ΩΡΑ
13:50
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
24-8-2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥγείαΠεριεμφυτευματίτιδα - Η φλεγμονή των ούλων γύρω από ένα εμφύτευμα


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιών και, όπως τα φυσικά δόντια, χρειάζονται ένα υγιές περιβάλλον ιστών και οστών προκειμένου να παραμείνουν σταθερά στη γνάθο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως η περιοδοντίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί οδηγεί στη χαλάρωση των δοντιών, έτσι και η περιεμφυτευματίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί θέτει σε κίνδυνο τη σταθερή πρόσφυση του εμφυτεύματος στο οστό της γνάθου.

Στα οδοντικά εμφυτεύματα, τα ούλα και ο ιστός που τα περιβάλλουν μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή. Εάν η φλεγμονή προχωρήσει στους βαθύτερους ιστούς, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την διάσπαση του ιστού των ούλων και του οστού της γνάθου, μια κατάσταση που αποκαλείται περιεμφυτευματίτιδα.

Εάν η φλεγμονή δεν εντοπιστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, η περιεμφυτευματίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην χαλάρωση και τελικά στην απώλεια του οδοντικού εμφυτεύματος.

Αιτίες εμφυτευματίτιδας

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούνται συνήθως από τρία τμήματα: το σώμα του εμφυτεύματος (οδοντικό εμφύτευμα), το προσθετικό τμήμα (κολόβωμα) και τη στεφάνη ή την προσθετική αποκατάσταση (υπερκατασκευή).

Το πραγματικό οδοντικό εμφύτευμα βιδώνεται στο οστό και συνδέεται με αυτό κατά τη διάρκεια του χρόνου επούλωσης (οστεοενσωμάτωση). Το στήριγμα που προσαρτάται στο εμφύτευμα διαπερνάειτα ούλα και δημιουργεί τη σύνδεση μεταξύ της βίδας του εμφυτεύματος και της υπερκατασκευής (στεφάνη εμφυτεύματος ή γέφυρα).

Δεδομένου ότι τα εμφυτεύματα βασικά δεν είναι τίποτα άλλο από τεχνητές ρίζες δοντιών, τα αίτια και η εξέλιξη της περιεμφυτευματίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα της περιοδοντίτιδας. Οι εναποθέσεις πλάκας και οδοντικής πέτρας ( τρυγίας) συσσωρεύονται γύρω από τα κολοβώματα στα ούλα, γεγονός ευνοεί την περεταίρω ανάπτυξη των βακτηρίων. Εάν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα και επιμελώς, τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν στη φλεγμονή των ούλων.

Μια αρχόμενη φλεγμονή επηρεάζει συχνά μόνο τα ούλα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί στον ιστό γύρω από τη βίδα του εμφυτεύματος και τελικά στο οστό της γνάθου. Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί τελικά στην διάσπαση και απώλεια των ούλων και του κόκαλου. Τόσο πιο βαθιά φτάνει η φλεγμονή, τόσο περισσότερο χάνουμε στήριξη και στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος απώλειαςτου εμφυτεύματος.

Η κακή στοματική υγιεινή είναι η πιο κοινή αιτία φλεγμονής των ούλων.Υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιεμφυτευματίτιδας, όπως το κάπνισμα, αλλά και γενικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και η οστεοπόρωση ενώ η λήψη φαρμάκων όπως τα ανοσοκατασταλτικά μπορούν επίσης να προάγουν τη φλεγμονή των ούλων.

Εάν η νόσος είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, τα ούλα στο άγγιγμα και η περιοχή γύρω από το εμφύτευμα είναι κόκκινη και ματώνει.Στην περίπτωση της προχωρημένης περιεμφυτευματίτιδας, υπάρχει επίσης πόνος στο οστό της γνάθου, υποχώρηση των ούλων γύρω από το εμφύτευμα και, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, κινητικότητα του εμφυτεύματος.

Δεδομένου ότι η περιεμφυτευματίτιδαείναι μια σοβαρή κατάσταση, αν έχετε υποψίες ότι κι εσείς έχετε προσβληθεί,  θα πρέπει να κανονίσετε ένα εξεταστικό ραντεβού με τον εμφυτευματολόγο

Στο διαγνωστικό ραντεβού θα γίνει κλινική αξιολόγηση της κατάστασης, μέτρηση του βάθους των ούλων γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα και λήψη ακτινογραφιών. Εάν υπάρχει πράγματι περιεμφυτευματίτιδαθα πρέπει άμεσα να  ξεκινήσει η θεραπεία.

Πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει η ενεργή φλεγμονή και η αιμορραγία των ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα. Καθώς η υποχώρηση του οστού της γνάθου είναι από μόνη της μη αναστρέψιμη,μπορεί σε μετέπειτα στάδιο της θεραπείας να χρειαστεί να διορθώσουμε τις βλάβες εφαρμόζοντας τεχνικές οστικής ανάπλασης.

|


Ροή Ειδήεων

11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Life&Style
Οι ξένες γλώσσες που αξίζει να μάθετε


17:05 | Life&Style
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική διακόσμηση του χώρου μας;


12:16 | Life&Style
Απογευματινά snacks που θα σας δώσουν ενέργεια!


20:52 | Πρέβεζα
Οριστικός ανάδοχος για τα έργα ανακαίνισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας


20:52 | Πρέβεζα
Οριστικός ανάδοχος για τα έργα ανακαίνισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας


20:45 | Ελλάδα
Office look: Προτάσεις για ακαταμάχητο στιλ!


20:12 | Ελλάδα
Ημερολόγια: Ένας τρόπος να ενισχύσετε την εταιρική σας εικόνα και να κάνετε εταιρικά δώρα!


12:10 | Πρέβεζα
Στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη για Πρόεδρο Τα εκλογικά κέντρα στην Π.Ε. Πρέβεζας