ΩΡΑ
10:38:21
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
25 Απριλίου 2011
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
cat2

25 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας - Eπανάσταση στη Θεραπεία της Σοβαρής Ελονοσίας
Δελτίο Τύπου - Η χρήση αρτεσουνέιτ αντί για κινίνη θα σώσει 200.000 ζωές ετησίως 

Γενεύη, 19 Απριλίου 2011 – Μετά την αναθεώρηση των οδηγιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ζητούν να υιοθετηθεί άμεσα από αφρικανικές χώρες ένα φάρμακο που αποδεδειγμένα μειώνει την παιδική θνησιμότητα από σοβαρή ελονοσία. Στη νέα αναφορά της οργάνωσης, με τίτλο «Κάνοντας την Αλλαγή», οι ΓΧΣ καλούν τις αφρικανικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο την αντικατάσταση της πολύ λιγότερο αποτελεσματικής κινίνης από την ουσία αρτεσουνέιτ, μια αλλαγή που αναμένεται να μειώσει κατά 200.000 ετησίως τους θανάτους από ελονοσία. Επίσης, οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση στον ΠΟΥ και σε δωρητές να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις με στόχο τη γρήγορη διαδικασία μετάβασης.

«Τα παιδιά που καταφτάνουν στην κλινική με σοβαρή ελονοσία συχνά έχουν σπασμούς, εμετούς και κινδυνεύουν να πέσουν σε κώμα. Το μόνο που εύχεσαι είναι να καταφέρεις να τους χορηγήσεις γρήγορα θεραπεία», αναφέρει η  Veronique De Clerck, ιατρική Συντονίστρια των ΓΧΣ στην Ουγκάντα. «Αν και δύσχρηστη και επικίνδυνη ουσία, η κινίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας. Είναι ώρα να της πούμε αντίο. Έχουμε πλέον στη διάθεση μας ένα φάρμακο, το αρτεσουνέιτ, που σώζει περισσότερες ζωές, είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό από την κινίνη».

Η κινίνη πρέπει να χορηγείται τρεις φορές ημερησίως με αργή ενδοφλέβια ροή που απαιτεί τέσσερις ώρες, γεγονός που κάνει τη διαδικασία θεραπείας επαχθή τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό. Το αρτεσουνέιτ αντιθέτως μπορεί να χορηγηθεί σε τέσσερα μόλις λεπτά με ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή ένεση.

Μια κλινική δοκιμή –ορόσημο στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς έδειξε ότι η χρήση αρτεσουνέιτ στη θεραπεία παιδιών με σοβαρή ελονοσία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν ένα τέταρτο.  Η έρευνα που διεξήχθη σε εννιά αφρικανικές χώρες, έδειξε ότι για κάθε 41 παιδιά στα οποία έχει χορηγηθεί αρτεσουνέιτ αντί κινίνης, σώζεται μια επιπλέον ζωή. Λόγω της δυσκολίας στη χορήγηση της κινίνης, παιδιά που λάμβαναν μέρος στην έρευνα στα οποία επρόκειτο να χορηγηθεί κινίνη είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν καν λάβουν θεραπεία.

Οι ΓΧΣ συμμετείχαν στη δοκιμή μέσω της θυγατρικής ερευνητικής οργάνωσης Epicentre, μέσω του ερευνητικού κέντρου της στην Ουγκάντα. Εν τω μεταξύ, οι ΓΧΣ έχοντας προβεί σε αλλαγές του πρωτοκόλλου θεραπείας τους, ετοιμάζουν τώρα συνεργασία με τοπικές υγειονομικές αρχές υγείας ώστε  να αρχίσει η  εφαρμογή του αρτεσουνέιτ στα προγράμματά τους κατά τους επόμενους μήνες.

Παρά τα  συνταρακτικά αποτελέσματα της έρευνας, η αναφορά των ΓΧΣ τονίζει ότι η αλλαγή δεν θα έρθει μόνη της. Ενώ ο ΠΟΥ έχουν εκδόσει νέες οδηγίες που θα συστήνουν τη χρήση αρτεσουνέιτ για τη θεραπεία των παιδιών με σοβαρή ελονοσία στην Αφρική, υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης ενός σχεδίου που θα βοηθήσει τις χώρες να κάνουν αυτή τη μετάβαση. Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να αλλάξουν τα πρωτόκολλα θεραπείας τους και οι δωρητές να στείλουν σαφές μήνυμα στις χώρες ότι θα καλύψουν τυχόν επιπρόσθετο κόστος. Η ουσία αρτεσουνέιτ είναι τρεις φορές πιο ακριβή αλλά η διαφορά 31 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για αυτή την αλλαγή παγκοσμίως είναι πολλή μικρή σε σύγκριση με τις 200.000 ζωές που σύμφωνα με τους ερευνητές θα σωθούν.

«Το έχουμε ξαναζήσει όλο αυτό: όταν ο ΠΟΥ άλλαξε τα πρωτόκολλα θεραπείας  για την απλή ελονοσία το 2001, η μετάβαση διήρκεσε χρόνια και δυστυχώς κάποιες χώρες ακόμη και δέκα χρόνια μετά ακόμη χρησιμοποιούν εκείνα τα παλιά,  πολύ λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα», ανέφερε ο δρ Martin De Smet, ο οποίος συντονίζει το έργο των ΓΧΣ για την ελονοσία. «Με την σοβαρή ελονοσία ο ΠΟΥ πρέπει να διασφαλίσει ότι η αλλαγή θα είναι πιο γρήγορη ώστε να σωθούν άμεσα ζωές. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην αρχίσει η μετάβαση τώρα»

msf.gr

|
Ροή Ειδήεων

15:01 | Πρέβεζα
Το νέο ΔΣ του κυνηγετικού συλλογου Πρέβεζας


14:02 | Πρέβεζα
Επιστολή του Βουλευτή Σ.Γιαννάκη με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές


18:18 | Πρέβεζα
Επιτέλους! Παραδόθηκαν τα πρώτα 15 χλμ της Αμβρακίας οδού


14:02 | Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα αύριο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος


13:58 | Πρέβεζα
''Επέστρεψε'' στην βάση του το γλυπτό του ''Χαλασμού της Πρέβεζας''


18:0 | Πρέβεζα
Η καρδιολόγος Κωνσταντίνα Κατσάνου υποψήφια με τον συνδυασμό του Ν. Γεωργάκου


13:12 | Πρέβεζα
Η Πρέβεζα ετοιμάζεται να γιορτάσει την πρώτη Ανάσταση


09:44 | Πρέβεζα
Το απόγευμα της Μ.Τετάρτης τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού του ΠατροΚοσμά


09:35 | Ήπειρος
Ημερίδα ''Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία''


21:12 | Αθλητικά
LIVE!! Η Απονομή πρωταθλήματος στον ΠΑΟΚ


17:20 | Ελλάδα
ΑΡΙΣΤΕΡΑ? Άσε μας κουκλίτσα μου!


22:50 | Πρέβεζα
Ο Δημ. Καραμανίδης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Γεωργάκου


22:10 | Πρέβεζα
Μεγάλη συγκέντρωση Ροπόκη στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου [Video]


16:04 | Πρέβεζα
Το Σάββατο τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!


09:35 | Πρέβεζα
Σήμερα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ