22:52:24
24-1-2013
Πρέβεζα
Επιθυμεί η Πρέβεζα να φιλοξενεί το ΤΕΙ και τα παιδιά του;
Προχθές τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 έγινε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα συζήτηση, ενημέρωση και λήψη απόφασης στο θέμα που προέκυψε για τη βιωσιμότητα του ΤΕΙ στην πόλη μας. Όπως ξέρουμε, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», πού αφορά την ανασυγκρότηση και σύμπτυξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι πιθανό πως τα χωροθετημένα στην Πρέβεζα τμήματα των ΤΕΙ θα πάψουν να λειτουργούν. Φαίνεται μάλιστα πως αυτό δεν προκύπτει από διαδικασίες ακαδημαϊκής αξιολόγησης αλλά βασίζεται σε εξωτερικά κριτήρια βελτιστοποίησης των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο αναγνώστης θα έχει κάθε δίκιο να θεωρήσει ειρωνική τη χρήση του ονόματος της θεάς της σοφίας Αθηνάς σε μια δράση αντίθετη με τη διάδοση της παιδείας, δηλαδή κατά βάση, σκοταδιστική. Ας θυμηθούμε όμως πως, στεγασμένη στον υπέρλαμπρο Παρθενώνα του Ικτίνου και του Καλλικράτη η θεά, στη φανταχτερή της χρυσελεφάντινη αναπαράσταση καμωμένη από το χέρι του Φειδία, συνοδεύεται από ασπίδα, δόρυ και ένα αγαλματίδιο της Νίκης που κρατά. Είναι έτοιμη, δηλαδή, για πόλεμο και για νίκη! Βρίσκεται μάλιστα προστατευμένη από την κατασκευαστική λογική του Καλλικράτη! Σας θυμίζει τίποτα το όνομα αυτό; Πώς τα καταντήσαμε όλα…
Οιωνοί κακοί λοιπόν για την τεχνολογική εκπαίδευση στην πόλη μας. Οιωνοί; Ή ολοφάνερα δεδομένα καταστροφής, αφού παραμελήσαμε την προειδοποίηση και τον κίνδυνο, που ξεπρόβαλαν στα μάτια μας πριν δυο χρόνια; Τότε, στις 08/7/2011, με ανάλογες προτάσεις για τα ΤΕΙ μας, η συζήτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και η έκδοση ψηφίσματος αντετίθεντο στη «μεταφορά των τμημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας» σε άλλη πόλη. Κάναμε, αλήθεια, τίποτα από τότε για να αποδείξουμε πως θέλουμε τα ΤΕΙ; Δυστυχώς όχι. Μήπως πιστέψαμε πως διαφύγαμε τον κίνδυνο; Η μήτρα του κακού είναι ακόμα γόνιμη.
Ο γράφων έχει κατά το παρελθόν εκτεθεί σε περιβάλλοντα, εμπειρίες και τεχνογνωσία σχετικά με τα περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ και τη σημασία τους. Ειρωνικά και υπερβολικά έχει υποστηριχθεί πως είναι προτιμότερο να στείλεις όλα τα παιδιά ενός τμήματος σαν υποτρόφους στο εξωτερικό, παρά να τους στήσεις ένα ίδρυμα. Εκτός και αν αυτό πάει καλά. Για την Πρέβεζα οι πληροφορίες ήταν θετικές, σε σχέση με την προσπάθεια που γινόταν στο ΤΕΙ. Όμως οι τοπικές υπηρεσίες μας, που θα έπρεπε να υποστηρίξουν την υποδοχή των σπουδαστών (κύρια το ζήτημα στέγης), δεν απέδειξαν πως η Πρέβεζα επιθυμεί να φιλοξενεί το ΤΕΙ και τα παιδιά του.
Μια τέτοια κίνησή μας θα δημιουργούσε, αν μη τι άλλο, ηθικά επιχειρήματα απέναντι στην Αθήνα του κέντρου και την Αθηνά του πολέμου. Μια τέτοια χειρονομία, για δημόσια-δημοτική σπουδαστική στέγη, στην Πρέβεζα, θα ενίσχυε και την τοπική αγορά στέγης αφού θα απομάκρυνε τον κίνδυνο για κατάργηση των σχολών, με το δεδομένο ότι, προφανώς, θα περίσσευαν παιδιά που θα αναζητούσαν στέγη και στην ελεύθερη αγορά. Ενώ τώρα τι γίνεται; Τι κερδίσαμε;
Στο πρόγραμμά της η παράταξη μας, «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο», έθεσε το ζήτημα της ίδρυσης ακόμα και πανεπιστημιακής σχολής, για παράδειγμα, ως παραρτήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στο οποίο είχαμε κάνει σχετική εισήγηση, σε πρώτη φάση, με το φίλο πρώην δήμαρχο Νίκο Γιαννούλη). Επειδή μας είχε δοθεί η επαγγελματική ευκαιρία εισήγησης προγραμμάτων και οργανογραμμάτων τμημάτων Πολιτισμικής Γεωγραφίας, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της δημοτικής μας κίνησης ανάλογη πρόταση. Το είδαμε μέσα στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής διαλεκτικής, που θα σχετίζεται με τη διαθεματική διδακτική σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με πρεβεζάνους εκπαιδευτικούς έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις σε συνέδρια. Υπάρχουν πολλά επαρκέστατα άτομα, που τιμούν το όνομα της Πρέβεζας στον ακαδημαϊκό χώρο, και που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε μια τέτοια πορεία. Μπορούμε να την δούμε και ως Εκπαιδευτική Τεχνολογία Διεπιστημονικότητας και Διαθεματικότητας στο ΤΕΙ. Μακάρι, μάλιστα, το πρεβεζάνικο Λαϊκό Πανεπιστήμιο «Ηλίας Βασιλάς», που έχουμε επίσης προτείνει ως Λαϊκό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΛΕΙ), να αποτελέσει πειραματικό πυρήνα.
Γιάννης Ρέντζος
|
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;