ΩΡΑ
02:53:11
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
5-4-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ήπειρος



Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο από σχιστόλιθο στο έδαφος της Ηπείρου!


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Στο  χέρι της Πολιτείας, πλέον, εάν θα επεκτείνει τις έρευνες

 

Μπορεί το ενδιαφέρον των περισσότερων στην Ήπειρο να έχει επικεντρωθεί στις έρευνες για πετρέλαιο που αναμένεται να ξεκινήσουν στα Γιάννινα (οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου), φαίνεται όμως ότι στην περιοχή μας υπάρχει ήδη πετρέλαιο, αλλά και φυσικό αέριο από σχιστόλιθο!

 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τόσο στην Ήπειρο, όσο και στη Θράκη και η οποία βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη μελέτη παραγγέλθηκε να γίνει από το ΙΓΜΕ την περίοδο που στο ΥΠΕΚΑ υφυπουργός ήταν ο Γιάννης Μανιάτης. Σκοπός της ήταν να εξεταστεί η ύπαρξη ή όχι δομών στο ελληνικό έδαφος μη συμβατικού φυσικού αερίου (shalegas) και πετρελαίου (shaleoil), που παράγεται από τη σχάση του σχιστόλιθου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου, Γενικό Διευθυντή του ΙΓΜΕ (μίλησε στο capital.gr) απο αρχική μελέτη έχουν εντοπιστεί ενδιαφέρουσες δομές shalegas στην περιοχή της Θράκης και shalegas (αέριο) και shale oil (πετρέλαιο) στην Ήπειρο.

 

Προκαταρκτικά…

Τα ευρήματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά, δηλαδή θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες έρευνες για την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από σχιστόλιθο είναι ήδη πολύ διαδεδομένο στις ΗΠΑ και αναμένεται, λόγω αφθονίας, κοιτασμάτων σύντομα να οδηγήσει σε ενεργειακή ανεξαρτησία τις ΗΠΑ και να τις καταστήσει από το 2015 καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι στο χέρι της Πολιτείας πλέον, να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη μελέτη του ΙΓΜΕ. Άπτεται δηλαδή, στο Κράτος, που είναι διατεθειμένο να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να εξακριβώσει τι υπάρχει στην Ήπειρο και αν βεβαίως μπορεί να αξιοποιηθεί.

 

Σημαντικά κοιτάσματα…

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα από σχιστόλιθο στην Ουκρανία (υπεγράφη σύμβαση με τη Shell), την Πολωνία, τη Ρουμανία (ExxonMobil) και τη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, η Βρετανία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις πρώτες ποσότητες εισαγωγών shalegas. Σύμφωνα δε, με εκτιμήσεις μέχρι το 2035 η ετήσια παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει τα 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (12% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου).

 

Μακροπρόθεσμα…

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι, μέχρι στιγμής, πιθανότητες, που δεν εγγυώνται, στην παρούσα φάση, καμία ανάπτυξη για την περιοχή μας. Άλλωστε η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ηπείρου, ούτε θα σωθεί η περιοχή μας εάν μετατραπεί σε el dorado πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

«Είναι θετικό να γίνονται έρευνες στην περιοχή μας, αλλά εάν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε το ότι και η Ήπειρος θα ωφεληθεί από τα κοιτάσματα» τονίζουν κύκλοι και σημειώνουν πως αυτό που προέχει άμεσα είναι η περιοχή μας να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα και σε άλλες μορφές της οικονομίας που μπορούν να «ανοίξουν» θέσεις εργασίας και να τονώσουν το εισόδημα των πολιτών.

 

Από παλιά…

Πάντως, αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έγιναν πριν από 15 χρόνια περίπου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη διασταύρωση Δελβινακίου - Πωγωνιανής, όπου είχε εγκατασταθεί μηχάνημα και μετρούσε τα κύματα από εκρήξεις και πώς αυτά διοχετεύονταν στο έδαφος. Πρόκειται για γεωφυσική διασκόπηση με σεισμική μέθοδο.

Επίσης, έρευνες έχουν γίνει και στους ακριτικούς Φιλιάτες, κοντά στο γήπεδο, όπως στην Ανεμορράχη της Άρτας, στον Κάμπο της Πρέβεζας, ανάμεσα από Πρέβεζα και Παξούς, ενώ ενδείξεις πισσασφάλτου υπήρχαν στη Λάβδανη και στη Δραγοψά Ιωαννίνων. Τέλος, έχει γίνει μια γεωφυσική έρευνα και στον Αμβρακικό Κόλπο και φυσικά οι πιο συστηματικές έρευνες έγιναν στους Νεγράδες Καλπακίου, οι οποίες όμως σταμάτησαν απότομα και χωρίς να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το πολύχρονο εγχείρημα.

 

Και στη Ν. Αλβανία

Σε ότι αφορά τη Νότια Αλβανία, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, πραγματοποιούν έρευνες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός, που ενισχύει τις πιθανότητες «φλέβες» πετρελαίου να υπάρχουν και στις περιοχές μας κυρίως Πωγωνίου και Φιλιατών.

Τέλος, η ιστορία του πετρελαίου της Νότιας Αλβανίας χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την άσφαλτο της Απολλωνίας (σήμερα Fier) για τα πλοία τους!

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

 

|






Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα