμένοι - Η γεωγραφική κατανομή


21:14 | Ελλάδα
Ο χάρτης του κορωνοϊού σε Ελλάδα


21:14 | Life&Style
Ολοκληρωμένη προστασία με οικονομικά ασφάλιστρα!


20:50 | Ελλάδα
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 εως 5 - Κλειστά take away από τις 20:30 κανονικά τα delivery


20:12 | Πρέβεζα
Εν μέσω καραντίνας ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Πρέβεζας